Liverpool var laget som «aldri» ga bort straffespark. Hva er det som skjer denne sesongen?

Bare Brighton har gitt bort flere straffespark enn Liverpool i Premier League.

Det er kun spilt 11 Premier League-kamper, seks kamper i Champions League og to kamper i ligacupen denne sesongen.

Liverpool ligger på andreplass i ligaen, á poeng med Tottenham og bak på målforskjell, er videre som gruppevinner i Champions League, og er ute av ligacupen.

Det skal en del til for å nå de ekstreme høydene fra de to foregående sesongene, da Liverpool vant «alt». Forrige sesong hadde de allerede en luke på seks poeng etter 11 serierunder, og hadde tatt sju poeng mer enn laget har gjort denne sesongen etter like mange kamper.

Alt i alt må en likevel si at starten på sesongen har vært meget god. Spesielt når en tenker over hvor mange alvorlige skader laget har fått, og hvilke tøffe bortekamper som er unnagjort. Manchester City, Chelsea og Everton borte kan allerede krysses av.

En stor forskjell fra de to foregående sesongene, er at Liverpool gir bort straffespark. Det har de vært eksperter på å unngå de siste årene.

Ga «aldri» bort straffespark

Siden Alisson Becker kom inn i målet, har Liverpool rett og slett veldig sjelden gitt bort straffespark – frem til denne sesongen.

Kanskje handler det om spillestil og taktikk, og at motstanderen veldig sjelden har vært på visitt inne i Liverpools boks. Kanskje handler det om hurtigheten til Virgil van Dijk og Joe Gomez, som gjorde at en kunne stå høyt og stoppe kontringer lenge før de nådde Liverpool-boksen – eller kanskje er det fordi en nå har hatt så mange utskiftninger i forsvar på grunn av skadesituasjonen, at en naturlig nok ikke er like samspilt som tidigere, uten den klare lederen i midtforsvaret?

Det kan være mange grunner – og uten å skylde på dommerstanden, kan det også skyldes dem.

UTE: Joe Gomez og Virgil van Dijk er ute i lang tid. Kan det være en av grunnene til de mange straffesparkene Liverpool har gitt bort?

Det har vært en trend til å gi flere straffespark, både i Premier League og Champions League denne sesongen.

Vi har brukt analyseverktøyet InStat for å se nærmere på straffesparkene Liverpool gir bort.

I 2018/19-sesongen, da Liverpool kom på andreplass i Premier League med 97 poeng og vant Champions League, ga de bort ett straffespark i ligaen hele sesongen. Det kom på Anfield, da Virgil van Dijk felte Leroy Sané.

Straffesparket blåste Riyad Mahrez langt over mål da det gjensto seks minutter av ordinær tid.

Forrige sesong ble det igjen gitt bort ett straffespark i Premier League. Det kom i sommer, da Joe Gomez felte Raheem Sterling på Etihad Stadium. Denne gang scoret Kevin de Bruyne, da City vant 4-0 like etter at Liverpool hadde sikret ligamesterskapet.

Det ble også gitt bort et straffespark i Champions League forrige sesong, da de røde tapte i Napoli etter at Andy Robertson var i duell med Jose Callejon. Et veldig billig straffespark som Dries Mertens satte i mål. Det tredje straffesparket forrige sesong kom i første ekstraomgang mot Chelsea i Supercupen, da Adrian felte Tammy Abraham. Jorginho scoret på straffen. Mot Shrewsbury i FA-cupens fjerde runde felte Yasser Larouci en mann gjennom, og ga bort et straffespark Jason Cummings satte nede til venstre for Adrián.

BOMMET: Riyad Mahrez misbrukte det eneste straffesparket Liverpool fikk imot i 2018/19-sesongen.

Voldsom økning i år

Etter å ha gitt bort to straffespark i Premier League i 2018/19 og 2019/20 til sammen, har de røde allerede fått fem straffespark imot denne ligasesongen – på 11 kamper.

Det er kun Brighton & Hove Albion som har gitt bort flere straffespark – med seks.

Den første kom på Stamford Bridge, da Thiago løp inn i Timo Werner og felte ham. Det var et straffespark Jorginho misbrukte, da Alisson gikk riktig vei.

