Torbjørn Flatin etter skuffende januar for LFC:En ny lekse for Jürgen Klopp

I sin første sesong på Anfield lærte Klopp hvor intenst og hardt kamp-program det var i England, nå får han føle hvor sårbart det kan være ikke å ha god nok dekning i troppen.

Det virket litt motvillig, men han innrømmet det til slutt på pressekonferansen foran semifinalen mot Southampton, Klopp erkjente at Liverpool ikke hadde greid å håndtere å ha spillere som Matip, Coutinho og Mané ute.

Det etter at han først blåste av antydninger om at Sadio Mane var en viktig faktor for de svake resultatene som har vært i det siste. Nå kan en si at de aller fleste ville ha blitt påvirket av å ha tre nøkkelspillere ute, hva ville for eksempel Barcelona vært uten Messi, Suarez og Neymar?, men for meg skinner det igjennom at Jürgen nok har overvurdert noen av sine spillere.

Det er ikke vanskelig å være enig med den utmerkede journalisten i Liverpool Echo, James Pearce, når han påpeker Joel Matip, Adam Lallana og Sadio Mané som tre problemer Klopp og Liverpool må løse og det fort.

Traurig på midten

Ragnar Klavan er et bra kjøp som cover, men han blir ingen regelmessig startmann i Liverpools midtforsvar. Mannen fra Estland kan gjøre en god jobb, som for eksempel mot Manchester City på nyttårsaften, men han har ikke roen, overblikket og luftstyrken til Matip. Dejan Lovren virker dessuten langt mer komfortabel når han har Joel Matip ved sin side.

På midtbanen blir Henderson, Can og Wijnaldum for traurig som trio, spesielt når en skal åpne opp lag som Swansea. Med lojale Hendo bakerst og Wijnaldum som boks til boks spiller, blir Emre Can playmakeren i den treeren på midten med anker og to indreløpere som Klopp gjerne bruker. Det fungerte brukbart i de siste ligakampene mot lagene fra Manchester, men ikke så bra mot Swansea. I tillegg tar det Adam Lallana vekk fra den rollen hvor han har trives veldig godt denne sesongen, sentralt bak de mest offensive spillerne.

Dårlig balanse

Liverpool fungerte lenge utmerket med Henderson, Can/Wijnaldum og Lallana bak Coutinho, Firmino og Mané. Med Sadio Mané ute mister laget en spillertype som man ikke har maken til, med sitt fantastiske rykk og styrke en mot en. Hele balansen blir også forskjøvet og uansett hvordan en snur og vender på det må Klopp gjøre et kompromiss.

Hvis Adam er på midtbanen, og tidligere Coutinho og nå Mané ute av treeren fremme, blir det igjen kluss. Daniel Sturridge eller Divock Origi er naturlig å sette inn, men begge passer best sentralt og hvor Klopp helst vil ha Roberto Firmino.

Det var noe annet manageren, igjen tilsynelatende noe motvillig, måtte innrømme denne uka, at det hadde vært gunstig å fått inn en ny spiller i januar. I mine øyne helst en kant med noen av de samme kvalitetene som Mané, og som samtidig hadde sørget for at spillere som Lallana og Firmino får spille der hvor de fungerer best.

Unggutter holder ikke helt mål

Jürgen Klopp virker å ha lagt opp til en tropp med en relativt liten kjerne av viktige spillere som får mye tillit, dekket opp av noen talentfulle unggutter. Trent Alexander-Arnold, Ovie Ejaria og Ben Woodburn har utvilsomt blitt innlemmet i førstelagstroppen for å være en del av den, ikke bare for å få en og annen sjelden sjanse. Det er noe Liverpool kan komme til å nyte godt av siden. Det er også Joe Gomez og Marko Grüjic, som er andre eksempler på at de røde fra Anfield ikke har hatt mye flaks med skader denne sesongen.

For meg er Trent Alexander-Arnold den av ungguttene som har greid å vise at han kan ha mulighet til å dekke opp på en backplass om nødvendig, allerede denne sesongen.

Når det har buttet i mot, når problemene har blitt omfattende, da har det likevel vist seg ikke å være godt nok. Woodburn er lovende, men ingen Fowler eller Owen. Ejaria er en som kan formes til en bra spiller gjennom prøving og feiling, men han er ingen som kan gå ut å ta noe stort ansvar på en midtbane hvor spillere i grunn har nok med seg selv og de forventninger som stilles. For meg er Trent Alexander-Arnold den av ungguttene som har greid å vise at han kan ha mulighet til å dekke opp på en backplass om nødvendig, allerede denne sesongen.

Trent Alexander-Arnold
Trent Alexander-Arnold  18-årig scouser som har fått vist seg frem på førstelaget til Liverpool denne sesongen.

Tilbake til forhåndstips

Jeg tror få var uenig at Liverpool lenge var foran antatt skjema denne sesongen, hvor de var det laget i Premier League som spilte den offensivt beste fotballen. En krumtapp i forsvaret ute her, en dårligere balansert midtbane der, en nøkkelspiller opptatt med afrikansk mesterskap i januar/februar, og vips så er poengsnittet i ligaen nede på to pr. kamp og en snubler aldri så lite i cupene.

I praksis er Liverpool omtrent der hvor for eksempel jeg tippet dem før sesongen, i en reell kamp om topp fire og kvalifisering til Champions League, mens et mindre krevende kamp-program som følge av et «hvileår» i Europa også kunne virke positivt i en engelsk cup eller to.

Mannskapet til Jürgen Klopp har rukket å vise at de har enda mer inne, men at de må ha troppen godt besatt for å være der over tid. Jürgen Klopp trenger nå å finne noen gode løsninger raskt, og forhåpentligvis få nyte godt av spillere som Matip, Lallana i riktig posisjon, Coutinho snart tilbake i god form, og også en hjemvendt Mané – da mye kan avgjøres både på godt og vondt de kommende ukene.

For dårlig dekning har påvirket både kvaliteten og balansen i troppen, og det er en lekse som Jürgen Klopp vil ta til seg.