NOEN KLARE FORSTERKNINGER:  Kjøpet av Mohamed Salah har allerede vist seg gull verdt for Liverpool, og med han og Sadio Mané på hver sin kant har Liverpool fått en ny angrepstrussel.

Oppsummering av overgangsvinduet: Et skadet ettermæle, et stort hull og glitrende signaler

Et utmattende overgangsvindu for Liverpool-fans er omsider lukket. Det endte med seier i to av tre overgangssagaer, men også ett stort spørsmålstegn.

Denne sommeren må sies å ha vært den definitive testen for Fenway Sports Group (FSG), og hva de virkelig ønsker å oppnå med Liverpool Football Club.

Eierne har bygget nye main stand, og de hadde brukte 493 millioner pund i spillerkjøp fra deres første vindu i januar 2011 til denne sommeren startet. Likevel har de blitt  anklaget for tenke mer på sparekontoen i Boston, enn på troféskapet på Anfield. Mange har brukt fjorårets nettoverskudd på overgangsmarkedet som et bevis for at det er tilfellet.

Da vi gikk inn i denne sommeren var det snakk om at den store krigskassa skulle åpnes i kampen mot styrtrike rivaler. Det ble spekulert i at 100-200 millioner pund var tilgjengelig for hærfører Jürgen Klopp i jakten på Premier League-trofeet.

Når vi nå skriver 4. september 2017 er det sikkert mange som synes det er handlet inn for lite. Spesielt savnet av en ny midtstopper er påfallende, og overraskende.

Likevel virker det tydelig at klubben var villig til å bruke pengene man måtte for å sikre seg Virgil van Dijk, men at den tidlig tapping up-tabben forhindret dem fra å teste Southamptons motstandsvilje.

Hva så med alternativer? En «plan B»?

Klopp ser ikke ut til å gå på kompromisser på overgangsmarkedet. Det kan man både la seg imponere over - og frustrere over - på samme tid.

Likevel virker det som Liverpool har kommet klart styrket ut av dette vinduet. 

Klopp ser ikke ut til å gå på kompromisser på overgangsmarkedet. Det kan man både la seg imponere over og frustrere over på samme tid.

Klare forsterkninger

Liverpool har gjort noe med savnet man følte under afrikamesterskapet i fjor, ved å hente inn en ny lynhurtig og målfarlig ving i Mohamed Salah for minst 36,9 millioner pund. 

Tre mål, en assist og et straffespark er fasiten etter fem kamper. En soleklar forsterkning, som er gått rett inn i en allerede sterk angrepsrekke. En signering som har gitt Liverpool en helt ny dimensjon, med to hurtigtog på hver sin kant framme. 

GOD PASNINGSFOT:  Endelig har Liverpool fått hentet inn en ny, naturlig venstreback, i Andy Robertson.

Liverpool har hentet inn en ny venstreback, noe det er blitt ropt etter i flere vinduer. Valget falt på Hulls Andy Robertson for 8 millioner pund.

Robertson har foreløpig bare har fått vist seg fram i én kamp, men viste da lovende potensiale. 23-åringen, med en presis innleggsfot, kan fort bli nok en god Klopp-signering - men det er det for tidlig å konkludere med. 

Dominic Solanke-kjøpet ser ut til å være god butikk. Prisen skal avgjøres av en tribunal seinere, siden 19-åringen kom på free transfer. Kompensasjonssummen til Chelsea antydes å ligge på mellom 3 og 6 millioner pund. Det virker som god fremtidsrettet business for en spiller som ble kåret til U20-VMs beste spiller. Vi bare nevner at blant de som har fått den æren før han er Diego Maradona, Lionel Messi, Sergio Agüero og Paul Pogba.

Om han ikke skulle komme helt opp på sine forgjengeres nivå, har han allerede markert seg raskt i Liverpool med sin målteft, herlige touch og evne til å score med begge bein og hode i preseason. At Divock Origi nå forsvant på lån til Tyskland skyldes nok i stor grad oppgraderingen til Solanke.

På overgangsvinduets siste dag ble Arsenals Alex Oxlade-Chamberlain hentet inn for 35 millioner pund, og potensielt 5 millioner pund i fremtidige bonuser.

The OX fyller engelskkvota, han er allsidig, han er rask, han har vinnererfaring og nyttig Champions League-erfaring. Liverpool har nå gode alternativer til Gini Wijnaldum og Emre Can på midtbanen, i tillegg er han et alternativ på kantene og til og med på wingback. 

