Hvor høyt sikter du John W. Henry?

Kjøpet av Mohamed Salah var en god transferstart for Liverpool, men fortsettelsen blir enda viktigere.

23. jun 2017 kl 20.31Torbjørn Flatintflatin

«Liverpool vil være med i kampen om Kylian Mbappe», «et kjøp av Virgil van Dijk kan fortsatt skje», og det er seriøse aviser og journalister som ikke utelukker overganger til Anfield som vil gi utslag på Richter-skalaen. Det er riktignok innbefattet en del hvis, hvor de røde ønsker å være med i kampen om Mbappe hvis Real Madrid ikke blir 18-åringens valg og han heller vil til engelsk fotball, eller hvis van Dijk gjør det veldig klart at han vil forlate Southampton og da til fordel for Liverpool FC.

Nå tror jeg ikke et sekund på spanske kilder som hevder at Liverpool har fått avslag på 100 millioner euro for Mbappe. Et slikt bud skjer i hovedsak først hvis en klubb er rimelig sikker på at spilleren vil dit, men bare det at det ikke blir utelukket blant journalister på Merseyside får en til å tenke. Det samme med en van Dijk, som det offisielt er blitt sagt fra LFC at man ikke lenger er interessert i. Det etter en langflat beklagelse overfor Southampton angående lekkasjer til media om at nederlenderen skal ha vært lysten på å kunne ikle seg en trøye med en liverbird på brystet.

Nå har jeg stukket haken frem og tidligere sagt at jeg tror verken Mbappe eller van Dijk ender opp på sørsiden av Stanley Park, men langt der bak ligger en aldri så liten ulmende usikkerhet angående hvordan Fenway Sports Group tenker.

Rekordbud realistisk?

Mohamed Salah var en bra start. Han kostet tre ganger så mye som det Liverpool var villig til betale for tre og et halvt år siden, men ut fra det han har vist i Serie A med Roma de siste par sesongene har det vært lite å se til noen klaging på prisen. Fart og mål, det er vanskelig å argumentere mot det og røde supportere ser fram til å se ham sammen med Mané, Coutinho og Firmino.

I likhet med Costa, Willian og Sanchez var Salah en av de som valgte London fremfor Liverpool, og slet med å gjøre seg gjeldende i hard konkurranse på Stamford Bridge. Han har siden bevist sin verdi, som de andre har gjort for Chelsea eller Arsenal og uten å dvele er det et lite tankekors overfor LFC. Hvor «kostbart» det sikkert av forskjellige årsaker var å miste disse spillerne, men også at spillerne blinket ut fra Anfield var gode nok om man bare hadde greid å få tak i dem.

Nå er et bra navn i sekken, og så virker det litt eplekjekt å bli linket til verdens mest profilerte unge spiller i øyeblikket i Kylian Mbappe. Hvor realistisk for Liverpool og FSG er det å gå for en spiller som trolig har en pris i sjiktet 100 millioner euro? Det er for øvrig £87.8M med dagens kurs.

Jeg greier ikke helt å tro på det. Brent barn vil gjerne sky ilden. Nå vet jeg at FSG og John W. Henry har brukt store penger på sitt kjære Red Sox (baseball) når de har ment behovet var der, men er de genuint interessert i å kunne sette verdensrekord på transfermarkedet i fotball om muligheten skulle by seg? Med investeringen Liverpool Football Club? Slik styreformann Tom Werner tidlig i deres regjeringstid hevdet at de kunne være med og kjempe om hvilken spiller det måtte være? Jeg skal gladelig sette til livs en diger kamel om så skulle skje.

God butikk

Salah er bra, Solanke ser lovende ut, og så er det mye som tyder på at det kan bli en hard kamp hvis LFC skal sikre seg noen av sommerens øvrige transfermål.

Virgil van Dijk er nevnt, og som er en hylle høyt oppe i kommoden påskrevet «midtstoppere». Skal man ende opp med van Dijk må det slåss, og betales, da det tidligere har vært nevnt beløp i størrelsesorden £50-60M og Southampton nok helst ønsker å selge til en annen mulig kjøper. Og hvis det må skrinlegges på Anfield, som jeg fortsatt tror er den sannsynlige utgangen, vil kvaliteten på et alternativ studeres nøye etter den lista som Jürgen Klopp nå har lagt opp.

Naby Keita er opplagt en dynamisk midtbanespiller som manageren gjerne vil ha, men Leipzig er bokstavelig talt innstilt på å selge seg dyrt for å gi slipp på en av sine beste spillere etter en strålende sesong som ga innpass i Champions League fra Bundesliga. Klopp har en tradisjon for ofte å få tak i det han vil ha, men igjen ser en for seg en fight og hvor han må ha hjelp av de som styrer pengesekken.

Angående pengesekk, Liverpool skal ha sagt nei takk til bud på £11M for Alberto Moreno og ønsker £15M. Det har kanskje sammenheng med at jeg aldri ble en kremmer, men for £11M hadde jeg selv kjørt Alberto til flyplassen. Hvis ledelsen greier å presse prisen enda høyere så ære være dem for det og en oppfølging til flere gode salg sist sommer.

FSG driver i det hele tatt en god butikk, men i et marked preget av inflasjon og mye penger i spesielt Premier League, hvor høyt sikter John W. Henry og FSG med sitt Liverpool FC? Hvor mye er man forberedt å investere i en spillertropp som Jürgen Klopp vil ønske å forberede best mulig til kvalifisering til Champions League og fra starten av i en meget spennende sesong i hjemlig liga?

Kan vi realistisk håpe på ytterligere et kjøp eller to som vil forskyve tidenes dyreste kjøp hos Liverpool, eller vil Salah bli som Mané sist sommer og være den mest profilerte signeringen?

Spørsmålene ligger på tungen, men bare de neste uker og måneder vil gi svaret.