10 år med FSGFra London High Court til Premier League-mestere

I dag er det ti år siden New England Sports Ventures sikret seg makten i Liverpool FC på dramatisk vis i London High Court.

15. okt 2020 kl 12.30 Einar Kvande EinarKvande

Denne dagen for ti år siden må beskrives som en av de mest dramatiske dagene i Liverpools historie. Og dramaet utspant seg ikke på fotballbanen, men i en rettssal i London. New England Sports Ventures, som senere ble Fenway Sports Group, klarte endelig å ta over Liverpool FC fra de forhatte eierne Tom Hicks og George Gillett. To amerikanere som hadde kjørt en av Englands mest suksessfulle fotballklubber i grøfta, slik at klubben var på randen av konkurs.

Det er med andre ord ti år siden duoen Martin Broughton og Christian Purslow kunne triumfere utenfor London High Court, og feire seieren til det de kalte hjemmelaget. En frase som refererte til dem selv i motsetning til Hicks og Gillett. 

– Jeg er lettet, sa Purslow.

– Dette er en veldig viktig dag for klubben. 

Det hadde vært en av de mest krevende og forvirrende ukene i Anfield-klubbens historie. Royal Bank of Scotland hadde lånt Hicks og Gillett 300 millioner pund for å kjøpe Liverpool i 2007, og nå ønsket banken pengene sine tilbake.

Broughton var hentet inn for å finne en kjøper av klubben, da de to amerikanerne ikke var i stand til å betale tilbake pengene.

– En episk svindel

Broughton hadde forhørt seg med FSG - som da het New England Sports Ventures, og en avtale ble inngått mot viljen til Hicks og Gillett. Duoen forsøkte å blokkere salget ved å gå rettens vei både i London og USA.

– En episk svindel, har Hicks senere kalt det som skjedde denne dagen.

– Alle Liverpool-fans vet at den mest nervepirrende måten å vinne en fotballkamp på er gjennom en straffespark-konkurranse. Men så lenge resultatet går din vei, er det verdt det. Vi visste hele tiden at vi hadde retten på vår side, og nå har vi fått rettferdighet, sa Broughton.

John W Henry hadde bare vært Liverpool-eier i noen minutter da han kom med den første lovnaden.

– Vi er her for å vinne, og vi kommer til å gjøre det som er nødvendig for å klare det, utbasunerte han i all viraken i det sentrale London.

Liverpool spilte bortekamp mot Everton senere den uken, og selv om lokaloppgjøret endte med 2-0 tap for de røde, var det en ny optimisme rundt Anfield.

Ti år senere er FSG fortsatt eiere av Liverpool FC, og har ledet klubben både til Champions League-triumf og Premier League-gull. Frem til juni 2019 hadde de imidlertid bare ett ligacuptrofé å vise til.

Men etter at Jordan Henderson løftet Liverpools sjette Europacup-trofé, og klubbens første ligatrofé på 30 år, har Henry så absolutt sine ord i behold.

Suksessen har ikke kommet over natten, men FSG har levert ved å bygge ny Main Stand, ansette Jürgen Klopp som klubbens manager, og har nå også en av fotballens beste draktavtaler etter å ha oppgradert fra New Balance til Nike. Mye takket være karer som Henry, Tom Werner og Mike Gordon. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]