Koronasituasjonen kan gi harde kontraktsforhandlinger

Premier League-klubbene ønsker å gå inn i en tryggere fremtid.

19. apr 2020 kl 10.22 Kenneth Baraas

For tiden pågår det utfordrende diskusjoner mellom klubber og spillere om å bli enige om lønnskutt. Koronapandemien har ført til at vannkranen med inntekt nærmest ble stengt over natten, og spillerne sitter på den største slusen der utgiftene strømmer ut. 

Ifølge The Times, ønsker klubbene å innføre klausuler i fremtidige spillerkontrakter. «Covid-klausulen», som avisen kaller det, skal være med å beskytte klubbene økonomisk i lignende situasjoner som kan komme av enten koronaviruset eller andre pandemier. 

Disse klausulene vil trigges om sesongen skulle bli utsatt på nytt, og det vil føre til at spillerne automatisk går ned i lønn - uten diskusjoner. 

I Skottland er det allerede i praksis, der klubber kan stoppe utbetaling av lønninger hvis det ikke spilles fotball. Dermed har klubbene kunnet diskutere hardere med sine utøvere om lønnskutt, da de har gode kort på hånda. 

Kan føre til vanskelige forhandlinger

Dette skal være noe spillerne ikke ønsker, og det vil også forventes motbør fra spilleragentene. Den ledende britiske idrettsadvokaten, Daniel Geey, tror dog klubbene vil løse det på en annen måte, ved å legge mer vekt på prestasjonsbaserte bonuser i kontraktene. En gjennomsnittlig spillerkontrakt i Premier League inneholder 75 prosent grunnlønn. 

Dermed kan fremtidige spillerkjøp forvente seg forhandlinger der klubbene ønsker løsninger som baserer seg enda mer på bonuser. 

– Det kan bety å gå mer vekk fra grunnlønn, og mer mot at spillere blir betalt når laget faktisk spiller, sier Geey.  

– Dette vil tilby et sikkerhetsnett for klubbene. Spørsmålet er om spillere vil sette seg på bakbeina, fordi sannsynligheten er der for at lignende situasjoner kan skje igjen. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]