Tidligere akademitrener:– Alexander-Arnold er en jackpot for alle akademier

Steven Gerrards assistenttrener, Michael Beale, hyller Liverpools måte å arbeide med unge talenter.

1. apr 2020 kl 14.13 Kenneth Baraas

Beale arbeider i dag som assistenten til Gerrard i Rangers. Tidligere har Beale spilt en stor rolle i Liverpools akademi med å utvikle unge spillere, før han sammen med «Stevie G» tok sjansen i Skottland. 

Rangers har hatt en god sesong, til tross for at Celtic etter hvert har dratt ifra i ligasammenheng. 

– Vi har hatt noen fantastiske resultater. Vi var veldig uheldige som tapte i cupfinalen, men i ligaen og ute i Europa har det sett lyst ut. Vi slo Porto, Feyenoord, samt Braga hjemme og borte, forteller Beale i The Athletics podkast «The Red Agenda». 

Gode kvaliteter som manager

Assistentreneren nyter å jobbe sammen med den tidligere Liverpool-kapteinen. 

– Hvem er bedre til å lede deg enn Steven Gerrard? Han leder spillerne godt, han leder klubben godt, håndterer media på en god måte, og har god kontroll i garderoben. Så min jobb er å videreføre hans ideer ut på banen. Det hjelper veldig å kjenne de man arbeider sammen med. 

– Det var nok mest naturlig for Steven (å gå til Rangers). Han forstår det taktiske ved spillet, og han nyter konkurranseaspektet ved fotballen. Men jeg hadde mye erfaring som trener, så jeg mener vi som et team var mer enn klare nok for utfordringen. 

– Han viser kvalitetene han har som menneske. Han er veldig ydmyk, snakker veldig godt for seg, gir mye tid til andre. Det man ofte ser etter i managere er hvordan de tar rommet, kan holde på oppmerksomheten til andre, samt takler presset. Han har den egenskapen til å ta presset av skuldrene til spillerne, noe han har fra sine år som Liverpool-spiller.

GODT SAMARBEID: Michael Beale (til venstre) forteller at det er en fryd å jobbe sammen med Steven Gerrard.

GODT SAMARBEID: Michael Beale (til venstre) forteller at det er en fryd å jobbe sammen med Steven Gerrard.

Roser ledelsen

Beale kom til Liverpools akademi i 2012, og har vært med å se store endringer i klubbens utvikling av unge spillere. 

– Jeg husker det var veldig godt drevet da jeg kom dit. Da var det spillere som Raheem Sterling og Connor Coady her. Men fra 2012, da Alex Inglethorpe kom inn, skjedde det en endring i akademiet. Vi lærte mye mer om ideene fra øverste hold i klubben, for å bruke det selv - fokusere mer på individene og presse de for å nå det neste nivået. Vi har hatt to fantastiske managere som har tatt vare på unge spillere, i form av Brendan Rodgers og Jürgen Klopp, sier Beale videre. 

– De første som fortjener ros er det som arbeider i de øverste stillingene. Det er de som bestemmer visjonen som klubben skal følge. Ellers er det også fantastiske personer som har jobbet lenger ned i systemet, som Neil Critchley og Pep Lijnders. 

– Det hjelper enormt å ha en manager som hjelper til med å åpne dører for de yngre spillerne. Samtidig handler det om å rekruttere de rette spillerne i ung alder fra lokalområdet. 

KVALITETSTRENERE: Beale (til venstre) trekker frem blant annet Neil Critchley, som nylig forlot klubben.

KVALITETSTRENERE: Beale (til venstre) trekker frem blant annet Neil Critchley, som nylig forlot klubben.

– Jeg mener også at han er den beste spilleren i verden i sin posisjon - Michael Beale

Verdens beste høyreback?

Det er spesielt en spiller som Beale ønsker å trekke frem. En høyreback som den tidligere Liverpool-treneren håper blir i klubben i lang tid. 

– Raheem Sterling er en suksesshistorie, selv om han forlot klubben. Den ultimate (suksesshistorien) er Trent Alexander-Arnold. Det er utrolig at vi har en slik spiller som kom til klubben som seks-åring. Han er også en veldig ydmyk person med gode verdier. 

– Jeg mener også at han er den beste spilleren i verden i sin posisjon, det er en jackpot for alle akademier - noe som skjer veldig sjelden. Utfordringen hans blir nå å holde seg på det nivået i mange år fremover, forhåpentligvis i 10-15 år.

– Men det er ikke noe vi ønsker å rope ut høyt hele tiden. Han må bare fortsette å arbeide hardt. Dette er dog ikke noe han tar for gitt, og han vil bare jobbe for å utvikle seg videre. Han er også en lokal gutt, så jeg ser ikke at han noen gang vil ønske seg bort. 

Høre hele episoden av «Red Agenda» i Spotify eller iTunes

Har du innspill til journalisten?
[email protected]