Beatles-statuenes hemmeligheter

De fire figurene langs elvebredden bærer på hver sin hemmelighet.

I 2015 kom et nytt tilskudd til Pier Heads allerede flotte estetikk. Fire menn på vei mot River Mersey, skulpturert i bronse. Det er naturligvis ikke hvem som helst som er ute på tur langs elvebredden. The Beatles er Liverpool bys aller største stolthet, og byen er full av puber og museer dedikert til The Fab Four. Og selvfølgelig måtte en ordentlig statue omsider komme på plass.

Hvis du leter godt kan du finne hemmelige detaljer på hver av mennene.

Prosjektet startet med Chris Butler på shoppingtur. Skulptøren fikk ideen til statuen etter en spasertur gjennom Liverpool One. Utenfor platebutikken HMV hang det i mange år et enormt bilde av The Beatles, tatt fra coveret på Live at the BBC-albumet som ble utgitt i 1994 og inneholdt 56 liveopptredener fremført mellom 1963-1965.

Butler brukte coveret samt andre bilder tatt av bandet på Pier Head i 1963 og skapte sin visjon, som kom til live via skulptør Andy Edwards sine hender. Edwards hadde spillefilmen «A Hard Days Night» på repeat mens han arbeidet og hver gang en av de fire beveget ansiktet i en ny vinkel, gjenskapte han det i leire. Han ville at likheten skulle være slående fra alle sider.

Absolutt ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Har du for eksempel lagt merke til at Ringo Starr går litt bak de andre? Det er fordi han, som trommeslager, alltid satt bak de tre andre på scenen. Men statuene har også andre hemmeligheter.

Nøtter for fred

Hvis man ser godt etter, legger man merke til at John Lennon holder eikenøtter i høyre hånd. Nøttene plukket Butler på en tur til New York, fra eiketrær nært Dakota Building hvor Lennon og Yoko Ono bodde sammen. Det var også utenfor Dakota Building Lennon ble skutt og drept. Det var en av grunnene til at Butler valgte å inkludere konglen i statuen.

EIKENØTTEN: Yoko Ono og John Lennon viser frem en av eikenøttene som de sendte til verdensledere i 1969.

EIKENØTTEN: Yoko Ono og John Lennon viser frem en av eikenøttene som de sendte til verdensledere i 1969.

I 1969 sendte Lennon og Ono eikenøtter med en melding om fred til verdenslederne. De to kunstnerne ba lederne om å plante nøttene til støtte for verdensfreden. Selv hadde de gjort det samme, året før, ved Coventry Cathedral. Katedralen hadde blitt bombet under andre verdenskrig og senere bygget opp igjen som et fredssymbol. De plantet en nøtt vest for katedralen og en øst for katedralen, og det skulle symbolisere unionen av Lennon og Ono og deres respektive kulturer.

To synlige hender

Paul McCartney holder et kamera i venstre hånd. Det er som en hyllest til McCartneys avdøde kone Linda, som døde i 1998 av brystkreft. Linda McCartney fotograferte rockeband på 60-tallet, blant annet the Beatles i 1966. Hun møtte ikke Paul ordentlig før i 1967 på en konsert i Soho, hvor amerikanske Linda hadde blitt utsendt for å fotografere musikere i London. De var gift i nesten 30 år.

MCCARTNEYS: Linda, Paul og Stella McCartney fotografert på midten av 70-tallet.

MCCARTNEYS: Linda, Paul og Stella McCartney fotografert på midten av 70-tallet.

Det er bare Lennon og McCartney som har synlige hender, og det er ingen tilfeldighet. Det var nemlig Lennons høyre hånd og McCartneys venstre hånd som ble brukt til å skrive bandets låter.

George Harrison har begge hendene i lomma, men et belte rundt livet. På beltet står det et indisk mantra skrevet på sanskrit. Harrison var som kjent svært opptatt av indisk kultur og hinduisme.

For å finne Ringo Starrs hemmelighet må du legge deg ned på bakken, bak statuen. Under sålen på skoen til trommisen står det L8: postnummeret til området han vokste opp i, nemlig Welsh Streets i området Toxteth, like sør for Liverpool sentrum.