Oxlade-Chamberlain er kanskje ikke en man forventer skal gå rett inn i startoppstillingen, men det er en klar forsterkning av troppen. Håpet må også være at Klopp skal få ut et uforløst potensiale i The OX, som Wenger ikke har klart.

PS! Selv om Southampton ikke ville ha Liverpools penger denne sommeren, fikk de likevel noen på kjøpet da Liverpool hentet 24-åringen. 2,8 millioner pund rant da nemlig ned til klubben han kom til Arsenal fra.

Tre store overgangssagaer

I en sommer som ble preget av tre store overgangssagaer for Liverpools del, med van Dijk, Naby Keita og Philippe Coutinho, gikk Liverpool «seirende» ut av to av dem.

Southampton nektet å selge Virgil van Dijk. Og etter tapping-up anklagene i juni, måtte Liverpool trå svært forsiktig om de skulle ha noe håp om å sikre seg nederlenderen i det hele tatt. Det eneste utfallet der det ville vært mulig var med Southamptons velsignelse eller at andre klubber hadde startet budgivingen.

Ironisk nok skjedde ikke det med spilleren som er blitt soleklart mest koblet til andre engelske klubber denne sommeren.  

Men når vi oppsummerer overgangsvinduet 2017, skal vi skal heller ikke glemme at Liverpool på snedig og veldig uengelsk vis, sikret seg Naby Keita allerede nå for spill til neste sommer. Det kommer til å koste klubben 60,2 til 69,4 millioner pund avhengig av om tyskerne kvalifiserer seg for Europa neste sesong. 

Det gir ro og trygghet allerede nå på at det skal tas nye steg, og at Klopp tenker langsiktig. Allerede er en storsignering på plass til neste sommer. Det tar bort press fra det som skal skje da, og man slipper en ny sommer der man skal frykte at et av de største målene havner i klubber med høyere status.  

Det virker som en avtale som er bra for alle. RB Leipzig får mer enn utkjøpsklausulen som aktiveres til sommeren, Liverpool unngår konkurranse, kanskje spesielt fra Bayern München, og spilleren har nå bevissthet om veien videre.

I tillegg var det spesielt å se at en slik overgang tilsynelatende kom helt ut av det blå selv for de journalistene som ligger tettest på klubben. 

Klopp har med det dermed sikret seg sitt soleklare førstevalg, selv om han må vente litt til på sin komplette midtbanespiller. 

Om man tar med Keita-avtalen, er i realiteten Liverpools tidligere overgangsrekord for Andy Carroll slått tre ganger denne sommeren.

Allerede er en storsignering på plass til neste sommer, det tar bort press fra det som skal skje da og man slipper nok en sommer der man skal frykte at et av de største målene havner i klubber med høyere status.

Eksamen for FSG

Fra Barcelonas interesse i Philippe Coutinho gikk fra å være rykter til å være konkret, viste FSG for alvor at de ikke er i Liverpool «bare for å tjene penger».

«Klubbens definitive standpunkt er at ingen bud på Philippe vil bli vurdert og han vil fortsatt være et medlem av Liverpool Football Club når sommerens transfervindu stenger», skrev FSG i en pressemelding 11. august.

«Yeah right», tenkte nok mange av oss akkurat da, og ventet bare på at den rette summen skulle komme på bordet. Men FSG sto på sitt, lot seg ikke rikke av Coutinhos transferrequest, avslo raskt alle tre budene, og kom ut av overgangsvinduet med mye større trovedighet på at de virkelig ønsker å bygge opp Liverpool til fordums storhet.

VISTE VILJE:  Jürgen Klopp sammen med styreformann Tom Werner, eier John W. Henry og hans kone Linda Pizzuti.
For andre sommer på rad har Liverpool beholdt sine beste spillere. Klopp er en manager som utvikler lag, og med det toppnivået de røde har, er kontinuiteten som nå vises ekstremt viktig å beholde.

For selv om overgangsvinduet ofte handler om hvem man får inn, er det for Liverpools del nærmest like viktig hvem som blir.

For andre sommer på rad har Liverpool beholdt sine beste spillere. Klopp er en manager som utvikler lag, og med det toppnivået de røde har, er kontinuiteten som nå vises ekstremt viktig å beholde. 

Liverpools eiere har gjennom dette vinduet vist ambisjoner, vist villighet til å bruke store penger på de beste spillerne, og gitt Klopp den backingen han ønsker. Det soleklare signalet om at Liverpool ikke er en selgende klubb er minst like viktig. 

