– Vi kunne ikke snakke, vi kunne ikke bevege oss. De hadde ødelagt oss mentalt. Vi oppfant en ny sykdom: Istanbul-syndromet

I dag er det 15 år siden mirakelet i Istanbul.

25. mai 2020 kl 08.28 Kenneth Baraas

Ordene tilhører Andrea Pirlo, som sto på motsatt banehalvdel en vakker maidag i 2005 og hadde vanskelig for å fatte hva som faktisk skjedde på Atatürk Stadium. 

Champions League-finalen for 15 år siden vil for alltid bli husket som en av de store kampene i fotballhistorien, men først og fremst vil den huskes av supportere med rødt hjerte ettersom Liverpool maktet å vinne sin femte Mesterligatittel som en vanvittig underdog.

LANGT NEDE: Stjernegalleriet til AC Milan, med Andrea Pirlo til høyre, trodde ikke det de så.

LANGT NEDE: Stjernegalleriet til AC Milan, med Andrea Pirlo til høyre, trodde ikke det de så.

Forhåndsfavoritter

AC Milan ankom stadion i Tyrkia som store favoritter til å hente hjem den gjeve pokalen, de skulle tross alt møte et lag som hadde havnet på femteplass i Premier League. Og italienerne leverte fra start med en scoring fra Paolo Maldini og to av Hernan Crespo. 3-0 til pause, og gullet var allerede sjekket inn som bagasje før hjemreisen til støvellandet. 

Dog skulle Rafael Benitez´  mannskap dra opp seks magiske minutter fra hatten, og Steven Gerrard, Vladimir Smicer og Xabi Alonso sørget for balanse i regnskapet. 

Mot slutten huskes spesielt Jerzy Dudeks ufattelige redning som stoppet Andriy Shevchenko fra kloss hold.

– Sannheten er at jeg ikke kan forklare hvordan jeg reddet. Det er en av de øyeblikkene der du stoler på instinkt, reflekser og selvfølgelig litt flaks, har Dudek sagt til Goal i et ferskt intervju.

– I lang tid etter finalen tenkte jeg at den første headingen var fra Jon Dahl Tomasson. Jeg visste bare at det hadde vært to Milan-spillere helt alene i boksen, men etter det var alt uklart for meg. 

– Da jeg så det igjen, så jeg at Sheva hadde headet den første ballen og var på returen, og jeg tror det var det som ga meg sjansen til å redde den. Han ville legge all kraften i avslutningen, og jeg klarte å få hendene mine i veien. Jeg har aldri sett en ball fly så høyt i lufta før. 

I straffesparkkonkurransen skulle den polske sisteskansen forsegle sin legendestatus i klubben der han psyket ut motstanderne med å etterligne en annen klubblegende i form av Bruce Grobbellar. Spaggethibein, ulike ablegøyer og noen skritt ut fra streken var med å gjøre oppgaven i overkant stor for Milan-spillerne. 

Tidenes idrettscomeback

Seieren ble møtt med vantro fra alle som så kampen, ikke kun på grunn av favorittstempelet til italienerne, men grunnet den vanvittige snuoperasjonen som fotballverdenen trolig ikke hadde sett maken til på dette nivået. 

– Problemet mitt er at jeg ikke har ord for å uttrykke det jeg føler i dette øyeblikket, lød kampoppsummeringen fra Liverpools spanske manager. 

EKSTASE: Spillerne fikk lønn som fortjent for å ikke gi opp på stillingen 0-3.

EKSTASE: Spillerne fikk lønn som fortjent for å ikke gi opp på stillingen 0-3.

TV-kommmentator og tidligere Liverpool-spiller Alan Hansen uttalte: 

– Det var ikke bare det beste comebacket i en Mesterligafinale, det var ikke bare det beste comebacket i fotball, det var det beste comebacket som er sett innenfor idrett noensinne.

I sin egen selvbiografi har Andrea Pirlo fortalt om lagets følelser den kvelden:

– Vi satt der i garderoben som en gjeng med idioter. Vi var blodfattige zombier med et uventet problem - blodet var vårt, og de hadde drukket hver eneste dråpe. 

– Vi kunne ikke snakke, vi kunne ikke bevege oss. De hadde ødelagt oss mentalt. Søvnløshet, sinne, depresjon, en følelse av intethet. Vi oppfant en ny sykdom med utallige symptomer: Istanbul-syndromet.

25. mai i 2005 er som et bilde som har stått for lenge på en plasma-TV; brent fast på minnet til alle røde supportere. 

Det var ikke bare det beste comebacket i en Mesterligafinale, det var ikke bare det beste comebacket i fotball, det var det beste comebacket som er sett innenfor idrett noensinne - Alan Hansen

Startoppstillingene

Liverpool

Dudek; Finnan, Carragher, Hyypia, Traore; Alonso; Luis Garcia, Gerrard, Riise; Kewell, Baros

Innbyttere: Carson, Josemi, Hamann, Nunes, Biscan, Cisse, Smicer

AC Milan

Dida; Cafu, Stam, Nesta, Maldini; Gattuso, Pirlo, Seedorf; Kaka; Shevchenko, Crespo

Innbyttere: Abbiati, Kaladze, Costacurta, Rui Costa, Dhorasoo, Serginho, Tomasson

Har du innspill til journalisten?
[email protected]