– Tilnærmingen vår til overgangvinduet avhenger av hvilken situasjon vi er i

Jürgen Klopp sier at døren alltid vil være åpen for unge spillere.

12. des 2020 kl 22.24Arild Skjæveland

Det nærmer seg januar, og åpent overgangsvindu. Liverpool har blitt linket til midtstoppere etter langtidsskadene til Virgil van Dijk og Joe Gomez, men det har vært lite konkret på ryktebørsen så langt.

I et intervju med Sky Sports, forteller manageren hvilke tanker han har om overgangsvinduet. 

– Vi endrer tilnærmingen vår etter hvilken situasjon vi er i. Dersom du trenger en spiller i verdensklasse, så må du gå for en spiller i verdensklasse i en spesifikk posisjon – som Virgil og Alisson, sier Klopp.

– Men døren for ungguttene vil alltid være åpen. Alltid, sier han videre.

– Jo bedre de er, jo tidligere vil det skje for dem, men vi ønsker ikke at de skal føle at de ikke er klare, og at vi slutter å tro på dem. For å gi guttene en mulighet til å skinne, så må vi ha et solid grunnlag. Slikt får du av rutinerte spillere i toppklasse. Kampen mot Midtjylland er et godt eksempel. Fabinho spilte førsteomgangen, og uten å snakke mye, organiserte han forsvaret. Alle guttene kunne føle seg trygge i spillet.

– Billy (Koumetio) er et utrolig talent, men når Fabinho går av, endres det hvem som har ansvar. Nå er det Rhys som er den eldste. Du må alltid ha en stamme i laget – og så kan du sette inn ungguttene ved siden av dem, sier Klopp

Skryter av ungguttene

Jürgen sparer ikke på skryten når han snakker om sine yngre spillere.

– Dersom vi lever i en drømmeverden, så ønsker vi så klart at alle spillerne våre skal være friske, samtidig som vi kan gi de unge spillerne noen muligheter. Det ville vært det ideelle. Den skadesituasjonen vi har hatt… Pfff… Men den har hjulpet dem til å få flere minutter, sier han om ungguttene.

– Rhys Williams? Fra det øyeblikket han trente med oss, kunne jeg se at han var et skikkelig talent. Billy Koumetio? Utrolig. Caoimhin? Det har helt klart gitt ham en mulig, og han har gjort det utrolig bra. Vi var alltid sikre på at han var et stort talent, men ingen kan si akkurat hvordan han vil håndtere en skikkelig kamp. Han ser ut som en rolig person – og det er han! Men han er også en veldig god målvakt.

– Det er bare starten. Det handler om karrieren din, ikke bare din første kamp. Alle spillerne på akademiet vil få et løft av å se hvor mange som nå spiller for førstelaget, sier han.

– Matos er en nøkkelperson

Klopp mener at klubben har fått et løft av at førstelaget nå har flyttet til AXA Training Centre i Kirkby.

– Når du flytter til et nytt hus, og det er så flott som vårt… Det har løftet humøret for alle i en vanskelig tid. Om det vil løfte alles nivå? Vi får se. Det å bruke Kirkby på riktig måte er et langtidsprosjekt, men vi kom hit for å komme nærmere hverandre i det daglige. Det er mange tidligere akademispillere i troppen nå, men vi ønsker å ha enda flere.

Vitor Matos kom til klubben fra Porto, og har blitt en veldig viktig brikke i Klopps støtteapparat.

– Vi ansatte Vitor. Ikke fordi akademiet ikke fungerte så bra som vi ønsket, men fordi vi trengte en link. Pep Lijnders gjorde også den jobben, men jobben som førstelagstrener er en stor jobb. Vi trengte noen i den utviklingsrollen, som kjente til begge sidene, og Vitor gjør en utrolig jobb. Da vi først slet med midtstoppersituasjonen foreslo han Rhys. Det hjelper å ha en som har et skikkelig øye til akademiet, og som vet hva vi trenger i en krise. Ja, vi trenger spillere, men hvilken type spillere?, sier han.

VIKTIG: Vitor Matos er linken mellom akademiet og førstelaget.

VIKTIG: Vitor Matos er linken mellom akademiet og førstelaget.


– Han jobber veldig tett med hele akademiet, fra U16 og oppover. Vi står nære, men kan ikke være så nærme U14 eller U12 for eksempel. Akademitrenerne vet hva som forventes av dem, men det handler ikke alltid om å spille som oss.

– Vi ønsker å gi guttene en skikkelig utdannelse. Vi ønsker å vite at de vet hvordan de skal reagere senere i karrieren i ulike situasjoner. Vitor er veldig viktig én til én. Helt opp til førstelaget mener jeg vi er ganske åpne og vennlige, men det kan ta tid for noen å føle at de kan vise seg frem. Jeg kan ikke ha de lange samtalene med alle guttene hver dag. Det kommer situasjoner når det skjer, men det er Vitor sin jobb at de vet hva som forventes, og at de tenker at de er gode nok, og forstår at de har muligheten uten at de kjenner på presset.

Fulham - Liverpool spille søndag kl. 17.30, og sendes på TV 2 Sport Premium og Sumo.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]