Å ikke handle intet alternativ for Klopp

Røde supportere er nervøse, om at stjernespillere ikke kommer og at en risikerer at Coutinho går. Uttalelser fra manageren er heller ikke balsam for frynsete nerver.

Det er tre og en halv uke igjen av august og det kan bli 25 svært viktige dager for Liverpool FC. Det føles slik.

Det er ligastart, og det er kvalifisering til gruppespillet i Champions League. En skulle ha kjøpt en spiller eller to til, og så gjelder det å holde på Philippe Coutinho.

Det er uro i massene. Dette var sommeren hvor LFC, eierne FSG og Klopp skulle vise muskler. De lokale journalistene snakket om minimum handling for £100M+ og kanskje ville en nærme seg £200M på Anfield.

Det har vært snakk om å bruke £60-70M hver for transfermålene Naby Keita og Virgil van Dijk, og da hadde en lett kommet opp i de beløpene. Det kan fortsatt skje, og Klopp oppfordrer til at en skal vente med en oppsummering til 1.september, men jeg greier ikke helt å la være etter de signalene som ikke minst manageren selv har sendt ut de siste dagene.

Keita og van Dijk

Det virker som at jakten på Naby Keita definitivt er avblåst. RB Leipzig avslo to bud for sin stjernespiller, som gjerne ville til Anfield men ikke ønsket å starte en krig mot klubben som hadde brakt ham opp og fram. Liverpool vil ha visst om spillerens ønske om å komme, men virker ikke å ha fått noen signaler om at klubben kunne være villig til å selge ut fra uttalelser til etter hvert mye omtalte Ralph Ragnick, som forundrer meg noe. Likevel, noen vinner du, noen taper du, og noen får du kanskje siden. Jeg vil imidlertid ikke holde pusten i håpet at Liverpool om et år løser ut en salgsklausul på £48M som da skal tre i kraft. Et år kan være svært lang tid i fotball og landskapet kan være helt annerledes.

Jeg hadde ikke tro på at Virgil van Dijk ville havne i Liverpool etter at klubben følte seg presset til å komme med en unnskyldning til Southampton etter skriverier i pressen om at midtstopperen ønsket seg til Merseyside. Med gode kort på hånd er de helrøde den siste konkurrenten som de fra sørkysten vil ønske å gi et stikk. Esset om at van Dijk vil til Anfield synes imidlertid å bidra til at forsøket på å sikre seg den store nederlenderen ikke er gitt opp. Chelsea skal nå være klar til å kaste seg inn i runddansen, og skulle for eksempel de fra London vest få tilslag på et bud vil Liverpool ventelig også vise sin interesse igjen, og en vil i så fall få et endelig svar på hvor sterkt van Dijk ønsker å spille for Jürgen Klopp og hvor sterkt Southampton ikke ønsker å selge enda en spiller til Pool.

Dårlig spøk

Å si 1.september at vi/Klopp hadde to transfermål, som ville gjort at vi brukte opp mot £200M brutto på transfers men klubbene ville ikke selge – det holder ikke.

Derfor blir det uro blant fansen da Klopp de siste dagene har hatt uttalelsene som sier at han er fornøyd med sin tropp, da pre-season har gitt ham flere spillere.

Okay, Alberto Moreno har de siste par treningskampene sett ut som en mer fokusert og ny spiller om man vil, selv om jeg vil ønske å se den ivrige spanjolen i kamper med større press før jeg er villig til å gå med på at han har «gjenoppstått». Offensive unggutter som Dominic Solanke og Ryan Kent har også vært positive, i hva som har vært en bra pre-season.

Skremmeskuddet kommer imidlertid når Jürgen Klopp antyder at flere valgmuligheter på venstrebacken gjør at en har fått en ny midtbanespiller i form av James Milner. James Milner inn for Naby Keita, hvis det er en spøk så er den dårlig.

Jeg hadde ikke Adam Lallana på mitt startlag, da han «røk ut» som følge av kjøpet av Mohamed Salah og at Philippe Coutinho ventelig blir flyttet ned som indreløper. Skulle imidlertid Coutinho i tillegg bli utilgjengelig, og Lallana bli ute i tre måneder, da merker enn skjørheten i troppen til Klopp med en gang.

Det samme dersom en av Joel Matip og Dejan Lovren, fortsatt utskjelt i enkelte kretser registrerer jeg, skulle bli satt på sidelinjen. Klopp sier at fire midtstoppere er nok, og regner da også Ragnar Klavan og Joe Gomez, og for meg er heller ikke det morsomt.

