Liverpools danske trener avslører talentet til Gomez som ikke brukes

Innkasteksperten Thomas Grønnemark forteller om hva Jürgen Klopp ikke ønsker fra laget sitt.

8. apr 2020 kl 18.19 Kenneth Baraas

Mange hevet øyenbrynene da Liverpool hentet en innkastekspert ved navn Thomas Grønnemark. Med fasit i hånd, er det ligalederen i Premier League som kan le sist og høyest.

Innkast har sjelden blitt sett på som et viktig aspekt ved en fotballkamp, sett bort ifra i noen perioder hos lag som Norge og Stoke, men på det høyeste nivået gjelder alle små detaljer - og der har dansken, med den noe spesielle rollen, bidratt sterkt. 

Selv om de rødes backer tar de fleste innkastene, er det en annen forsvarsspiller som har de beste «kastearmene». 

– Joe Gomez kaster lengst, over 37 meter, som vil si fra sidelinja til straffemerket, sier Grønnemark i et intervju med tyske Kicker.

– Men de to beste til å kaste er Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson. De kaster veldig presist og har en enorm forståelse av rom i ulike situasjoner.

– Hvert lag har 40 til 60 kast per kamp, ​​de fleste blir tatt av backene. I Liverpool er det seks eller syv spillere som vanligvis kaster. Hvis ting må gå raskt, kreves den som er nærmest situasjonen, og den personen skal også være kompetent til å kaste. 

– Men Klopp ønsker ikke at det skal kastes langt, men vi skal være raske og smarte. Heller ikke hos Ajax trener vi på kast som nesten fungerer som innlegg. Det må passe klubbens spillestil.

INSTRUERER: Thomas Grønnemark gir instruksjoner på treningsfeltet.

INSTRUERER: Thomas Grønnemark gir instruksjoner på treningsfeltet.

Stor effekt

Grønnemark forklarer videre hvor stor effekt Liverpool har hatt av terpingen på de faste situasjonene fra sidelinjen. 

– En analyse har vist at Liverpool bare hadde rundt 45% av ballen etter å ha kastet inn i pressede situasjoner i sesongen 2017/18, som var 18. dårligst ligaen - og det likte selvfølgelig ikke Klopp. 

– Etter et års trening var vi på 68% og nummer én i England. Denne sesongen vil sannsynligvis være lik eller enda høyere. Liverpool var nummer to i Europa forrige sesong, bak Midtjylland, fortsetter dansken.

– Jeg drar dit omtrent en gang i måneden, vanligvis tre dager på rad. For å gjøre dette, analyserer jeg alle kampene hjemmefra og sender evalueringen til Klopp og teamet hans.

– Jeg har aldri sett en klubb i Champions League som er så gode som Liverpool på innkast. Noen ganger når jeg ser andre lag, så tenker jeg: «De trenger virkelig å trene på innkast.» 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]