Han spilte ingen kamper, men omtaler likevel årets sesong som den beste i karrieren. Nå forlater Lonergan klubben med en ligamedalje

Målvakten er ferdig i Liverpool FC, men forteller om et fantastisk år.

31. jul 2020 kl 11.42 Arild Skjæveland askjaeveland

Liverpool hadde en keeperkrise under pre-season i fjor, og Andy Lonergan ble hentet inn for å hjelpe til på trening. Da hadde 36-åringen akkurat blitt frigitt fra Middlesbrough, etter en lang karriere i lavere divisjoner.

Etter at Alisson Becker skadet seg i første ligakamp mot Norwich, fikk han også fast kontrakt med klubben!

Kontrakten hans med Liverpool er nå utgått, og den Preston-fødte målvakten er på klubbjakt. Han tror ikke at han kommer til å få en ny telefon fra klubben.

– For øyeblikket er jeg arbeidsledig, og for øyeblikket er tiden min i Liverpool over, sier Lonergan i et intervju med Liverpool Echo

– Det er ingen hemmelighet at de vil prøve å låne ut Caoimhin Kelleher slik at han får kamper, men samtidig har du Kamil Grabara som kommer tilbake, Karius kommer tilbake, og så har du de to målvaktene på førstelaget, sier veteranen.

– Du samler ikke på keepere. Du har ikke seks eller sju keepere. Noen av ungguttene, Vitezslav Jaros og Jakub Ojrzynski, er gode målvakter. De er veldig gode keepere som er på vei gjennom. Jeg skal bare vente og se hva som skjer fremover, sier han.

Han tror ikke karrieren er over nå.

– For meg er det ikke at kroppen min vil stoppe meg, men om jeg fortsatt har lyst og er motivert. Dersom jeg fikk et spørsmål om å signere for Liverpool igjen ville jeg selvsagt ha svart, men det er også ting jeg ønsker å gjøre i karrieren min, og jeg har ikke råd til å si nei til muligheter dersom de kommer. Jeg ønsker å spille fotball utenlands, og dersom det ikke kan skje, så vil jeg bo i nord-vest. Du må prioritere når du blir eldre, men å spille utenlands er noe jeg ønsker.

Beste sesongen i karrieren

Lonergan har spilt 405 kamper i sin seniorkarriere, men det er denne sesongen, da han ikke var på banen i en eneste kamp, som han holder høyest.

– Det har vært fantastisk. Den beste sesongen i livet mitt med god margin. Jeg har spilt mange kamper og mange sesonger, men denne erfaringen - å kunne være rundt slik kvalitet.

– Supporterne på Anfield - jeg elsket det på Anfield. Det å høre dem synge You’ll Never Walk Alone før kampene. Det har vært utrolig, og jeg kan ikke sette ord på det. Jeg prøver! Det er sykt. Jeg er sikker på at jeg kommer til å se tilbake på det når jeg legger opp og forstå hvor spesielt det var, sier han.

– Den lidenskapen er noe jeg har følt at jeg har mistet de siste årene, men jeg har fått det tilbake i år. Jeg har fått det så til de grader tilbake. Jeg er blitt glad i spillet igjen, etter tre-fire år der jeg har tenkt at jeg kan legge opp etter hver sesong.

KEEPERTEAMET: Andy Lonergan, Adrián, keepertrener Jack Robinson, Alisson Becker, keepertrener John Achterberg og Caoimhin Kelleher.

KEEPERTEAMET: Andy Lonergan, Adrián, keepertrener Jack Robinson, Alisson Becker, keepertrener John Achterberg og Caoimhin Kelleher.

Fikk vinnermedalje av Klopp

Andy satt på benken i åtte kamper denne sesongen. To av dem var i Premier League.

– Da vi løftet pokalen sa Milner til meg at folk ikke forstår rollen til en reservekeeper. Dersom du er en dårlig fyr, kan du ødelegge i garderoben dersom du mener at du bør spille på førstelaget, og ikke bry deg på trening. Men det var aldri min intensjon, sier Lonergan.

– Jeg ville aldri gjort det uansett hvor det var. Jeg vil trene 100 prosent hver dag og prøve å gjøre et godt inntrykk på spillerne og støtteapparatet. Å høre dem si pene ting om meg er flott.

– Det å vinne ligaen er noe jeg har gjort nå, uansett om jeg ikke har sparket en ball. Det høres pent ut. Det er en flott erfaring, og noe jeg er ganske stolt av. Jürgen Klopp ga meg en vinnermedalje. Han ga meg den i garderoben. Jeg er glad for å få en, og jeg er glad for måten han gjorde det på, for det ville vært flaut å få en på podiet.

PÅ TRENINGSFELTET: Andy Lonergan har ikke mistet en eneste treningsøkt på året sitt i Liverpool FC.

PÅ TRENINGSFELTET: Andy Lonergan har ikke mistet en eneste treningsøkt på året sitt i Liverpool FC.

– Jeg forventet det ikke i det hele, selv etter kommentarene hans. Jeg forventet ikke å få en. Han kom bare opp til meg og sa «her, du fortjener det». Det var et flott øyeblikk.

– Manageren er strålende. Jeg har vært i klubben der du har en eller to som prøver å opprøre folk eller slakte manageren dersom de ikke er på laget, men her ser alle opp til ham og holder han på sokkel. Han er briljant. Alt han sier, hver kamp og hver kampplan. Alle gir 100 prosent for ham. Det du ser er det du får. Slik han fremstår på TV og i intervjuer er slik han er i garderoben. En topp fyr.

Kunne hatt en annen karriere

Lonergan forteller at Klopp tror han kunne ha lykkes i Premier League dersom ting hadde gått annerledes.

– Jeg har hatt en sjanse til å spille i Premier League tidligere, men det har ikke skjedd på grunn av overgangssummer og slike ting. Jeg hadde en skikkelig stygg skade da jeg var 21 år og mistet nesten to år med fotball. Jeg snakket med manageren her om dagen, og han sa «dersom du ikke hadde hatt den sjansen ville du hatt en helt annerledes karriere», forteller Lonergan.

– Det var en fin ting av ham å si. Det er skummelt, for han har aldri nevnt det tidligere. Jeg har ikke mistet en eneste dag på trening.

– Kneskaden min stoppet meg aldri igjen, men det skjedde da jeg var i ferd med å forlate Preston og gå til en toppklubb i Premier League for store penger. Jeg ble skadet, og to år senere kom jeg tilbake og måtte starte fra start. Bare at han nevnte det, viser hvilken fyr han er. Han behandler alle likt, uansett om du er 36 år og aldri spiller fotball, eller om du er Mohamed Salah. Alle blir behandlet likt, det er fantastisk.

Men en ting var han aldri fristet til - å spørre om han kunne få en kamp i innspurten.

– Folk spurte meg «vil du få en kamp?» og jeg tenkte «Herregud, det er tre målvakter foran meg! Det er ikke veldedighet, manageren bruker sine beste spillere». Det har jeg aldri tenkt på, og du kan ikke bare dele ut kamper.

– Dette er toppen, og jeg kom dit til slutt! Jeg er kanskje 36, men å komme hit og vinne disse medaljene som 36-åring. De fleste ville ha gitt seg eller gjort på andre ting i en alder av 36 i fotball, men det det har vært et høydepunkt jeg har ventet lenge på.

Vi ønsker Lonergan lykke til videre i karrieren!

Har du innspill til journalisten?
[email protected]