Uheldige utslag om UEFA-rankingen brukes for å fordele europacupplasser

I land der sesongen ikke fullføres, kan UEFA-rankingen bli benyttet for å fordele lagene som går til Champions League og Europa League.

22. apr 2020 kl 15.29 Arve Vassbotten

Torsdag skal UEFAs 55 medlemsnasjoner i et nytt møte, der et av de sentrale temaene nok en gang blir hvordan man kan få fullført sesongene, og hva man skal gjøre om man i noen nasjoner ikke får fullført.

Nederland er i ferd med å avslutte sin sesong, selv om det kan få store juridiske konsekvenser, Belgia har allerede avsluttet, mens England og Tyskland fortsatt virker fast bestemt på fullført sesongen.

Et av forslagene som skal ha dukket opp, og diskuteres i et møte mellom UEFA og European Club Association onsdag, er at om sesongene ikke fullføres så kan UEFAs klubbranking bli benyttet som utgangspunkt for hvilke klubber som skal få en plass i Europa neste sesong.

Chelsea får lide

Forhåpentligvis blir det meste avklart på andre måter, men om det skulle komme til at UEFA club coefficient skal benyttes, så vil det få noen merkelige utslag i England, skriver Daily Mail

Vi Liverpool-supportere kan heldigvis ta det ganske rolig. Vi er trygt plassert blant de fire som da vil få Champions League-plass.

Rangeringen baserer seg på europacupspill de siste fem sesongene. Og det er liten tvil om at det ville bydd på mange kontroverser om man skulle velge denne modellen.

De som per nå har de fire øverste plassene i Premier League er Liverpool, Manchester City, Leicester og Chelsea.

Hvis Manchester Citys utestengelse blir opprettholdt, ligger Manchester United akkurat nå an til å få den fjerde plassen.

Men om UEFA-rankingen benyttes, ville de fire som kvalifiserer seg fra Premier League være Manchester City, Liverpool, Manchester United og Arsenal, samt Tottenham om City blir utestengt.

Da ville Leicester og Chelsea fått Europa League, mens Arsenal ville fått Champions League-spill, selv om de er på niendeplass og åtte poeng unna fjerdeplassen.

Wolves og Sheffield United ville blitt snytt for europacupspill.

Andre løsninger

Andre løsninger som diskuteres er naturligvis å benytte tabellen slik den står idet en sesong eventuelt avsluttes, eller å bruke en datamodell for å «fullføre sesongen» eller bruke poeng per kamp som et instrument i ligaer der lagene ikke har spilt like mange kamper. 

En annen løsning som diskuteres ifølge Daily Mail, er at kun lagenes første kamp mot hverandre ville telt. Da ville Liverpool, Manchester City (eller Manchester United), Leicester City og Chelsea kvalifisert seg for Champions League, mens Manchester United eller Sheffield United ville gått til Europa League.

Vi får bare håpe Premier League kan avsluttes på vanlig måte, og at fordelingen av både europacup-plasser og nedrykk blir rettferdig. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]