Har FSG skutt gullfuglen?

Det har kommet et tilbud om å kjøpe LFC for £700M, eller stemmer det ikke? Hvor mye er klubben verdt? Dette er noen tanker om klubbens mulige fremtid.

30. jun 2017 kl 16.41Torbjørn Flatintflatin

I oktober 2010 ble Liverpool Football Club kjøpt av New England Sports Ventures. Prisen ble oppgitt til å være £300M. Så vidt jeg husker betalte NESV, som nå er blitt Fenway Sports Group (FSG) £218M og hvor de i tillegg forpliktet seg til å håndtere en gjeld på drøyt £80M etter det skakkjørte regimet til Tom Hicks og George Gillett.

KJØPTE LIVERPOOL FC:
KJØPTE LIVERPOOL FC:  En fornøyd John W Henry etter at man har sikret seg klubben på Anfield.

Det var amerikanske investorer ledet at eier John W. Henry og hans kompanjong Tom Werner. Det kom snart fram at de var sportsinteressert, men kjente lite eller ingen ting til europeisk fotball. De visste at Liverpool FC var en global merkevare, som de ønsket å foredle. De ble tiltrukket av det og av lukrative avtaler som ikke minst fjernsynsrettigheter i Premier League, i et marked hvor UEFA ønsket å sette håndjern via FFP (Financial Fair Play) på de klubbene som var blitt styrtrike som følge av en rik onkel eller kanskje mer riktig en oljebaron eller en arabisk prins.

De kom for å vinne sa de, og ville være i stand til å konkurrere med hvem det skulle være økonomisk. Styreformann Tom Werner hevdet for eksempel at de kunne være i stand til å kjøpe hvilken spiller som helst.

God butikk

Til høsten er det seks år siden Henry og Werner kom til et Anfield som de gjerne besøker en gang eller to i året. I rettferdighetens navn skal det sies at presidenten i FSG, Michael Gordon, er mer interessert i det vi kaller for fotball og er på Merseyside langt oftere.


De har drevet en god butikk hvor nye og historisk gode sponsoravtaler stadig ser dagens lys for LFC. Klubben tjener imponerende mye penger ut fra manglende resultater de siste årene. Nå er også Main Stand klar om noen uker, og som vil gjøre at Anfield kan huse 54.000 mennesker og tilby langt bedre fasiliteter.

FSG er hva jeg vil kalle «skikkelige» eiere. Jeg tror ingen føler noen frykt for at de kan komme til å bringe klubben ut i problemer. Økonomisk står Liverpool FC nå støtt, selv om lovnadene om at man kunne kjempe med de aller rikeste virker aldri så hule i dag. Det er opplagt ikke tilfellet.

Sportslig sett har jeg aldri lag skjul på at jeg er mistenksom til den «amerikanske» strategien med «Moneyball» hvor det skal kjøpes ungt og billig og selges dyrt. FSG har nok under tiden også selv sett at dette ikke nødvendigvis fungerer i Premier League og har justert underveis, rådført av eksperter på fotball som ingen synes å vite hvem er. Det har vært prøving og feiling, med sparking av tre managere i Roy Hodgson, Kenny Dalglish og Brendan Rodgers, av ulike årsaker. Ansettelsen av sportsdirektør/fotballdirektør Damien Comolli var også et feilgrep. Nå har eierne skaffet seg mange plusspoeng gjennom ansettelsen av Jürgen Klopp, som har bidratt til en mer positiv atmosfære i og rundt klubben.

Manglende ambisjoner?

Generelt sett tror jeg FSG er populære eiere, selv om glansen nok har falmet litt under det halvt dusin år som de har hatt styringen. De sportslige resultatene har ikke kommet og transfermidler kommer kun fra overskudd av klubbens drift. De graver ikke ned i sine egne lommer og de siste årene er det stadig flere klubber som har konkurrert med Liverpool når det gjelder netto utlegg på overganger, foruten at man ligger langt unna de økonomiske musklene til Manchester City, Chelsea og Manchester United. En aner en utålmodighet i massene angående dette, og undring over hvor store ambisjonene egentlig er for Mr Henry & Co.

