Uansvarlig av Sakho

Ifølge Liverpool Echo tok Mamadou Sakho medikamenter uten å informere klubben, og spilte et høyt spill.

30. jun 2017 kl 16.46Torbjørn Flatintflatin

Føljetongen om Mamadou Sakho og utestengelse for doping er nå over, i hvert fall med tanke på det sportslige. Franskmannen er frikjent av UEFA og kan fortsette å spille. Hvorvidt saken vil fortsette i rettsapparatet som følge av at spiller og/eller klubb saksøker UEFA gjenstår å se.

Likevel, det er et spørsmål som har plaget meg helt siden sjokket kom om at Mamadou Sakho var tatt for doping. Noe som ikke gikk opp, uavhengig av den håndteringen som har vært fra UEFA.

Hvis Mamadou Sakho tok en form for medikament, et tilskudd, da ville han plikte å si fra til Liverpool Football Club om det. Det vil forundre meg om noen profesjonelle klubber ikke har gitt sine spillere klar beskjed om at de skal informere dersom det tar et kosttilskudd, en slankepille, et beroligende middel, hva det måtte være. Hvis Sakho gjorde det, hvorfor fant ikke legen ut at disse tablettene inneholdt stoff som kunne bli registrert på en dopingkontroll, eller i det minste kontaktet WADA (World Anti Doping Agency) på forhånd?

Ifølge Liverpool Echo tok ikke Sakho kontakt med Liverpool angående de angivelige slankepillene, som inneholdt et «fettforbrennende stoff» som slo positivt ut på en dopingprøve tatt etter bortekampen mot Manchester United i Europa League 17.mars.

Hvorfor ikke? Ønsket han ikke å informere Jürgen Klopp om at han så seg nødt til å ta slankepiller for å gå ned en kilo eller to, synes han det var flaut? Hvorfor kunne han ikke bare gå til klubblegen? Ville ikke han da ha taushetsplikt?

Jeg har aldri lagt skjul på at Mamadou Sakho er en av mine favorittspillere på Anfield, med sin herlige innstilling. Det er noe jeg ikke er alene om, da franskmannen er blitt noe av en kulthelt på The Kop.

Populær
Populær  Mamadou Sakho er blitt en favoritt blant Liverpools supportere.

Jeg tror ikke et sekund på at Sakho tok noe han trodde var ulovlig, eller prøvde å jukse seg til en fordel. Det kan godt være han hadde sjekket listene til WADA og registrert at hans piller ikke stod på noen forbudsliste. Men dette var i beste fall svært ubetenksomt, i verste fall direkte uansvarlig.

Du undret deg over at Mama ikke ønsket at B-prøven skulle testes og at Liverpool FC holdt tett. Det virker logisk at årsaken var at spilleren hadde agert på egenhånd og slik sett spilte et høyt spill.

Det ble en kostbar tabbe for Mamadou Sakho. Han mistet innspurten av sesongen, inkludert finalen i Europa League. Han kom heller ikke med til Euro 2016, hvor han trolig hadde vært med i startoppstillingen på det laget som i kveld skal spille finale mot Portugal.

En kan spørre seg hvordan det er mulig for UEFA å utestenge en spiller som har testet positivt på piller som ikke stod på en forbudsliste, og hvor en opplagt ikke var sikker på om en kunne utestenge spilleren dersom dette medikamentet likevel inneholdt stoff som kunne vurderes som prestasjonfrembringende. Nå skjedde en gransking av dette etter klage fra advokater til Sakho, men det logiske ville vel være at en slik klage kunne komme før noen som helst form for dom eller straff ble pålagt?

For Liverpool sin del mistet klubben en viktig spiller under en avgjørende periode av sesongen, hvor en 2.omgang i Basel i praksis ødela det meste siden seier mot Sevilla ville ha gitt innpass til neste sesongs Champions League.

Førsteinntrykket etter at avgjørelsen nå er kommet om at Sakho er frikjent, er at både spiller og klubb er innstilt på å legge det bak seg og komme umiddelbart videre.

Jeg er ikke så sikker på at det blir noe søksmål mot UEFA. Mama skulle ha informert klubben, og klubben skulle så ha sjekket med WADA hvis det var usikkerhet.

Mamadou Sakho fremstår som hel ved. En mann som bidrar til veldedighet og har omtanke for lokalsamfunnet, ved siden av å gi alt for den liverbirden han har på brystet. Han gjorde en feil, han har tatt sin straff, og dette må stå som en lærepenge.