Bunnlagene er imot bruk av nøytrale stadioner, men hvor stor er hjemmebanefordelen?

Det er splid i Premier League rundt bruken av nøytrale baner.

6. mai 2020 kl 18.05 Arild Skjæveland

For at Premier League-sesongen skal starte igjen, må klubbene stemme gjennom planene for «Project Restart». Det innebærer at de siste 92 kampene skal spilles på nøytrale baner.

Ifølge The Independent er det noe de seks bunnlagene er imot, og det skaper splid i Premier League før mandagens møte.

Sky Sports har sett på sesongen så langt, og hvor stor hjemmebanefordelen er. Det må understrekes at dette da er med publikum - og det vil uansett ikke kunne skje dersom fotballen skal rulle igjen i England denne sommeren. Faktoren med en 12. mann på tribunen vil uansett forsvinne. Andre fordeler er kort reisetid og kjente omgivelser. 

Ifølge TV-kanalen er det i snitt 14,6 prosent større sannsynlighet for å vinne en kamp hjemme enn borte, basert på resultatene så langt denne sesongen.

Hva med bunnlagene?

Norwich har tatt hele 73 prosent av poengene sine hjemme på Carrow Road denne sesongen. For Aston Villa, som også er blant de seks klubbene, er tallet 71 prosent.

Bournemouth, Watford og Brighton har alle tatt 64 prosent av poengene sine på hjemmebane, mens det for West Hams del er 57 prosent.

Liverpool tar til sammenligning 53 prosent av poengene hjemme, og 47 prosent av poengene på bortebane. Samtlige ligakamper på Anfield denne sesongen er vunnet.

Villa går glipp av flest hjemmekamper

Aston Villa er det laget som vil gå glipp av flest hjemmekamper, sammen med Manchester City. De har begge seks hjemmekamper igjen. Norwich, Bournemouth, Brighton, Watford og West Ham har fem hjemmekamper, og fire borte.

For Liverpools del skulle det blitt spilt fire kamper på Anfield, og fem på bortebane. Tre av kampene på bortebane er tøffe på papiret. Det er mot Everton, Manchester City og Arsenal.

Sheffield United og Arsenal har kun igjen fire hjemmekamper, og seks kamper på bortebane.

Mandag er det nytt møte mellom Premier League-klubbene, der de skal ta stilling til «Project Restart».

Har du innspill til journalisten?
[email protected]