Grip sjansen

Kampen mot West Ham kan være en av de viktigste som Liverpool spiller i dette århundret.

12. mai 2017 kl 14.18Torbjørn Flatintflatin

Jürgen Klopp var opptatt med å prøve å ufarliggjøre søndagens møte mot West Ham i sin pressekonferanse før kampen. Det er lett å forstå hvorfor, han skal beskytte sine spillere, men det understreket samtidig alvoret.

Sannsynligvis vil resultatet fra London Stadium være helt avgjørende for om Liverpool kommer med i Champions League til neste sesong. Eller mest trolig, om Liverpool ender på den 4.plassen som vil gi mulighet til å kvalifisere seg til gruppespillet i Mesterligaen gjennom et playoff.

Vi snakker om £40-50M mer i inntekter, kanskje mer, samt større muskler og tiltrekningskraft under sommerens svært viktige overgangsvindu. Da blir det vanskelig å fokusere på det Jürgen sier om at «det bare er en fotballkamp».

Vi snakker om £40-50M mer i inntekter, kanskje mer, samt større muskler og tiltrekningskraft under sommerens svært viktige overgangsvindu.

Spennende transfervindu

Nå kan en overdramatisere dette, la nå det også være sagt. I noen leire kan en få inntrykk av at dersom Liverpool ikke spiller i Champions League vil spillere heller ikke komme til Anfield. Nå har de røde vært med én gang i Europas gjeveste klubbturninger siden 2009, og det har da kommet en spiller eller to til Liverpool FC likevel.

Det vil det komme til sommeren også, uansett. Signalene som sendes ut er at om ikke FSG akkurat vil slå på stortromma, så vil Jürgen Klopp få bra med midler til å styrke sin spillerstall før neste sesong. Vi ser frem til det, og vi ser frem til at den blide tyskeren skal fortsette med sin jobb med å utvikle det sportslige i LFC.

Da jeg nylig snakket med den meget erfarne journalisten John Keith var det imidlertid en ting han var veldig klar på angående hvordan et Liverpool med mindre økonomiske ressurser enn noen av sine konkurrenter skulle komme tilbake helt i toppen igjen. «Liverpool hører hjemme i Champions League, og de må tilbake dit så fort som mulig», var den utvetydige beskjeden.

Signalene som sendes ut er at om ikke FSG akkurat vil slå på stortromma, så vil Jürgen Klopp få bra med midler til å styrke sin spillerstall før neste sesong.

Klopp er rett mann

Jeg har fortsatt veldig tro på Jürgen Klopp. Jeg vet at han er en type som liker å bygge. Han førte Borussia Dortmund til 6. og 5.plass i sine to første sesonger som det vi vil kalle manager i England, før det ble to titler og to 2.plasser de neste fire årene.

En har inntrykk av at eierne nå mener de har funnet den rette mannen, etter at de skiftet manager tre ganger på sine fem første år på Merseyside. De er godt i gang med et såkalt prosjekt som inkluderer et sportslig regime ledet av Jürgen Klopp, et fornyet Anfield og trolig også et utvidet treningssenter hvor både senior- og juniorspillere skal samles under samme tak.

Det er vel og bra. Hva som ikke er like bra er resultatene som laget kan vise til ute på banen. 7, 6, 8, 7, 2, 6 og 8 er ligaplasseringene for de sju foregående sesongene. Det må bli bedre, og dette var en sesong hvor de røde skulle utnytte intet spill i Europa med å kunne fokusere på Premier League.

En har inntrykk av at eierne nå mener de har funnet den rette mannen, etter at de skiftet manager tre ganger på sine fem første år på Merseyside.

Brukte ikke januarvinduet

1. januar og halvveis i sesongen lå Liverpool på 2.plass, etter at de hadde scoret flest mål og det virket å være nokså generell enighet om at de hadde vist mye av den mest underholdende fotballen.

På det tidspunktet var imidlertid Philippe Coutinho skadet, Joel Matip var skadet (og ble senere utilgjengelig som følge av konflikt med Kamerun) og Sadio Mané pakket kofferten for å være med i Afrikamesterskapet. Til neste kamp var Jordan Henderson ute, mens Daniel Sturridge hadde vært Daniel Sturridge og var sjelden tilgjengelig lenge om gangen. Daniel Ings var langtidsskadet og med ujevne prestasjoner av Divock Origi var det tynt med angrepsalternativer da de røde gikk inn i sin mest hektiske måned av sesongen med hjemlige cupkamper i tillegg til liga.

For å gjøre en lang historie kort, det var mange røster som mente at Liverpool skulle ha benyttet januar til å hente inn en spiller eller to. Det i en sesong hvor mannskapet til Klopp hadde fått en god start og flere av konkurrentene hadde snublet med nye managere, eller med en gammel som ikke lenger virket å ha samme tillit hvis en snakker om Arsenal.

Det var mange røster som mente at Liverpool skulle ha benyttet januar til å hente inn en spiller eller to.

Avgjørende 90 minutter

Dette bidrar til at forsøket fra Liverpools manager om å ufarliggjøre søndagens kamp i London ikke vil hindre store overskrifter både før og etter kampen. Jeg tviler ikke på at eierne, og Klopp selv, ønsker at tyskeren skal få arbeide langsiktig hos LFC, men sjansene til å spille i Champions League kommer ikke rekende på ei fjøl.

Nå har de med en liverbird på brystet en stor sjanse til å komme med i fotballens gjeve selskap, og det er svært viktig at de tar den. I denne spalten har jeg flere ganger de siste ukene nevnt små matchballer, men dette er den største så langt. Med seier i forrige kamp mot Southampton og det hadde ikke vært et slikt behov for tre poeng mot West Ham. Nå er følelsen at Liverpool må vinne sin fjerde bortekamp på rad.

Jürgen Klopp mente noe ironisk at Arsenal burde «takke» Southampton for at de hadde vært gjerrige og parkert busse på Anfield, men bød opp til en mer åpen kamp da The Gunners kom på besøk denne uka. Midt i alle hans smil ante en da hvor mye dette betyr og hvilket press det er foran 90 minutter som ikke bare kan farge denne sesongen, men også prege de kommende årene.

Sjansene til å spille i Champions League kommer ikke rekende på ei fjøl.