Ungdomsprøven

Allerede i september kan en få en bra antydning på hvor denne sesongen kan komme til å bære for Liverpool, og hvor veksler kan bli lagt på noen av de unge i troppen.

Hvis vi legger vekk transfervinduet for en stakket stund, da har det vært en meget positiv start på sesongen. Ute på det gresset.

Liverpool er klare for Champions League, og bare en billig baklengs på overtid i Watford har hindret full pott i Premier League. Det med stjernespilleren Philippe Coutinho ute, og også hans antatte erstatter Adam Lallana. Mens den rutinerte høyrebacken Nathaniel Clyne ventes å miste opp mot halve sesongen med et ryggproblem.

Uten å prate for mye om det ellers så mye omtalte vinduet, men hvor mye visste Jürgen Klopp om at hans mest rutinerte back ville være lenge ute? By the way, da ser jeg på James Milner som en allrounder heller enn en back.

Nå vet jeg at Klopp på ingen måte handler, bokstavelig talt, overilet i transfermarkedet, men vil han ha følt et enda sterkere behov for å få inn en forsterkning i forsvaret? Eller er det slik at han genuint stoler på den troppen han har nå?

Hektisk og vanskelig program

Han ga for så vidt svaret selv angående høyrebacken nylig, da det kom fram mer om Clyne. Det var at Trent Alexander-Arnold og Joe Gomez nå får sjansen. De første kampene av sesongen tyder godt i så måte, og du føler at Jürgen føler seg komfortabel med å bruke dem. Alexander-Arnold har bygget videre på en svært lovende fjorårssesong, mens Gomez har gitt glimt av den maskinen av en forsvarer vi trodde var kommet fra Charlton men som fikk seg en kraftig trykk bakover i form av alvorlige skader.

Nå er det bra tester i kvalifisering til Champions League mot Tysklands representant og i Premier League, men det blir ikke lettere framover. Først bortekamp mot den kanskje største ligafavoritten i Manchester City, og så inviteres den antatt største konkurrenten i gruppespillet i Champions League i form av Sevilla påfølgende midtuke. Neste kamp i Mesterligaen er i Moskva mot Spartak, mens hjemme mot Burnley etterfølges av reiser til Leicester og Newcastle i Premier League under resten av september.

Tar vi med en bortekamp mot Leicester i Ligacupen og hele programmet den neste måneden er lagt ut, og det skal manøvreres av Jürgen Klopp.

Mot slutten av forrige sesong var det interessant å se at manageren valgte rutinerte folk da topp fire plassen skulle sikres. Det var ikke mye unggutter å se da, og Matip og Lovren spilte stort sett hele tiden de siste par månedene. Forsvaret er til dels utskjelt, men Liverpool har holdt buret rent i seks av de siste sju ligakampene.

Nå har muligheten til å benytte den allsidige veteranen Milner på høyreback, men det er ingen ting som tyder på at det ikke vil bli Alexander-Arnold og/eller Gomez, og da trolig førstnevnte som startvalg i de viktigste kampene. Fortsatt 18 år i ennå noen uker, det kan bli den virkelige ildprøven for Trent. Joe er også et alternativ i midten, og spiller vel trolig der sammen med Ragnar Klavan i ligacupen. Ragnar hadde en bra nok første sesong som vikar, men jeg ennå ikke møtt noen som føler seg komfortabel med at spiller regelmessig. Jeg tror han i det hele tatt passer veldig godt til å få rikelig med hvile mellom hver gang han spiller, og hvor han da kan gjøre fokuserte og gode jobber.

Løftet midtbane

Ben Woodburn, 17 år gammel og debutant på seniorlandslaget til Wales denne uka. I to meget viktige kamper scoret han nesten umiddelbart et seiersmål mot Østerrike i sitt første innhopp, før han la opp til den første viktige scoringen i Moldova med et herlig rykk og påfølgende presise innlegg. Det er vanskelig ikke å tenke aldri så lite tilbake på spillere som Fowler og Owen, og hvordan de tok nivået så tidlig og scoret avgjørende mål.

Det må ha gitt Ben et lass med ytterligere selvtillit. Personlig holder jeg fortsatt på at han er en spiss av legning, men det at han overbeviser fra venstrekanten vil bare styrke hans sjanser i Liverpool. Nå kan Klopp vente og se når det eventuelt vil være behov, eller mulighet, til å la han komme inn for en av Mané, Firmino og Salah i førsterekka.

Du har Daniel Sturridge også, og Dominic Solanke. 20 år til neste uke virker nåløyet fortsatt trangt for Solanke, men han har tatt bra vare på alt han har blitt presentert av sjanser så langt og under et hektisk liga og cup-program vil han få ytterligere minutter på banen. Marko Grüjic er en annen, konkurrerende med en midtbane som virkelig har løftet seg de siste kampene. Henderson, Wijnaldum og Can, et trekløver hvis manglende kreativitet og scoringshunger tidligere ble fnyst av, men ikke etter de siste kampene mot Hoffenheim og Arsenal. Grüjic kan bidra med kraft og mål fra midtbanen, og kanskje går det en stund før han får en bedre plattform. Med Adam Lallana ute en stund til, Axel Oxlade-Chamberlain fersk etter overgangen fra Arsenal og med Philippe Coutinho i noe av en antatt «karantene» de nærmeste dagene.

Nå blir jeg overrasket om ikke Klopp og Coutinho raskt får til en våpenhvile, i verste fall, men det er et stykke derfra og til at Phil starter i noen av kampene mot City og Sevilla.

Kampene mot Manchester City er av en type som jeg både gleder og gruer meg litt til. Det er et lag som passer Klopp som hånd i hanske med måten de ønsker å spille seg ut bakfra, men er samtidig så vasse framover at det er vanskelig å være for selvsikker. Angrepskraften til Mané & Co vil teste City, men forsvaret til Liverpool står også overfor en travel tidlig ettermiddag.

Det gjelder trolig også en ung høyreback.