Var fire år gammel sist Skottland var i et mesterskap. I kveld kan Andy Robertson bli EM-klar

Kun Serbia står i veien for at Skottland kan avslutte en over 20 år lang mesterskapstørke.

12. nov 2020 kl 15.09 Jens Bessesen

Når EM-sluttspillet går av stabelen neste sommer vil det være 23 år siden sist Skottland deltok i et mesterskap. I Frankrike-EM i 1998 havnet skottene sist i sin gruppe, bak Brasil, Norge og Marokko. 

Siden har de aldri klart å kvalifisere seg til verken EM eller VM, men de har sjelden vært nærmere enn de er i kveld. Klokken 20.45 er det avspark i Beograd for playoff-finalen mellom Serbia, som slo Norge i semifinalen, og Skottland. 

Var bare fire år

Det er dermed duket for en stor begivenhet for landslagskaptein Andy Robertson.

– Jeg var fire år sist Skottland kom til VM. Hele min generasjon har gått glipp av å se Skottland i store mesterskap. Jeg ser tilbake på gamle videoer og har snakket med familien min om hvor fint det var å se Tartan Army (supportergruppen) i mesterskap, sier han ifølge Daily Mail

Skottland, som ledes av tidligere førstelagstrener i Liverpool Steve Clarke, slo ut Israel på straffekonk i semifinalen. Nå venter en tøff test mot serberne. 

– Vi vil gå ut og gi alt, uansett om det er 90 eller 120 minutter. Vi må ikke sitte igjen med følelsen av anger. Vi må gi alt vi har, sier han. 

Ekstra motivasjon

Å lede Skottland i et mesterskap som kaptein er noe Robertson drømmer om.

– Vi vet hvor stor supportergruppen er og hvor lidenskapelige de er. Vi vil se dem i en stor turnering, og vi er gruppen med spillere som kan levere det, sier han. 

– Det gir definitivt ekstra motivasjon å gjøre fem millioner mennesker der hjemme lykkelige, sier han.

Robertson regnes som den store stjernen på Skottland-laget, men han peker også ut spillere som John McGinn (Aston Villa), Scott McTominay (Manchester United) og Kieran Tierney (Arsenal) som spillere som tidligere har levert på øverste hylle. 

Serbia - Skottland har avspark klokken 20.45 og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]