Dette er La Ligas plan for oppstart

Også Spania har planer om å fullføre sesongen.

26. apr 2020 kl 14.56 Arild Skjæveland

Alle de store europeiske ligaene har planer om å fullføre sesongen. Bundesliga ser ut til å ha kommet lengst i prosessen, og kan starte opp igjen allerede tidlig i mai dersom ting går etter planen.

Toppligaene kommer helt sikkert til å se mot hverandre og hva som fungerer i andre land - også Premier League når de omsider kommer i gang igjen.

Som i Premier League, har også La Liga et håp om at de kan starte med treninger igjen i midten av mai. Sid Lowe er The Guardian skriver at det vil være tre faser. Først individuelt, deretter i små grupper, og så med hele laget. 

Spillerne i Spania skal daglig gjennom testing for Korona-viruset. Ifølge Lowe er det planlagt at de første testene vil gjøres tirsdag i neste uke.

Må bo isolert

Når spillerne skal begynne å trene sammen i små grupper, må de isoleres fra familiene sine og verden utenfor, og skal bo sammen i isolasjon.

Spillerne skal alltid ankomme trening i den samme bilen, og alltid påkledd. De får så med seg det de skal bruke og trene i dagen etter. Garderobene skal ikke brukes, og det skal maksimalt være seks spillere på én bane og 12 totalt på treningsfeltet. Det er ikke tillatt å være mer enn to personer inne i styrkerom. Alle ikke-spillende ansatte må bruke hansker og masker.

Når de kommer til den fasen der hele laget trener sammen, skal de bo sammen isolert på treningsfeltet eller på et hotell som kun klubben disponerer. Spillerne vil ikke kunne dra hjem, og skal ha individuelle rom.

Med testing allerede fra neste uke, er de minst to uker unna å kunne starte opp igjen med full trening. Ligaen håper at de etter testingen 28. april kan få dannet seg et bilde av hvordan situasjonen er, og hvem som kan være immun mot viruset.

Når treningsøktene starter opp igjen, to uker etter den første testen, vil spillerne bli testet daglig. Dersom en spiller tester positivt vil han bli isolert.

Tre mulige datoer

Ifølge Lowe har La Liga satt ned tre mulige datoer for oppstart av ligaen. De vil passe inn med UEFA sine planer for europacupene, og de andre europeiske ligaene.

Den første datoen er 28. mai. De andre alternativene er 6. juni og 28. juni.

Som i Premier League, risikerer La Liga-klubbene store økonomiske tap dersom sesongen må avbrytes. Det skal være snakk om én milliard euro. De spanske klubbene skal ha blitt informert om planene på onsdag denne uken.

I mai ble det laget en plan for hva som skal til på en kampdag for å kunne arrangere kamper igjen. Ifølge La Liga-president Javier Tebas er det usannsynlig at det kommer til å være supportere på kamper før jul. Det skal ha vekket reaksjoner hos supportergrupper, og det er så langt ingen planer om at de skal bli kompensert.

Fredag i neste uke skal Premier League ha sitt neste møte. Kanskje får vi da mer klarhet i hva planen er for det de kaller «Project Restart» for fotballen i England.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]