At Virgil van Dijk, Thomas Lemar og Alex Oxlade-Chamberlain alle utrykte så klare ønsker om at de ville til Liverpool foran London-rivaler, kan man ikke ta det som annet enn et godt tegn på at ting går i riktig retning

Inntrykket av FSGs prosjekt-Klopp står dermed langt sterkere nå enn det gjorde før sommeren. Dette var eksamen i så måte, og de sto med glans.

Coutinhos stjerne har dalt

SNART TILBAKE?:  Jürgen Klopp har manglet både Adam Lallana og Philippe Coutinho i sesongstarten. Forhåpentligvis vil Coutinho nå finne inspirasjonen til å spille igjen.

Men det er klart at Coutinho-sagaen har gjort skade. De neste ukene vil vise hvor stor. Det er liten tvil om at spillerens anseelse blant fansen har dalt gjennom de siste ukene.

Liverpool tok tidlig en avgjørelse om at Coutinho skulle bli værende, og til tross for stadige rapporter og spekulasjoner fra Spania, vinglet de aldri i den beslutningen. Det var etter min mening vinduets viktigste avgjørelse for Liverpools del.

Fasiten nå er at Philippe Coutinho fortsatt er Liverpool-spiller, og skal han være brasiliansk landslagsspiller under VM neste sommer, må han også vise seg fram gamle kvaliteter med liverbirden på brystet igjen.

Overgangssagaen har dessverre ødelagt mye av oppfattelsen av Coutinho som en stille, sjenert, dedikert godgutt med gullfot. Men det gikk heldigvis aldri så langt at han selv gikk ut i media og snakket dritt om klubben, spillerne eller manageren.

Ja, det var agenter, Barcelona-personell og «familie»-medlemmer som i kulissene spredde anonyme rykter og spekulasjoner i spesielt spanske medier, men selv hold spilleren kjeft gjennom prosessen - i hvert fall offentlig. Hva han har sagt internt i møter med Klopp er noe annet. Men så lenge han ikke gikk ut i media, vil jeg tro skaden også kan rettes på og at han ved noen magiske triks på banen kan tilgis. 

Det er nok ganske åpenbart at en overgang til Barcelona er en drøm for Coutinho, som det er for veldig mange søramerikanske fotballspillere.

Det tror jeg faktisk de fleste Liverpool-supportere også kan forstå og akseptere. Men det er måten ting skjer på, som er vanskeligere å svelge for mange. 

Snakket fra da hans nye 5-årskontrakt ble presentert om lojaliteten han følte for Liverpool, har fått seg en kraftig skrape. Populariteten hans fra den gang og muligheten til å bli en virkelig stor Liverpool-legende, er blitt dratt en tur nedom gjørma med transferrequesten dagen før seriestart og transferskaden. 

Det har man også sett i sosiale medier gjennom sommeren, hvor de første reaksjonene var «ikke selg» og krisestemning, mens den etter hvert som sommeren nærmer seg slutten har blitt avløst av større likegyldighet, tanken om at «ingen er større enn laget», «ingen vits å holde på noen som vil bort», og at det beste for alle kanskje er at han forsvant.

Prestasjonene uten Coutinho på banen denne høsten har selvsagt gjort det lettere å si og tenke akkurat det, jeg har tenkt tanken selv til tider. Men når alt kommer til alt, har jeg full tro på at Liverpool er bedre med Coutinho også denne sesongen.

Jeg håper hans forhold til Klopp, medspillere og ikke minst fans kan repareres raskt. Men Coutinhos popularitet på Merseyside vil nok aldri nå de høydene de kunne gjort etter dette.

Benchmark for Can

SPILLER FOR FREMTIDEN:  Emre Can har virkelig vist at han yter til tross for en uavklart kontraktssituasjon.

Emre Cans kontraktsituasjon er fortsatt uavklart, og frykten for at en gammel dame skal komme å plukke han opp på free transfer i januar er overhengende.

Han ønsker åpenbart å få bedre betalt enn i dag, men kanskje vel så viktig se at han får spilletid i en stadig mer konkurranseutsatt midtbane hos Liverpool.

Så langt denne sesongen har han gjort alt riktig for å sørge for at partene returnerer til forhandlingsbordet.

Can avsluttet fjorårssesongen glitrende, og mens hans tidligere har trengt mange kamper på å komme i gang i en ny sesong, har han vist toppkvalitet tidlig i denne. Det så man ikke minst mot Arsenal før landslagspausen. 

