Fikk samme skade tidlig i karrieren:«Van Dijk kommer tilbake, like god som før»

Tidenes toppscorer i Premier League er beviset på at man fint kan komme tilbake fra skaden Virgil van Dijk har fått. Men det tar tid.

20. okt 2020 kl 08.57 Jens Bessesen

«Det blir en lang, ensom og vanskelig vei for Virgil van Dijk, og det kommer øyeblikk hvor han ikke tror dette noen gang vil ta slutt. Det er som å gå inn i en tunnel uten å ha lys til å lede deg gjennom», skriver Alan Shearer i en kronikk i The Athletic

Premier Leagues toppscorer gjennom tidene snakker av erfaring. Han har selv opplevd samme korsbåndskade som den Virgil van Dijk fikk påvist etter lørdagens kamp mot Everton. 

Tøft psykisk

Shearer fulgte kampen i BBCs Match Of The Day-studio og skjønte med en gang hvilken skade det var. 

«Van Dijk kommer tilbake, like god som før, like rask og like dyktig. En fremre korsbåndsskade er ikke karrieretruende som det var på 80-tallet og tidligere. Jeg kom tilbake fra min og hadde mine tre beste sesonger noensinne når det kommer til scoringer», skriver Shearer. 

Selv pådro han seg skaden som Blackburn-spiller på Boxing Day i 1992, i sin første sesong i klubben. Etter å ha gått opp i en hodeduell landet han forkjært og skjønte med en gang at ikke alt var som det stemte i kneet. Da begynte den lange veien tilbake. 

«Til tross for alle framskritt i medisinsk behandling i og vitenskap i fotball og trening, er det ingen snarvei og tidsperspektivet har ikke endret seg. Det er fortsatt fravær på minimum seks måneder», skriver Shearer.

«Uansett hvor vanskelig det er å bli fysisk frisk, er det enda vanskeligere mentalt. Det du var født til å gjøre, og har jobbet hardt og ofret mye for, har blitt tatt bort. Smerten er i hjernen», skriver han. 

«Vær tålmodig»

Da Shearer ble skadet var han ute i rundt ni måneder, og som nevnt kom han raskt tilbake til sin beste form. Nå ønsker han van Dijk lykke til på veien tilbake.

«Det beste rådet jeg kan gi til van Dijk er å være bevisst på at det tar tid, og å akseptere det og være tålmodig med seg selv. Det er jeg sikker på at han vil gjøre. Han slår meg som en positiv og ordentlig profesjonell mann, som vil dra nytte av støtten fra alle i Liverpool. Du kommer ikke unna at det blir noen harde måneder, men lyset kommer tilbake og han kommer til å være tilbake der han ønsker», skriver Shearer.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]