Behov for tre kjøp til

En ujevn sesongåpning for Liverpool har gitt både spørsmål og svar, skriver Torbjørn Flatin, redaktør i The Kopite.

30. jun 2017 kl 16.51Torbjørn Flatin

Seier på Emirates, en kandidat til dårligste kamp under Jürgen Klopp mot Burnley, før Burton profesjonelt ble feid til side i Ligacupen. Det ligner til forveksling de første månedene under den tyske manageren, med høye topper blandet med dype daler.

Klopp antydet mot slutten av forrige sesong at han ville ha alt klart til avspark i Premier League 2016-17. Konklusjonen må være at det hadde han ikke, selv om Liverpool var tidlig ute med flere innkjøp i sommer. Med EM-sluttspill og skader ville det kanskje vært urimelig å forvente at det skulle være slik, og det er ennå ei uke igjen av transfervinduet, men jeg tror det sjeldent har vært mer usikkerhet forut for en helrød sesong enn denne.

Venstreback

Det har blitt ryddet ganske kraftig i spillerstallen, med om lag et halvt dusin seniorspillere på vei inn og det samme ut. Med selgers marked har i tillegg klubben fått god pris for flere unggutter og som gjør at overgangsvinduet lyser grønt for Liverpools del.

En vil forvente at Jürgen Klopp har penger å bruke på å fylle ut sin stall før transfersommeren stenger 1.september, så gjenstår det å se om hva manageren mener det er behov for, og hva han eventuelt kan få tak i.

Jeg tror det sjeldent har vært mer usikkerhet forut for en helrød sesong enn denne.

Ideelt ville jeg hentet tre spillere, en venstreback, en spiss og en sentral midtbanespiller, og prioritert i den rekkefølgen. Hvorvidt Klopp tenker i de baner er en helt annen sak. Kommer to av tre skal jeg være godt fornøyd.

Jeg tror nok Jürgen kunne tenke seg en back, men klør meg fortsatt litt i hodet over at Leicester-reserven Ben Chilwell synes å ha vært førstevalget. Nå har vel Klopp og hans trenerstab blitt tipset av vennen David Wagner, manager i Huddersfield hvor Chilwell var på lån, og det er godt mulig at 19-åringen er et stort talent, men for mange vil det hentyde mot en foruroligende stor tillit til Alberto Moreno.

Alberto er en glad gutt og en frisk back, men om ikke mitt beger var breddfullt fra før rant det over mot Arsenal. Ikke først og fremst posisjoneringen, som det har vært pratet en del om og hvor det hevdes at backene får beskjed om å gå framover så snart Liverpool erobrer ballen, men avgjørelsene i og rundt straffefeltet. Headingen som spanjolen sendte inn i feltet og bare en dårlig touch gjorde at han kunne rette opp feilen ved for en gangs skyld å treffe med en takling, før den hodeløse situasjonen ute ved kanten av feltet som ga vertene en straffe. Han er riktignok en omskolert ving, men Moreno er blitt 24 år. Han har atskillig med rutine og forstår fortsatt ikke hvordan en skal spille forsvar.

Jeg blir ærlig talt skuffet om ikke Jürgen Klopp henter en back innen september. Hvor hardt det ble jobbet for å prøve å sikre seg den tyske landslagsspilleren Jonas Hector vet jeg ikke, men i et marked preget av inflasjon betal heller litt ekstra for å få inn en skikkelig flankespiller i den bakre fireren. Det at James Milner nå er blitt satt inn kan ikke fortelle annet enn at Klopp ikke er fornøyd. Milner er allsidig og pålitelig, og jeg ville også brukt ham slik situasjonen nå er, men som høyrebent på venstresiden vil han sinke spillet til Liverpool i Premier League.

ALBERTO MORENO:
ALBERTO MORENO:  Hvem skal bekle venstrebacken utover sesongen?

Matip og Lovren

Jürgen Klopp har vært uheldig med skader i forsvaret, samt at det har vært sagaen med Mamadou Sakho. Jeg savner aggressiviteten til Sakho, men hvis manageren mener franskmannen ikke følger de interne spillereglene må en bare akseptere det.

Ragnar Klavan virker å kunne gi god valuta for £4M, men det går mot Joel Matip og Dejan Lovren i det indre forsvaret. Det kan bli bra det. Matip har vist drypp av kvalitet og er en mann som kan starte angrep bakfra, og som igjen kan sørge for at Lovren kan konsentrere seg om defensive oppgaver.

Mellom stengene har vi ennå ikke fått «keeperkampen» som følge av at Loris Karius ble skadet, mens Simon Mignolet har vært okay. Forhåpentligvis kan en frisk Karius gi en positiv effekt utover i sesongen.

Vil ha en spiss

I rundt 20 minutter var det topp klasse mot Arsenal, og mot Burton fikk et nesten toppet mannskap vist at det er bevegelige og tekniske spillere i troppen. 90 minutter mot et Burnley som ikke var interessert i ballen, parkerte mesteparten av bussen foran eget straffefelt og satset på lange baller og dødballer når de hadde sjansen til det, ga imidlertid inntrykk av at Liverpool ikke hadde lært noe mot en slik motstander. Det gikk sakte, det gikk på tvers, og det var ikke noe redskap som kunne skjære opp blikkboksen.

Et verktøy kunne ha vært en skadet Sadio Mané, som tegner til å bli et inspirert kjøp. Ikke bare har han fart og teknikk av høyt kaliber, han er sulten på scoringer og han virker ganske enkelt sulten på å spille fotball. Det stod 89 minutter på stadionuret til Burton, Liverpool ledet 5-0, da afrikaneren tok en rå spurt for å prøve å vinne ballen dypt ute på høyresiden og med håp om å få lærkula videre til Daniel Sturridge som var umarkert i midten. Han greide det bare nesten, men jeg hvisker det likevel lavt, jeg kan se at Sadio blir en ny Luis Suarez i light utgave.