Den andre mot Sheffield United, da Fabinho taklet Oli McBurnie på 16-metersstreken. Etter en VAR-sjekk ble forseelsen, som mange mener var billig, gjort om fra frispark til straffespark. Sander Berge scoret sikkert.

Det tredje straffesparket kom på Etihad Stadium, da Kevin de Bruyne slo et hardt innlegg fra høyre som traff armen til Joe Gomez. Etter en VAR-sjekk ble straffesparket gitt. Det satte de Bruyne utenfor mål.

Det fjerde straffesparket var på Amex Stadium, da Neal Maupay var rutinert i duell med unggutten Neco Williams, og gikk i bakken inne i feltet. Han satte straffesparket sitt til side for mål. I samme kamp kom også det femte – da Stuart Atwell lot spillet gå uten protester etter at Andy Robertson hadde sparket Danny Welbeck i foten inne feltet. VAR gikk inn, så på situasjonen, og ga Brighton et straffespark som Pascal Gross satte i mål tre minutter på overtid.

I tillegg har ble det straffespark imot i onsdagens Champions League-kamp mot FC Midtjylland, da Caoimhin Kelleher var ute og felte Anders Dreyer. Etter mange minutter venting, og sjekking for offside på VAR, ble straffesparket gitt. Det ble satt sikkert i mål av Alexander Scholz, selv om den unge iren gikk riktig vei.

Midtjylland

Det gjenstår mer enn to tredjedeler av årets sesong, og allerede har Liverpool gitt bort flere straffer i 2020/21 enn de gjorde på de to foregående sesongene til sammen.

Trend i Europa

Det er ikke bare Liverpool som har gitt bort mange straffespark denne sesongen. Det er en trend i Premier League og Champions League.

Tidligere denne uken viste Dale Johnson i ESPN frem tall som viser hvor ofte det blir gitt bort straffespark nå, sammenlignet med de to siste sesongene.

I 2018/19 gikk det 332 minutter mellom hver straffe i Premier League. I 2019/20-sesongen 371 minutter. Nå gis det et straffespark hvert 196. minutt.

I La Liga er det ganske likt som forrige sesong, og i Serie A ble det gitt oftere straffespark forrige sesong enn denne. I Bundesliga og Ligue 1 kommer straffesparkene nå oftere.

Champions League er enda mer ekstremt, og det har det vært en stund – men nå er det det tatt til nye høyder. I 2018/19 ble det gitt straffespark hvert 181. minutt – ca annenhver kamp. I 2019/20 hvert 178. minutt – altså litt oftere. Denne sesongen blir det tildelt straffespark hvert 141. minutt!

Fire av sju mot Alisson

Alisson Becker har ikke hatt mange straffespark mot seg på sine 100 første kamper for Liverpool. Det har blitt sju totalt.

Da er det oppsiktsvekkende at kun tre har gått i mål. Enda mer fascinerende blir det når tre av de fire misbrukte straffesparkene faktisk har blitt sendt til side for mål!

STRAFFENE MOT ALISSON: Kun tre spillere har scoret på straffe mot Alisson Becker.

Om det er den 191 centimeter høye og 91 kilo tunge brasilianerens autoritet som gjør at Mahrez, De Bruyne og Maupay har sendt ballen utenfor stengene er uvisst.

Tre av straffemissene har kommet når kampene spilles for tomme tribuner, da Alisson har banket hanskene mot hverandre og laget mye lyd mens spillerne har vært i tilløpet.

I hele sin karriere har Alisson stått på streken 22 ganger på straffespark. 14 har gått i mål – og åtte har blitt reddet, viser tall fra Transfermarkt. Det gir en redningsprosent på 36,3 prosent.

Alisson er nå frisk igjen etter sin hamstringskade, og vil med all sannsynlighet stå i mål igjen mot Fulham på søndag. Det er et lag som har fått fem straffespark denne sesongen. Kun to av dem har endt med scoring…

Fulham - Liverpool spilles søndag kl. 17.30, og sendes på TV 2 Sport Premium og Sumo.