En økning av billettprisene i sammenheng med et utvidet stadion var også en ripe i lakken. Det fikk Fenway Sports Group til å fremstå som grådige. Til deres heder holdt de håndten fort i været og ba pent om unnskyldning. Manglende kommunikasjon mellom Boston og Merseyside kom for øvrig svært godt til å syne i den saken, hvor administrerende direktør Ian Ayre sa en ting og eierne snart sa noe annet.

FSG overtok for de gale cowboyene Hicks og Gillett og fikk tidlig en lett reise som følge av det, men de tidene er over.

Villig til å selge?

FSG skulle vinne med Liverpool FC, og de skulle være her på lang sikt. I mitt skeptiske sinn har jeg vært, og er nok fortsatt, en tviler.

Amerikanerne drifter en effektiv og fornuftig butikk, det betviles ikke. Det sier seg selv at de ønsker et sterkt Liverpool FC og at det gjøres best ved å ha et lag som presterer ute på det grønne gresset. Champions League har vært og er fortsatt viktig, for å kunne henge med sportslig og økonomisk, men er ikke fullt så viktig lenger i og med den nye og lukrative TV-avtalen i Premier League. Har FSG vært villig til å spekulere i store investeringer for mulig å kunne erverve gjennom titler? Svaret på det må være nei, deres dyreste kjøp er for eksempel fortsatt Andy Carroll for £35M.

Nå er de her fortsatt, og i likhet med fansen vil de håpe at Jürgen Klopp kan trylle fram et vinnermannskap. Vil de imidlertid være villig til å selge Liverpool, og eventuelt når?

Fenway Sports Group:
Fenway Sports Group:  Styreformann Tom Werner, president Michael Gordon og eier John W Henry.

I mitt stille, og igjen noe skeptiske, sinn har jeg hele tiden trodd at amerikanske investorer uten noen lidenskap for fotball vil være klare til å selge den dagen det rette budet kommer. Uten å vite alt som skjer i kulissene har jeg ærlig talt vært overrasket over at det i årenes løp tilsynelatende ikke har vært mer interesse for å kjøpe en ikonisk klubb som LFC. De gangene jeg har spurt det spørsmålet til folk i miljøet har gjerne svaret vært at med de beløpene det da vil være snakk om er det begrenset med kandidater. Kanskje det, men likevel.

Nå har de røde en populær manager i Jürgen Klopp. Det er riktignok manglende sportslig suksess, men nye sponsoravtaler er unike og LFC er blant de ti fotballklubbene i verden som tjener mest på sin daglige drift. Det vil ikke bli mindre når en ny tribune fører til større kapasitet og større inntekter.

Det virker å være et gunstig tidspunkt å selge på. En finansekspert uttalte til Liverpool Echo at han vurderte £700M som en noe lav pris, etter at det er blitt hevdet at det fra Kina skal være villighet til å betale det beløpet.

Vil FSG være villig til å selge for over det dobbelte av hva de kjøpte klubben for? Ønsker vi som fans at klubben blir solgt? Diskusjonen går livlig på sosiale medier.

Personlig tror jeg John W Henry vil være mer opptatt av å få god avkastning på sin investering heller enn å se hvordan Klopp får det til å fungere på Anfield, men det kan fortsatt være et godt stykke dit.

En vet hva en har og i et tilfelle hvor en klubb blir kjøpt opp vet en sjelden hva en får. Det kan Liverpool og Liverpools supportere det meste om. Jeg ønsker utvilsomt at min klubb skal drives på en sunn måte, med gode verdier og som tenker på sine supportere. Samtidig har jeg ikke noe problem med å tenke tanken om at det kunne vært spennende å ha eiere med vilje og muskler til å bruke mer enn £35M på en spiller.