Men det blir vanskelig hvis en hele tiden må stole på Mané. Mot Burnley ble Daniel Sturridge plassert ute på kanten, og virket utilpass og grinete. Tre dager senere virket han aldri så lite forbannet over å bli plassert på benken i Burton, og satte inn to mål som innbytter ved å ha gjort et løp mot bakre stolpe og med en klinisk avslutning som han er alene om hos LFC.

Sterkt religiøs, kan virke flegmatisk og tilbakelent, jeg tror jeg liker en litt sint Sturridge. Jürgen Klopp gir inntrykk av ikke helt å stole på ham, eller hans kropp. Han arbeider ikke nok i Liverpools press på topp, og hans fysiske forfatning er et evig emne inkludert hvor helhjertet hans innsats er. Det andre siden av medaljen er at han er lagets desidert beste avslutter.

Mot Burnley gikk Sturridge tidlig sur, det var ikke fart og oppfinnsomhet langs flankene, det var ikke tempo nok i pasningsspillet og det var ikke grobunn for det kontringsspillet som i en halv omgang medførte kruttrøyk på Emirates og hvor Liverpool hadde kvalitet og kvantitet når de angrep. Det var heller ingen målskive inne i et straffefelt hvor Burnley var sterke og godt forberedt, med en Christian Benteke som forberedte en overgang til Crystal Palace.

Jeg vet ikke hvordan Jürgen Klopp har tenkt å løse den offensive kabalen inkludert Daniel Sturridge. Det er opplagt at han liker spillere som Roberto Firmino og Divock Origi lengst fremme, som har bevegelighet og arbeidsmoral. Firmino er flink til å finne gode posisjoner i det offensive spillet, men for meg er det ennå mer tilfellet når han kan ta løp inn fra kantene eller bakfra. Han scorer noen mål, men er ingen goalgetter. Jeg vet Origi har en del fans som spissvalg, men jeg er fortsatt ikke overbevist over hans egenskaper som avslutter.

Jeg ønsker meg en hardtarbeidende type som kan gå mer rett på mål, som er sugen på scoringer. Kanskje kan Danny Ings fungere som en slik spiller når Liverpool skal ha noe annerledes, men jeg ser for meg en med mer ekstrem egenskap i form av fart og/eller hodestyrke.

GIGI WIJNALDUM:
GIGI WIJNALDUM:  Hvor passer han best inn på midtbanen?

Savner midtbaneanker

«For mange like midtbanespillere» var et tema forrige sesong, og det ligger der fortsatt og ulmer. Geogrinio Wijnaldum er kommet inn, samt at unge Marko Grujic er tilbake fra sitt utlån. Joe Allen til Stoke ga nesten tilbake pengene som i sin tid ble betalt til Swansea.

«Hvor skal Wijnaldum spille?», er det mange som spør. Jeg synes du kan stille spørsmålet om et par andre spillere også. Jordan Henderson virker å være en omdiskutert spiller, nok påvirket av at han også bærer kapteinsbindet. Jeg har ikke noe lyst til «gi opp» Jordan, etter en fjorårssesong hvor han måtte kjempe mot et skadehelvete, men jeg synes årets første kamper bare har bekreftet at han vil aldri bli noe midtbaneanker. Han er en løpsmaskin som må være indreløper eller i det minste være en spiller som «sitter» og med lisens til å ta de lungesprengende løpene sine. Så må han i tillegg produsere nok med sjanser og mål til å rettferdiggjøre en slik plass på laget.

Gigi Wijnaldum er en type du ser nokså lite til. Han spiller enkelt og rasjonelt, og så har han spisskompetanse med å time løp inn i feltet. Jeg tror Klopp ser på han som en Henderson, med scoringer. Når Liverpool får kampen inn i et spor som de liker, som i 2.omgang mot Arsenal, er Wijnaldum nesten alltid kommet innenfor motstanderens straffefelt når de røde avslutter et angrep.

Midtbanen til Liverpool virker å være best i balanse når Emre Can spiller som den meste defensive.

Jeg har nevnt det før, men for meg koker mye ned til et stort ansvar for Emre Can når det er snakk om Liverpools sentrale midtbane. Lucas Leiva er for treg, James Milner passer bedre ut mot kanten enn sentralt, Kevin Stewart er for fersk, Marko Grüjic er mer offensiv av legning, mens jeg da ikke synes Henderson og Wijnaldum passer som anker. Midtbanen til Liverpool virker å være best i balanse når Emre Can spiller som den mest defensive.

For meg hviler det derfor et stort ansvar på den unge tyskeren. Han har tilstedeværelse, han har fysikken, han har et stort spilleregister, men han kan være både aggressiv og gi inntrykk av å være tilbakelent. Hans feilprosent kan til tider være i overkant stor, men når han ikke er tilgjengelig så tror jeg Liverpool ofte vil savne ham.

Chelsea har hentet Kante, Arsenal største kjøp er Xhaka, Tottenham sikret seg Wanyama, Manchester City signerte tidlig Gundogan og Manchester United satte rekord ved å sikre seg Paul Pogba. Jeg vet at det er variasjoner av spillertyper, og at Liverpool brukte £25M på Wijnaldum, men det viser at fysisk råhet på midtbanen blir vurdert høyt. Jeg føler meg ikke sikker på at de helrøde er godt nok dekket der, og tar gjerne i mot en som tar det som en personlig fornærmelse å tape dueller.