Endelig: Nå skal det bli felles VAR-retningslinjer

Tidligere toppdommer Pierluigi Collina sier at det nå jobbes med å utarbeide felles retningslinjer for VAR.

9. jul 2020 kl 20.20 Øystein Tronstad

– Hvis noe står skrevet i spillet regler, så må det implementeres overalt og tolkes likt. Kan du se for deg forvirringen når noen blir straffet for noe i en internasjonal kamp, men som de ikke blir straffet for i hjemlig liga, spør italienske Pierluigi Collina ifølge Off The Ball.

60-åringen ble seks ganger på rad kåret til årets dommer av FIFA. Nå har han ansvaret for FIFAs dommerkomité. 

– At VAR skal brukes likt verden rundt er åpenbart. Det kan selvsagt være små forskjeller, men den generelle bruken bør være den samme.

Videodømming i fotball er forholdsvis nytt og så langt har IFAB (International Football Association Board) vært ansvarlige for prøveperioden.

BALL I MÅL: Ørjan Nyland tar med seg ballen over linja, Sheffield United-spillerne jubler, men videoteknologien har ikke fått det med seg.

BALL I MÅL: Ørjan Nyland tar med seg ballen over linja, Sheffield United-spillerne jubler, men videoteknologien har ikke fått det med seg.

Nå ønsker FIFA å ta kontroll og har sendt brev til de nasjonale forbundene om at de vil ta overta VAR-relaterte aktiviteter fra IFAB.

– IFABs oppgave er med fotballens regler, inkludert VAR, protokoller og reguleringer. Når reglene er etablert er deres jobb over. Det er FIFA som skal utdanne dommere fra medlemslandene verden over. Det er FIFA og IFAB sitt ansvar at spillet spilles likt i hele verden.

I IFAB så har den engelske dommeren David Elleray vært teknisk sjef. Han regnes av mange som selve arkitekten bak VAR.

Ifølge ESPN så har 97 mål eller hendelser så langt blitt håndtert av VAR denne sesongen i Premier League.

Av de 97 avgjørelsene så har 25 endt med scoring mens 50 har endt med annullert mål. Systemet har gitt 19 straffespark men bare fem dømte straffer har blitt omgjort.

30 mål har blitt annullert for offside mens åtte mål har blitt godkjent etter feildømt offside. Åtte røde kort har blitt utdelt etter VAR-bruk, mens tre har blitt omgjort.

Manchester United og Brighton kommer best ut av videodømmingen, mens Wolverhampton, West Ham, Sheffield United og Norwich er taperne.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]