Hverken Newcastle United eller Liverpool ser ut til å skulle ha både Alexander Isak og Hugo Ekitike i samme angrep kommende sesong, og de to angriperne har en oppsiktsvekkende lik profil.
Hvordan velger man, hvis valget i det hele tatt er der?
Først av alt, la det være sagt. Isak er en spiss i helt egen klasse. Han har høyden og styrken, teknikken og elegansen, kjemper og løper, og kan bruke begge bein. Svensken har også vist at alt dette kan han gjøre i engelsk fotball, med 44 mål på sine to siste sesonger.
Spesielt sistnevnte ser ut som den vesentlige forskjellen, hvor Ekitike står med 19 ligamål over samme tidsperiode, med 15 av dem i 2024/25. Men, han er nesten tre år yngre enn Isak og det må forventes videre utvikling her.
Som The Athletic skrev forrige uke:
«Ekitikes skuddvalg kan ofte være dårlig; dette er en ung spiller som lett kan la seg rive med etter å ha glidd forbi en forsvarsspiller eller to. Det faktum at han er så høy gjør det noen ganger vanskelig for han å tilpasse seg og pakke kroppen rundt skuddene – han er ikke fremmed for et tamt forsøk på mål mens han sliter med å grave ballen ut under føttene sine. Til tross for at han scoret hele 15 mål i Bundesliga forrige sesong, tyder kvaliteten på sjansene han kom til (hans forventede måltall) på at en gjennomsnittlig spiss burde ha scoret 6,6 flere enn han faktisk gjorde.»
«Han er en utrolig spennende spiller og hans interessante blanding av høyde, kraft og smidighet med ballen fyller et hull på størrelse med Isak, på papiret. Men med tanke på hans relative uerfarenhet i toppfotball og noen få avslutningsproblemer som må rettes opp, kan det ta noen år før han når den brutale målscoringsarven som svensken ville etterlatt seg på Tyneside.»
Sky Sports har lagt frem en sammenligning av siste sesong, hvor det ser ut som at Isaks enestående avslutteregenskaper er det som skiller. Det er nemlig tilnærmet identisk i avslutninger på mål og hvor mye de skaper for andre.
Noen Liverpool-supportere vil se røde flagg med tanke på hvordan Ekitike underpresterer xG (forventede antall mål). Det kunne like gjerne stått Darwin Nunez.
Samtidig må xG-tall ses i sammenheng og over tid. En sesong, eller to, er ikke nok data til å si at noen er en dårlig (eller god) avslutter.
Tottenhams Heung-min Son har for eksempel levert over forventing i såpass mange sesonger at det kan konkluderes med at det er hans standard. Årene er på Ekitikes parti.
Her er Hugo Boss
Da unge Ekitike slo gjennom for Stade de Reims i 2021/22 var han med 10 mål på 24 kamper blant de beste med tanke på antall minutter mellom hver målfeiring (127). 13 målpoeng på 1274 er gode tall.
Han brukte litt tid på å finne flyten i Dino Toppmöllers Eintracht Frankfurt etter 2024-overgangen, men avsluttet sesongen med fem målpoeng (fire mål) på de fem siste Bundesliga-oppgjørene. Det var fremst i klubben, og ingen skapte flere sjanser fra åpent spill enn hans syv.
Siden det har kun Bayern Münchens Harry Kane (39) og TSG Hoffenheims Andrej Kramaric (29) overgått Ekitike for målinvolveringer (28) i Tyskland. Og det er her Hugo virkelig er boss.
2024/25-sesongen gir et godt bilde på totalpakka franskmannen representerer. Han endte på 6.-plass på toppscorerlista, 8.-plass over de fremste servitørene, hans totale 23 målpoeng var fjerde best og kun seks spillere skapte mer i åpent spill (44 sjanser skapt).
Ifølge Opta var Ekitike over Isak i både xG (0,67 forventede mål) per 90 (uten straffespark) og xG assist (0,24 forventende målgivende). Totalt i de fem største ligaene, for spillere med minst 1500 minutter, var Ekitikte på 5.-plass for xG/90. Også foran Erling Braut Haaland.
Opta Player Radar-modellen måler 84 prosent likhet mellom 2024/25-versjonene av Isak og Ekitike i stil og profil.
Spesielt skal vi merke oss hvordan begge to presser høyt i banen. Begge var best i sine klubber når det gjaldt press på siste tredjedel.
I Bundesliga var Frankfurt ledende for avslutninger og mål etter overganger. Kun ett lag fra en topp fem-liga overgikk dem i 2024/25. Liverpool.
Kartene viser at begge fint slipper seg ned eller legger seg ut mot kant for å motta ball. Ekitike utfordrer mer, og tar med seg ballen noe lenger, dog kan det vel så mye være spillestil og lagkamerater det står på.
Hvis Alexander Isak er premium-produktet, er definitivt ikke Hugo Ekitike first price. Eller som en mobiloperatør markedsfører seg med, «det er dumt å betale for mye».
Tiden vil dømme Richard Hughes’ suksess i denne saken, men fra utsiden av kan det se ut som et smart valg. Kan Liverpool ta Ekitike til et nytt nivå, kan 23-åringen fort gjøre det samme med klubben.