Idrettsadvokat:– Ingen kan tvinge spillerne til å bli i klubbene utover 30. juni

Premier League-spillere på utgående kontrakt kan selv velge om de ønsker å signere korttidskontrakter eller ikke.

10. apr 2020 kl 10.41 Kenneth Baraas

FIFA gikk tidligere i uka ut og anbefalte sterkt om at spillere og klubber forlenger kontraktene mellom seg frem til sesongen er ferdigspilt. 

Flere av Premier League-spillernes kontrakter går ut 30. juni, men mye tyder på at sesongen ikke er fullført innen den tid. 

Nick De Marco, en ledende idrettsadvokat, forteller at spillerne ikke kan tvinges til å bli i klubbene utover den allerede fastsatte datoen. 

– Lovlig sett kan de ikke tvinges til å fortsette å spille for klubben, sier De Marco til Sky Sports.

– Ingen kan tvinge dem til det, hverken FIFA, FA, klubbene eller noen andre. Hvis de vil videre, så er det deres egen sak, men det blir også et spørsmål om det vil lønne seg økonomisk for spillerne. 

UTGÅENDE KONTRAKT: Ryan Fraser hos Bournemouth er en av flere Premier League-spillere som står uten kontrakt i sommer. Det samme gjelder tidligere Liverpool-spiller, Jordon Ibe, i samme klubb.

UTGÅENDE KONTRAKT: Ryan Fraser hos Bournemouth er en av flere Premier League-spillere som står uten kontrakt i sommer. Det samme gjelder tidligere Liverpool-spiller, Jordon Ibe, i samme klubb.

Forhåndsavtaler

Idrettsadvokaten påpeker at mulige løsninger vil avhenge av når en eventuell ny sesong vil starte, og frem til da vil mye være usikkert. 

– Det som trolig vil bli et foretrukket alternativ er veldig korte forlengelser av kontrakter basert på eksisterende lønnsvilkår. Det vil ikke passe for alle, og det er heller ingen som kan tvinges til en slik løsning, sier De Marco videre. 

– Hvis overgangsvinduet er stengt, så vil de ha vanskeligheter med å finne en annen klubb. Men de vil kanskje ikke signere en ny kontrakt som kan hindre dem i å gjøre neste trekk i karrieren. Hva som skjer med hver individuelle spiller vil avhenge av hva som ønskes av de ulike spillerne og klubbene. 

– En løsning kan være å la spillerne signere forhåndsavtaler. Da kan klubbene forlenge med spillerne samtidig som spillerne kan signere kontrakt et annet sted som starter senere. Problemet blir da integritet. Det er ingen enkel løsning på dette. 

Kan øke forskjellene

Situasjonen fremover kan være med å gjøre skillet mellom de rike klubbene og resten enda tydeligere, både når det gjelder spilleroverganger og lønninger. 

– Det vi kommer til å se et veldig deprimerende overgangsmarked. Dette vil påvirke overgangssummene, men det forventes også at det vil gå utover fremtidige spillerlønninger - det er trolig der den største effekten vil komme. 

– Det vil bli klubber som kan utnytte markedet og det vil være klubber som blir tvunget til å selge til mye lavere pris. Trolig vil dette være med å øke forskjellene mellom de rikeste klubbene og resten. 

– Det vil være klubber som fremdeles har råd til å betale høye spillerlønninger. Jeg skal ikke navngi dem, men du vet hvilke klubber som er der ute - både i Storbritannia og i resten av Europa. Det betyr at de aller beste spillerne fremdeles vil kunne ha høye lønninger, mens andre ikke vil ha det, avslutter De Marco. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]