To hjemmekamper som kan gi luke

Liverpool har en stor sjanse til å styrke sin posisjon ytterligere den kommende uka, med antatt overkommelige motstandere på Anfield og rivaler som møter hverandre.

Det ser «skummelt» bra ut. Jürgen Klopp har en snart skadefri tropp, har fått forberedt seg noen ekstra dager i Spania, og skal nå møte West Ham og Newcastle på Anfield i de to kommende ligamøtene.

I tillegg spiller rivalene Manchester United og Chelsea mot hverandre på søndag, mens Arsenal definitivt kan bli hektet av dersom de ikke tar alle poengene mot ligaleder Manchester City neste midtuke.

Chelsea møter i ligarunden etter Manchester City borte, mens Manchester United da tar turen til Crystal Palace. Palace tar for øvrig i mot Tottenham denne helgen, og spiller i mars mot Chelsea, slik at Roy Hodgson har en mulighet til å gjøre seg uvanlig populær blant røde fans over de neste ukene. Spurs har for øvrig hjemmekamp mot Huddersfield på programmet om en drøy uke.

I disse OL-tider er det lett å tenke på utrykket fra Kupper’n Johannesen om «to indre og vekk me’n», men det er noe som sier oss at kampen om topp fire kan gå hele veien ut for Liverpools del denne sesongen. Uansett vil det være gunstig om det skulle bli litt luft til en konkurrent eller to. Etter kampene mot West Ham og Newcastle venter Manchester United på Old Trafford, og de røde har også igjen å ta turen til Stamford Bridge og Chelsea

Fortsatt Lovren sammen med van Dijk

Jürgen Klopp har sagt at med 11 ligakamper igjen, og spill i Champions League, blir det topping av lag ut resten av sesongen.

Det ligger derfor i kortene at det ikke blir spart på noe mot West Ham og Newcastle de kommende lørdagene. Det behøver imidlertid ikke å bety at det blir det samme mannskapet i hver eneste kamp fremover, selv om det fort kan skje i de to neste kampene da West Ham og Newcastle ventelig vil ligge lavt, kompakt og med mange spillere bak ballen, og håpe at en kontring eller en dødball kan gi dem uttelling.

Det betyr at Klopp vil se mot et lag som kan åpne blikkboksen, og det er også en og annen posisjon hvor det er usikkert hva manageren endelig bestemmer seg for.

Loris Karius står mellom stengene, og Virgil van Dijk vil rage sentralt, men hva velger Jürgen for øvrig i forsvaret? Alexander-Arnold og Robertson spilte i Porto sist, mens Gomez og Moreno ikke bare nå vil være klare til å utfordre men vel i utgangspunktet var det foretrukne paret til Klopp. Det med Nathaniel Clyne skadet, og som også er en spiller som snart vil være kampklar igjen. Med to kamper hvor det er ventet at Liverpool vil angripe mye og ha ballen mye, tegner det til at det blir Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson igjen.

I midtforsvaret har Dejan Lovren kommet inn og spilt meget bra sammen med Virgil van Dijk i to av de tre siste kampene, mot Tottenham og Porto. Ikke like populær i alle leire tegner han til å bli en genuin utfordrer for Joel Matip om å bli partner til van Dijk, og på mistanke tror jeg han får fortsatt tillit.

Alternativer på midtbanen

På midtbanen gjorde Henderson, Wijnaldum og Milner en manns jobb mot Porto, men det var i en kamp hvor Liverpool møtte et lag som var vant til å styre spillet foran eget publikum og gjestene kunne utnytte sitt vasse kontringsspill.

Det blir noe annet på lørdag, hvor en lavtliggende mur fra østkanten av London skal nedkjempes. Emre Can er igjen tilgjengelig etter suspensjon, og er den sentrale midtbanespilleren Klopp har benyttet mest etter nyttår. Manageren vil også vurdere mer offensive alternativer i Alex Oxlade-Chamberlain og Adam Lallana.

Mitt tips vil være at Jordan Henderson beholder plassen, Can kommer inn for Gini Wijnaldum og så bruker Klopp et mer offensivt alternativ i tillegg, kanskje Lallana.

Dette er for øvrig en lagdel jeg ser for meg at manageren kommer til å variere en del med, ut fra motstander og spilletid. En spiller som James Milner kan for eksempel gjøre en jobb på Old Trafford, ikke minst hvis han er uthvilt og sulten på spilletid.

Innspurt

På topp gjelder det å pakke supertrioen Salah, Firmino og Mané inn i bomull mest mulig, da det er om å gjøre å holde dem friske og i form dersom avslutningen av sesongen skal bli en suksess. Spesielt de to førstnevnte vil du anta at Klopp setter opp først på lagoppstillingen, og det hver gang.

Med 5-0 å gå på fra Porto, og med kamp snaut fire dager før møtet med Manchester United, vil jeg se det logiske i å spare Mohamed Salah og Roberto Firmino i returen i Champions League. Det er de to viktigste spillerne, kanskje sammen med Virgil van Dijk.

Det begynner å nærme seg oppløpssiden av sesongen, og hvor Liverpool nå har en siste sving hvor de kan skape seg en utmerket posisjon. Først og fremst gjennom en ligainnspurt som gir videre spill blant eliten i Europa, men hvor det også er forhåpninger i årets Champions League turnering.

Da er full pott mot de to neste motstanderne West Ham og Newcastle det eneste som duger.