Må vinne kampen mot London

Liverpool er bra i rute før ligasesongen nå snur. Vi har sett nærmere på topplagene før runden som betyr halvspilt Premier League i 2017/18.

20. des 2017 kl 13.20 Torbjørn Flatin tflatin

Signalene etter de første kampene av sesongen har i grunn bare blitt forsterket, når vi snakker om toppsjiktet av Premier League.

Manchester City går mot en rekordsesong, og ligagull. Trolig med naboen United på behørig nærmeste avstand. Siden er det tre storklubber fra London, og Liverpool, som vil kjempe om de to øvrige plassene som denne sesongen vil sikre direkte adgang til gruppespillet i Champions League. Innsatsen til Burnley fortjener også vår respekt, om enn fortsatt ikke noen tro på at de kan bryte hegemoniet til topp seks.

Manchester City

Et strålende lag, og ikke minst en strålende tropp. De har tatt 52 poeng av 54 mulige så langt, etter 18 av 38 kamper. Chelsea har rekorden i Premier League med 95 poeng, og den blir nok nå slått.

De himmelblå har ikke minst et arsenal av kreative, offensive og hurtige midtbanespillere/vinger, hvor spesielt De Bruyne, Sterling og Sané viser storform.

Vi kunne bare fortsatt. I går mot Leicester i ligacupen stod 20 år gamle Tosin Adarabioyo fram som en av kampens beste. Hørt om han? I tillegg illustrerte kampen på King Power en vinnervilje i tillegg til alle kvalitetene.

City vil få et knallhardt program framover med interesse i fire turneringer, og sluttresultatet i Champions League kan avhenge av hvor nærme man kan stille absolutt fulltallig i de store kampene, men ligagullet glipper neppe.

Manchester United

Naboen til City har hatt en god sesong så langt, i hvert fall tallmessig. En og annen lukeparkering med buss i viktige og prestisjefylte oppgjør virker imidlertid å ha sørget for noe uro blant følgesvennene.

Det har blitt 0-1 mot Chelsea og 1-2 mot City, og spesielt i sistnevnte kamp var resultatet flatterende for et forsiktig hjemmelag på Old Trafford. Det svir nok, selv om topp fire sannsynligvis ikke blir noe problem.

Den store troppen kan bli forsterket av en kampklar Pogba utover vinteren, og kanskje også et siste hurra fra Zlatan Ibrahimovic. Nemanja Matic er en av sesongens beste signeringer, mens det kan være veldig tydelig at Man Utd ikke er helt i øverste hylle offensivt når Lukaku ikke fungerer på topp. Rashford, Martial og en for meg undervurdert spiller i Jesse Lingard er gode, men ikke i klasse med Manchester City og heller ikke Liverpool i mine øyne. Det «evige» talentet Lingard er for øvrig 25 år, som i hvert fall for meg var en overraskelse.

Chelsea

Forblir Antonio Conte manageren til Chelsea også neste sesong? Kanskje et pussig spørsmål angående sjefen til det nåværende bronselaget, men Stamford Bridge gir inntrykk av å være noe av en vulkan for tiden.

Laget er fortsatt gjerrig i kjent Conte-stil, men har også tapt kamper mot lag som Crystal Palace, West Ham og Burnley. Chelsea har fire ligatap så langt, som er dobbelt så mange som Liverpool.

Manageren virker å være i stadig konflikt med enkelte av sine spillere, men laget har samtidig stor kapasitet. Et stort pluss er at Eden Hazard er tilbake i storslag, og så vil det være viktig at Alvaro Morata fortsetter slik han stevnet tidlig i sesongen. Chelsea har igjen hjemmekamper mot Tottenham og Liverpool, som kan bli svært viktig angående 3-6 plasseringene.

Jürgen Klopp -
Jürgen Klopp -   bør helst lede Liverpool til bedre innbyrdes resultater mot de største rivalene under andre halvdel av sesongen.

Liverpool

Det har vært mye positivt å si om de helrøde i første halvdel av sesongen. 38 scoringer, inkludert nær utrolige 24 på ni bortekamper. I spissen for det offensive fyrverkeriet er ligaens toppscorer, Mohamed Salah, som virker å være akseptert som sesongens kjøp allerede. 34 poeng på 18 forsøk er helt i nærheten av de to poeng i snitt som gjerne gir minst topp fire.

Den til dels harde roteringen av manageren de siste ukene har også fått fram en tropp som virker bredere enn bare for noen måneder siden.

Det negative er fem uavgjorte foran The Kop, mens kun to nederlag på fremmed gress var et par skikkelige smeller mot rivalene Manchester City og Tottenham. Liverpools gode spill under Jürgen Klopp, mot de øvrige topp seks lagene, har for øvrig ikke vist seg fram på samme måten denne sesongen. I hvert fall ikke resultatmessig. Hadde 1-1 mot Chelsea blitt til tre poeng ville det for eksempel betydd at Salah & Co bare hadde vært et poeng etter vestkantlaget, og ikke fire som de er nå.

Slike «sekspoengskamper» kan bli helt avgjørende i siste halvdel av sesongen, og det starter allerede mot Arsenal på fredag.

Arsenal

Det er litt vanskelig å bli helt klok på Arsenal. De har kun tatt ni poeng på bortebane og vunnet bare en match mot topp seks, som var 2-0 hjemme mot naboen Spurs. Det har blitt tre klare bortetap mot Liverpool (0-4) og Manchester-lagene (1-3). Åtte seire av ni mulige foran sine egne fans gjør at de likevel henger med.

Nyinnkjøpte Lacazette er toppscorer med åtte mål, uten å ha vært lysende, mens de tilsynelatende rastløse Sanchez og Özil kan være veldig av og på med kontrakter som har kort tid igjen å løpe.

Inntrykket foran sesongen om at dersom det skal bli topp fire i Premier League vil en være nødt til å komme foran denne utgaven til Arsenal, den lever ennå.

Burnley

All ære til Burnley, som med kun fire tap etter 18 kamper ligger på 6.plass i Premier League. De har fått beholde manager Sean Dyche også, som jeg trodde var penset inn mot Everton.

Likevel, 16-12 i målforskjell og med Chris Wood som toppscorer med fire fulltreffere, forteller om en begrensning som da umulig kan holde sesongen ut?

Tottenham

En god del har vært snakket om ulempen ved å ha Wembley som hjemmebane en hel ligasesong, men Tottenham har faktisk tatt et poeng mer enn Liverpool foran egne fans så langt. Da er det kanskje mer fortellende at Spurs har tapt fire av fem mot rivalene, med 4-1 da Lovren & Co sviktet på landskampsarenaen som den eneste fulltrefferen.

Samtidig så forteller seier og uavgjort mot Real Madrid om potensialet. Høsten synes imidlertid å vise at Tottenham kan være mer avhengig av sine nøkkelspillere enn sine nærmeste konkurrenter. Harry Kane kjemper igjen om toppscorertittelen, men det er dårlig med erstatter når han er skadet. Dele Alli har også vært noe ujevn, mens Toby Alderweireld har vært savnet i midtforsvaret.

Tottenham er kommet litt på hæla og vil behøve sin sentrallinje skadefri og i form for å følge opp innsatsen forrige sesong.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]