Med overgangsvinduet stengt har også Can og hans agenter fått en ny benchmark på hvor lønnen hans bør ligge. Alex Oxlade-Chamberlain signerte ifølge BBC en 5-årskontrakt med 120.000 pund i uka. Med Cans meritter i rødt, vil jeg tro summen de krever minst ligge på det nivået. Og han ønsker garantert å vise på banen at han skal holde OX ute av laget også, i hvert fall fra «hans posisjon».

Sårbart på stopperplass

BACKUP PÅ ALLE PLASSER:  Joe Gomez ser ut til å kunne bli brukt på alle forsvarsplassene denne sesongen.

Selv om overgangsvinduet i all hovedsak var positivt for Liverpools del, skal man selvsagt ikke gjemme hodet i sanden for det som potensielt er et feilgrep heller. 

Virgil van Dijk kom ikke, og det gjorde heller ingen stoppere. En signering av van Dijk er kanskje det som kunne gjort Liverpool til en seriøs ligautfordrer i mai 2018. 

Sånn sett ble nok selve transfer deadline day en liten nedtur for oss som håpet i det lengste.

Liverpool har et enormt toppnivå, men bakover er det sårbart. Nå enda mer enn tidligere.

Mamadou Sakho er nå ute av dansen for godt, det samme er Lucas Leiva, som vikarierte på stopperplass seks ganger i Premier League sist sesong. 

De reele alternativene til Joël Matip og Dejan Lovren er dermed Ragnar Klavan og Joe Gomez.

Sistnevnte fremstår mer og mer som en cover for alle posisjonene i den bakre fireren. Om 20-åringen er trygg nok, vil bare tiden vise, og igjen må vi bare stole på Klopp. 

Det er en bekymring er at Matip og Lovren begge var skadeutsatt forrige sesong. Men det skal også nevnes at på de 17 kampene de to spilte sammen fra start i serien, slapp Liverpool bare inn 12 mål. I åtte oppgjør kom det ingen baklengs. 10 ganger endte det med seier, og bare en gang med tap med de to i midtforsvaret. 

Da presset var som størst på tampen av sesongen, ble det fem seiere, en uavgjort og ett tap, og Liverpool holdt nullen i de fire siste kampene, da Champions League-plassen skulle sikres. Det er greit å ha med seg før man krisemaksimerer Lovrens plass i laget for mye. 

Likevel kan valget med å ikke signere en annen stopper koste dyrt. Men det viser igjen at Klopp ikke er ute etter kortsiktige løsninger, og også at han er villig til å satse på de som er i troppen allerede - som Joe Gomez.

Han blir nå kastet ut på dypt vann, og det er opp til han å bevise at han kan svømme. 

Bedre dekning på de fleste plasser

Om Liverpool ser sårbare ut på midtstopperplass, er dekningen og konkurransen framover på banen langt sterkere nå enn før vinduet åpnet. Og fortsatt har ikke Coutinho eller Lallana spilt et eneste minutt 

Om det har sett tynt ut på benken med for mange uetablerte unggutter tidligere, ser det ganske annerledes ut etter sommerens overgangsvindu. Vi mangler fortsatt prikken over i-en med en klassestopper. Kanskje var det til og med den viktigste plassen å forsterke i sommer. Men med Klopp kommer man i hvert fall ikke med panikk-kjøp eller halvveis løsninger rett før stengetid.

Transfer deadline day er fortsatt litt som julaften som ung. Ønskelista er lang, og du får noen av ønskene oppfylt. Men så lenge Klopp får lov å handle selv kommer man ikke i en situasjon der det blir pakket inn en hjemmestrikket genser, fordi Liverpool-drakta alle ønsker seg er utilgjengelig.

Tyskeren vil nemlig bare ha det som står øverst på ønskelista. 

Del

Philippe Coutinho

02.11.2017 22:25

Hvor viktig er Philippe Coutinho for Liverpool?

Er Liverpool best med eller uten Philippe Coutinho på laget? Resultatene kan tyde på at brasilianeren ikke er så viktig som mange vil ha det til.

01.11.2017 23:57

Forventer at Coutinho går glipp av West Ham-kampen

Philippe Coutinho har stått over de to siste kampene på grunn av en adductor-skade.

01.11.2017 23:18

Ankelskade for Wijnaldum

Georginio Wijnaldum har en hoven ankel etter skaden han fikk mot Maribor. Nederlenderen regnes som tvilsom til lørdagens kamp mot West Ham.

Kommentar

24.10.2017 11:29

Nettmøte onsdag:Hva lurer du på om Liverpool?

