Landsmenn og venner - men rivaler på banen

Torsdag kveld er det klart for et nytt møte mellom Alisson og Ederson på fotballbanen.

1. jul 2020 kl 11.37 Einar Kvande

De har duellert om å bli Brasils faste landslagskeeper, og neste sesong vil de nok engang kjempe om Premier League-tittelen, men det betyr ikke at de er fiender. Tvert i mot er de veldig gode venner.

Under koronapandemien har 26 år gamle Ederson og 27 år gamel Alisson, og de to målvaktenes koner, hatt jevnlige samtaler med hverandre via Zoom, sammen med andre brasilianere i det nordvestlige hjørnet av England, som Fred, Fernandinho, Roberto Firmino og Fabinho.

Før kornapandemien var Ederson fast gjest på Alissons mange grillselskaper, hvor Liverpool-keeperen alltid er kokk, beretter The Times. Der er Everton-spissen Richarlison og Manchester United-duoen Fred og Andreas Pereira også faste gjester.

Ederson og Alisson har fullstendig ulik bakgrunn. Ederson vokste opp i et røft område i Sao Paulo, mens Alisson vokste opp i en middelklassefamilie i Porto Alegre. Men venner er de blitt uansett. 

Alisson har gått glipp av ni Premier League-kamper på grunn av skader og suspensjon denne sesongen. Likevel har han holdt buret rent i tolv kamper, noe som bare er en kamp mindre enn Burnleys Nick Pope. Ederson på sin side, har holdt buret rent i elleve kamper. Kampen på Etihad i morgen er derfor viktig for begge målvaktene, da de kjemper om den gjeve utmerkelsen Golden Glove.

Begge keeperne er svært gode igangsettere, og selv om Ederson har en litt bedre pasningsrate enn Alisson, så har sistnevnte vært en nøkkel for Liverpools suksess med sine presise igangsettinger av kontringer.

TALLENES TALE ER KLAR: Alisson synes å være en marginalt bedre keeper enn Ederson.

TALLENES TALE ER KLAR: Alisson synes å være en marginalt bedre keeper enn Ederson.

Takler press veldig bra

Alisson er kjent for å være en svært rolig og behersket fyr.

– Som keeper for Liverpool har du 400-500 millioner supportere som følger med på alt du gjør, men han håndterer presset veldig bra, har Liverpools keepertrener John Achterberg uttalt om brasilianeren.

Alisson var svært velkommen i Liverpool-troppen etter Loris Karius sine tabber under Champions League-finalen mot Real Madrid i Kiev.

– Få ham i mål sporenstreks, skal en spiller ha sagt da Alisson møtte til preseason-trening i Evian like etter at brasilianeren hadde signert.

Alisson ble kåret til Årets keeper i verden i fjor, mens Ederson kom på andreplass i kåringen sammen med Marc-Andre ter Stegen. 

Alisson skal ha slitt litt i begynnelsen av sin karriere, da han spilte for Internacional i hjemlandet. Han ble betraktet som litt for kort til å være keeper, og han slet med overvekt. Han var glad i søtsaker og brødet som bestemoren hans pleide å bake. Men han fikk likevel over 100 kamper for den brasilianske klubben.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]