Stikk innom St. George's Hall på neste tur

Storslagen arkitektur, mystiske fengselsceller og gratis inngang gjør St George’s Hall verdt et besøk.

Det første du ser når du setter foten utenfor Liverpool Lime Street er en storskjerm på et parkeringshus. Det andre du ser er St George’s Hall. 

Bilder av St George’s Hall, drapert med Truth og Justice og opplyst i rødt, gikk verden rundt i april 2016. En jury kunne endelig frikjenne Liverpoolsupporterne for tragedien på Hillsborough i 1989, og konkluderte med at de omkomne døde som en følge av en straffbar handling. Det var et stort steg i retning rettferdighet. Justice. Påfølgende dag samlet 30 000 mennesker seg utenfor St George’s Hall i en rørende minnemarkering og feiring av dommen. 

St George’s Hall er ofte brukt til å markere hendelser viktige for byen, blant annet med våker i forbindelse med John Lennons og George Harrisons død. Liverpoolsupportere farget området rødt etter Champions League-seieren i 2005, og her har Bill Shankly snakket til hundretusener av supportere etter cup-seire. Også Everton-supporterne har fått brukt forsamlingshallen til feiring av titler. Bygget er hyppig brukt i film og tv-serier, blant annet i storproduksjonen “Fantastic Beasts and Where to Find Them”.

St George’s Hall er en Grade 1 vernet bygning, som er det strengeste nivået av britisk bygningsvern. Det betyr at bygget har særskilt stor eller nasjonal arkitektonisk eller kulturell interesse, og det er forståelig. Den nyklassisistiske arkitekturen er praktfull.

På den østvendte siden ligger St George’s Plateau, med fire majestetiske løver og en minnetavle for de som falt i første og andre verdenskrig. På vestsiden er St John’s Gardens, en liten park med diverse minnesmerker for noen av byens bemerkelsesverdige borgere.

Domstol og fengselsceller

På innsiden finner man to imponerende konserthaller og en domstol som ikke har vært aktiv siden 1984. Rettslokalene er inntakt, og her har flere fanger bitt dømt til døden. Det tredje største orgelet i Storbritannia står langs veggen i det største konsertlokalet, og er du heldig sitter det en organist ved orgelet og fyller rommet med stemningsfulle toner. Det storslagne mosaikk-gulvet i storhallen består av over 30 000 Minton Tiles, men er dessverre dekket til mesteparten av tiden for å ivareta det. Det vises frem én gang i året, og var avdekket en helg i april, 2017.

I kjelleren finner man en sterk kontrast til den ekstravagante arkitekturen og herskapelige stemningen. Her kan man titte på gamle, dunkle fengselsceller hvor fanger ble satt i avvente av rettssak, og lese om fangenes historier.  

Myten om arkitekten

St George’s Hall er et sagnomsust bygg i Liverpool. Myten om arkitekt Harvey Lonsdale Elmes tragiske skjebne blir hyppig gjenfortalt, og virker å ha manifestert seg i scousernes kollektive bevissthet som en sannhet. Det er tross alt en ganske god historie, men forteller den sannheten?

Myten sier at Elmes tok sitt eget liv etter at han returnerte til Liverpool for å overvære byggingen. Da han oppdaget at forsamlingshallen var bygget feil vei falt livet hans i stykker. I følge myten, skulle siden av bygget som i dag ligger mot stasjonen, vende mot elva. De praktfulle søylene skulle være det første nyankommerne så når de seilte fra Irskesjøen og ned elva Mersey. 

Dette er ikke riktig.

Harvey Lonsdale Elmes vant konkurransen om å designe St George’s Hall i 1838, og byggingen begynte i 1841. Elmes inspiserte utviklingen frem til 1847, da sviktende helse tvang ham ut av landet og de kalde vindene på Merseyside. Han omkom av tuberkulose på Jamaica senere samme år. Han ble avløst av Charles Robert Cockerell, og St George’s Hall åpnet i 1854.

Del
Siste Til vår nyhetsoversikt
20.05.2019 kl 22:01

– Han pleide å løpe mot meg og skrek meg rett opp i ansiktet

Mario Götze snakker om hvordan det var å ha Jürgen Klopp som trener da han var ung.

+
20.05.2019 kl 19:06

Store smil da spillerne ankom Marbella

Liverpool-spillerne er nå på plass på sin treningsleir i Marbella.

+
20.05.2019 kl 16:11

Dette er statusen til Naby Keita nå

Naby Keita er med til Marbella, men det er fortsatt veldig usikkert om han blir klar til 1. juni.

+
20.05.2019 kl 15:27

Bekrefter direkte samtaler med Klopp om Grujics framtid

Det er liten tvil om at Marko Grujic har imponert på utlån denne sesongen.

+