Transfersommer:Klopp ser mot et sterkt sentrum

Naby Keita, Virgil van Dijk/eller en annen midtstopper, og du har trolig det Liverpool først og fremst kommer til å bruke store penger på denne handlesommeren.

Det er en blanding av spenning og frustrasjon i luften, og kanskje ikke minst forventninger nå som Jürgen Klopp daglig er på Melwood med den første ladningen med spillere i gang med pre-season trening.

Forventninger om at Liverpool skal forsterke stallen med ytterligere tre-fire spillere etter at Mohamed Salah og Dominic Solanke er nye medlemmer av spillerstallen.

Fremstøt mot Keita

Klopp har igjen fortalt pressen at det er blitt foretatt mye god jobbing bak kulissene angående mulige overganger. En av de jobbene handler trolig om å få en visshet i at Naby Keita ønsker seg til Anfield og er beredt til å spille på lag med de røde for å få en exit fra motvillige, fremgangsrike og pengesterke RB Leipzig.

Liverpool skal ikke være skremt av en prislapp på £70M. Sies det, om spilleren som visstnok har en klausul om at han kan selges for £48M neste sommer. Jeg har nedskrevet hva styreformann Tom Werner sa 12. april 2012: «I would say we certainly have the resources to compete with anybody in football.”

Etter å ha blitt tatt med buksene nede et par ganger, etter trolig å ha holdt på med en etter reglenes bokstav ulovlig “lobbyvirksomhet» som de aller fleste gjør men ikke er klønete nok til å bli tatt for, er det nå tyst på Anfield. Fra Tyskland og Guinea sies det imidlertid at Keita har fortalt sin klubb at han ønsker å oppfylle en drøm ved å skrive under for Liverpool FC.

I Leipzig vil man si at spilleren ikke er til salgs og intet bud er mottatt – før et bud er mottatt. Den erfarne journalisten på Merseyside, Paul Joyce, forklarte nylig at de store klubbene vil aldri legge et betydelig bud på bordet før de visste at de hadde spilleren og det kun var snakk om å bli enig med pris hos selgende klubb.

Slik dreier det seg trolig også om Liverpool og Leipzig, når terrenget rundt er klart og Pool gjør sitt fremstøt vil det sannsynligvis bli avgjort nokså fort om det er mulig å få til en handel eller ikke.

Jakter midtstopper

Naby Keita er sommerens hovedmål, det synes klart. Jeg er en av dem som må holde handa opp og innrømme at jeg ikke kjente til spilleren før ryktene begynte å komme. Nå har jeg, trolig en av nokså mange, blitt revet med av fordelaktige uttalelser, klipp på youtube, og for så vidt også som følge av de beløp det snakkes om.

Dette er utvilsomt en spennende 22-åring, og kan bli den første med trøye 8 siden Steven Gerrard. Tygg litt på den, det virker som at Jürgen tenker seg en helt spesiell spiller og det vil være litt av en nedtur om han nå ikke skulle komme. Skulle han komme, vil han forhåpentligvis være bedre enn de typisk sentrale midtbanespillerne vi har i Henderson, Can og Wijnaldum, i tillegg til at han vil sørge for enda bedre dekning.

Pressen mener Liverpool ligger som gjedda i sivet og venter på at noen andre skal foreta den første manøveren for å prøve å sikre seg Virgil van Dijk. Etter sin offentlige beklagelse og kunngjøring om at «interessen nå var over», synes LFC avhengig av at det blir klart at spilleren er til salgs ved at Southampton godtar et bud eller at van Dijk selv kommer med en transfersøknad. For ikke å si at begge ting må skje.

Det kan bli en føljetong, og jeg er ikke så sikker på om Liverpool vil være involvert uansett. Det som er sikkert er at Klopp har vist at han gjerne ville ha van Dijk og dermed er på jakt etter en dominerende sentral forsvarsspiller. Hvis det ikke blir den mye omtalte nederlenderen, da vil en tro det kommer til å bli en annen.

Ingen angriper

Keita og en midtstopper, og vi snakker trolig om over £100M totalt for disse to spillerne. Der kommer Liverpool til å sette inn støtet. Det blir hardnakket påstått at man hadde vært villig til å være med i kampen om en ekstrem spiller som Kylian Mbappe, mens det også sies at dersom det ikke dukker opp et spesielt transferobjekt vil det øvrige innkjøpet i tillegg til to forhåpentligvis store navn sentralt, være en venstreback.

Andy Robertson hos Hull er nevnt som en aktuell spiller for om lag £10M, og sammenlignet med Keita og van Dijk så høres det ut som å ta sukkertøy fra småbarn. Robertson får ikke hjerteslagene til å hamre i særlig stor grad, men sittende nokså mye på gjerdet er han utvilsomt en mer typisk back enn James Milner. Jeg så ham i en landskamp mot England nylig, for Skottland, og da synes jeg han var bra og sentral i ganske mye av angrepsspillet som skottene prøvde å slå tilbake med.

Lokalavisene mener at Klopp trolig ikke går for en angriper til dersom han får inn sine hovedmål. Daniel Sturridge, Divock Origi og Danny Ings, er det bra nok i tillegg til Firmino? Det er også Dominic Solanke.

Med Salah inn er alternativene allerede noe forbedret fremover, og det er mulig å argumentere for kvalitetene til både Sturridge, Origi og Ings, men samtidig er en engstelig for skadene til Daniel, undrer om Divock passer inn som spiss for Klopp og om Danny finner tilbake til sitt ypperste etter sine lange opphold.

Spørsmål om angrepsstyrken er sjelden noe godt tegn, men det viktigste for Liverpool FC og Jürgen Klopp virker nå unektelige å sikre seg spillere som kan utgjøre en vesentlig forskjell sentralt på midtbanen og i det indre forsvaret.