Philippe Coutinho -
Philippe Coutinho -   hva tenker Liverpools nr. 10?

Frykten for Coutinho exit

I en ideell verden kan Liverpool kjempe i toppen av Premier League med den troppen som nå er på Anfield, men spillerstallen er for sårbar for skader til at de er realistisk å kjempe om noe ligagull. Kanskje mangler den forsvarsjefen og den energibunten på midtbanen som Klopp har søkt også, men allerede har laget gjennom sin seier mot Bayern fått vist at det skal ikke være noen grunn til å tro at det høyeste nivået fortsatt ikke er høyt. Slik det var da Coutinho & Co «vant» tabellen mot de øvrige topp seks forrige sesong.

Apropos Philippe Coutinho, med i dette regnestykket er at Liverpool beholder sine beste spillere, og da først og fremst brasilianeren selv. Definitivt ingen selvfølge i dagens fotball, selv for de aller største klubbene.

Jeg merker i stadig større grad at et tap av Liverpools beste spiller totalt over de tre siste sesongene vil føles som et stort nederlag. Ikke minst fordi man sitter i en posisjon på Anfield hvor en i likhet med Leipzig og Southampton tilsynelatende er i førersetet, og i realiteten skal sitte enda mer komfortabelt.

Philippe har en ny, lang og lukrativ kontrakt på Anfield. Okay, han kan trolig minst doble den ved en overgang til Barcelona, men hans unge og etablerte familie på Merseyside har så det er salt til maten. Sannsynligvis har han et ønske, en drøm, om å spille for Barcelona, jeg finner det usannsynlig at han er typen som vil starte streik for å komme dit. Det er heller ikke noe under pre-season som vil antyde det siste.

Likevel tar det fyr på sosiale medier så snart et mer eller mindre lugubert nettsted i Spania eller Brasil hevder at Coutinho er blitt enig med Barcelona om en overgang, og kanskje til og med legger til at Liverpool skal være villig til å la ham gå for det og det beløpet. Dette til tross for at pressen nær LFC hardnakket bringer videre fra klubben at spilleren ikke er til salgs.

Nå har jeg lenge hevdet at alle spillere i praksis har en pris, om det så måtte være helt vanvittige £200M for Neymar. Hvis Liverpool skal selge Philippe Coutinho må det være for «silly money», og da tenker jeg på en van Dijk + Keita pris.

CL en nøkkel

Det vil komme en oppsummering 1.september, du behøver ikke være redd for det Jürgen. Inntil da vil manageren uttalelser bli gransket og tolket, og nok også ytterligere kommentert.

Historien har lært meg at det er farlig å ta uttalelser fra en manager helt bokstavelig. Jeg legger også merke til at det så vidt jeg kan se ikke noe sted blir sagt at Liverpool er ferdig med sin transfersommer.

Klopp sa ikke bare at han var fornøyd med å ha fire midtstoppere, men antydet at han ikke visste om fem midtstoppere i verden som var bedre enn de som allerede er på Anfield. Spesielt hvis de ikke kommer inn en ny sentral forsvarsspiller i løpet av denne måneden vil det være en del mennesker som ikke kommer til å glemme den uttalelsen.

Nå er det eierne FSG som sitter på pengesekken og Michael Edwards som forhandler fram nye kjøp, men han jeg stoler på er Jürgen Klopp. Han kan ikke betale sjekkene og han har ikke noe med transfersummene å gjøre, men han har det sportslige ansvaret og er ansiktet for klubbens sportslige ambisjon.

Jeg håper noen av de siste uttalelsene kun var for galleriet, for å gi dagens spillere selvtillit og ro foran kommende og svært viktige kamper. Kvalifisering til gruppespillet i Champions League kan i det hele tatt bli en nøkkel her. En forhåpentlig bekreftelse for at Liverpool igjen er klar for det gode selskap vil gi garanti for flere titalls millioner pund, og styrke tiltrekningskraften på spillere ytterligere.

Da forventes det aksjonering som vil gi en hyggelig oppsummering tidlig neste måned. Sist januar ble det ikke handlet, og Liverpool greide med ganske mye nød og neppe å sikre en topp fire etter å ha gått inn i året på 2.plass. Nå bør det rustes bedre på Anfield.

Noe annet vil være skuffende.