Klubbeiere i England vil nå bli overvåket og regulert strengere

«Football Governance Bill» har blitt godkjent og vil gjelde fra National League-nivået og opp til Premier League.

Stefan Fosse Innspill
Ons. 09.07. 10:51

Denne siden er for medlemmer


Få tilgang til alt og reklamefrie sider!

• Tilgang alle plussaker
• Reklamefri Liverpool.no
• Digitalt medlemskort
• Medlemsrabatt KopShop.no
• Medlemsturer til Liverpool
• Medlemsbladet The Kopite digitalt

Bli medlem her!

Allerede medlem?

Logg på her!

Mandag kveld kom nyheten om at «Football Governance Bill», eller fotballstyringsloven på norsk, hadde blitt stemt gjennom i Underhuset, en del av det britiske parlamentet.

Det er kanskje ikke en lov eller et begrep de fleste har hatt særlig mye med å gjøre tidligere, men loven har blitt løftet frem etter at flere klubber, både i Premier League, men særlig lenger ned i det engelske ligasystemet, har slitt kraftig økonomisk på grunn av dårlige og hensynsløse valg av diverse klubbeiere. Det har i mange tilfeller ført til poengtrekk, bøter og i enkelte tilfeller nedrykk eller utkastelse fra divisjoner.

Det vil parlamentsmedlemmene nå ha en slutt på, og med gårsdagens vedtak skal det opprettes en uavhengig fotballregulator og innføres driftslisenser for fotballklubber.

«Loven vil innføre et tilsynsorgan for de fem øverste divisjonene i engelsk herrefotball for å sikre at klubbene drives på en bærekraftig måte og er ansvarlige overfor sine supportere. Regulatoren vil også ha såkalte ‘backstop’-fullmakter til å påtvinge en økonomisk avtale mellom English Football League (EFL) og Premier League dersom de to partene ikke klarer å komme til enighet på egen hånd.»

Flere klubbeiere i England, mange av dem fra utlandet, har gjennom 2000-tallet kjørt klubber i kne, uten at verken supporterne eller noe uavhengig organ har kunnet stanse det før det var for sent. Nå skal det bli vanskeligere for dem som ønsker å tjene penger på fotballen uten å ta hensyn til supporterne eller klubben som helhet.

Flere skrekkeksempler

I Premier League-sammenheng trenger vi ikke bevege oss langt unna Anfield for å finne et eksempel på dårlig klubbdrift. Everton har nemlig slitt med økonomien over lang tid, under sin tidligere eier Farhad Moshiri.

Da han tok over deler av klubben i februar 2016, uttalte han blant annet følgende: – Det er ikke nok å si at du er en spesiell klubb og en stor klubb. Vi ønsker ikke å være et museum, sa han, med et tydelig fokus på å bruke økonomiske muskler for å bringe Everton tilbake til toppen av engelsk fotball.

Artikkelen fortsetter under.

GettyImages-1001458062_16x9.jpg

Davy Klaasen var en av tolv spillere som ble hentet til Everton i 2017/18-sesongen. Han ble solgt for halv pris til Werder Bremen ett år senere.

Kort oppsummert ble det tatt mange dårlige valg, både når det gjaldt spillerkjøp, ansettelser og drift utenfor banen. Likevel stanset ikke pengebruken, spesielt på overgangsmarkedet. De økonomiske problemene hopet seg opp over tid, og fra sesongen 2021/22 til 2023/24 befant blåtrøyene seg i konstant nedrykksfare, før de avsluttet på en noe mer komfortabel 13. plass i mai.

Supporterne har stått trofast ved klubbens side hele veien, uten å kunne gjøre noe med at eieren brukte store summer ukritisk og uten særlig hell. En av konsekvensene av den dårlige klubbdriften var at Everton ble trukket åtte poeng i 2023/24-sesongen. Klubben fikk nye eiere i desember 2024, da The Friedkin Group tok over driften.

Det er nettopp slike situasjoner «Football Governance Bill» skal kunne forhindre før det går for langt, dersom den brukes riktig. For Liverpools del kunne en slik lov vært nyttig å ha da Tom Hicks og George Gillett styrte klubben mot økonomisk ruin tidlig på 2000-tallet. I dag er situasjonen en helt annen, med Fenway Sports Group som ansvarlige og økonomisk kloke eiere.

Andre eksempler på alvorlig økonomisk vanstyre lenger ned i det engelske ligasystemet er Macclesfield, Wigan, Bolton, Derby, Reading og Sheffield Wednesday – klubber som alle har hatt store økonomiske utfordringer de siste sesongene. Et annet eksempel er Bury, som i 2019 egentlig rykket opp fra League Two, men i stedet ble kastet ut av Football League på grunn av alvorlige økonomiske problemer og elendig ledelse.

GettyImages-2216371726_16x9.jpg

Dette vet vi skjer inn mot sesongstarten

Noen planer for sesongoppkjøringen er klare, og andre er nå usikre grunnet Diogo Jotas bortgang.

Les mer
GettyImages-2217008688_16x9.jpg

– Vi forhandler med alle klubber som viser interesse

Luis Diaz innrømmer at han er i dialog med andre toppklubber, i tillegg til Liverpool.

Les mer

Siste