Onsdag svarer redaktør Torbjørn Flatin på lesernes spørsmål om Liverpool.

21.07.2017 12:47

Nå gjelder det å holde hodet kaldt

Philippe Coutinho er igjen brennheit. Liverpools viktigste jobb denne sommeren har nå blitt å beholde brasilianeren.

12.05.2017 14:18

«En av de viktigste kampene Liverpool spiller i dette århundret.»

Kampen mot West Ham kan være en av de viktigste som Liverpool spiller i dette århundret.

Andy Robertson

30.10.2017 13:39

Robertson med mot Nederland

16.10.2017 11:56

– Jeg blir alltid irritert når jeg ikke får spille

Andy Robertson har fått bare tre kamper for Liverpool etter overgangen fra Hull.

12.10.2017 15:44

Robertson får ny landslagssjef

Transfer vindu

28.08.2017 22:33

Har avslått to Liverpool-bud

Monaco sa nei til 70 millioner euro for Thomas Lemar, melder Sky Sports.

25.08.2017 09:30

«Uforandret om van Dijk»

Manager Mauricio Pellegrino har ikke hørt om interesse for Virgil van Dijk fra Chelsea og Arsenal, men utelukker ikke at noe vil skje sent i transfervinduet.

18.08.2017 18:42

Detaljene i Barcelonas tredje bud

Om Philippe Coutinho skulle vinne Ballon d’Or i framtiden ville prisen økt.

Virgil Van Dijk

14.10.2017 23:49

Barcelona akter å gi Liverpool konkurranse om Van Dijk

03.10.2017 15:43

Van Dijk åpner for overgang i januar

Virgil van Dijk legger ikke skjul på at han ønsker overgang til en større klubb, og gjerne i januar.

30.09.2017 10:22

Vil gjøre et nytt forsøk på Van Dijk

Alex Oxlade-Chamberlain

01.11.2017 20:17

– Ox fortjener å starte

Slik forklarer Jürgen Klopp valget av Alex Oxlade-Chamberlain i startoppstillingen mot Maribor.

01.11.2017 12:24

– Han har imponert hver gang han har fått sjansen

Jürgen Klopp er fornøyd med det Alex Oxlade-Chamberlain har vist så langt.

20.10.2017 13:25

Mer fra gutta som samkjører til trening

Dominic Solanke

29.10.2017 16:36

Liverpool U23-Leicester U23 1-2:Tapte med Ings og Solanke på topp

Liverpool U23 startet med et knallsterkt angrep, men tapte tre minutter på overtid.

10.10.2017 22:43

Wijnaldum blir hjemmesitter under VM

Nederland måtte vinne med sju mål mot Sverige for å få play-off, men var ikke i nærheten av å klare det.

10.10.2017 19:59

Solanke eneste røde som fikk innhopp

Naby Keita

01.11.2017 15:15

Mané, Salah og Keita nominert

Trio kan bli årets spiller i Afrika.

26.10.2017 21:56

Keita har sett rødt tre ganger på sju kamper

Naby Keita har sett mye rødt den siste tiden, men imponerer når han er på banen.

25.10.2017 22:05

Tre røde på sju kamper

Mohamed Salah

02.11.2017 09:40

Avisrunden etter Maribor«Salah har allerede doblet sin verdi»

Dette skriver avisene etter at Liverpool slo Maribor 3-0 på Anfield.

01.11.2017 15:15

Mané, Salah og Keita nominert

Trio kan bli årets spiller i Afrika.

01.11.2017 14:56

Salah slipper å reise med landslaget

Hector Cuper har ombestemt seg, og lar Mohamed Salah bli igjen på Merseyside.

Siste Til vår nyhetsoversikt
19.01.2018 kl 19:18

Se hvem som var tilbake på treningsfeltet i kveld

Jürgen Klopp kjørte kveldsøkt på Melwood. Se bildene her.

+
19.01.2018 kl 17:48

Det er lite sannsynlig at Liverpool kjøper flere spillere i januar

Virgil van Dijk ser ut til å bli det eneste spillerkjøpet av betydning i dette transfervinduet.

+
19.01.2018 kl 17:13

Spilleren alle vil ha på laget sitt

På Melwood er det en spiller det er mer rift om enn alle andre.

+
19.01.2018 kl 15:48

På vakt mot undervurdering

Jürgen Klopp vil ikke ha fokus på Liverpools lange rekke med ubeseirede kamper før møtet med Swansea.

+