Souness forsøkte å fornye Liverpool men gjorde tre store feil: – Jeg skulle aldri ha tatt jobben

Graeme Souness vant alt i Liverpool som spiller, men da han forsøkte å modernisere klubben ble han i stedet synonymt koblet med Liverpools fall fra toppen.

7. aug 2020 kl 11.12 Øystein Tronstad

«Det ville vært forståelig om en følelse av personlig lettelse kom inn over Souness de tidlige timene 26. juni, fordi han vet at selv om han bidro sterkt til Liverpools storhetstid på 1970- og 1980-tallet, så er han den som er mest assosiert med klubbens fall, skriver Simon Hughes i The Athletic.

Nettstedet har i dag publisert en artikkel om Souness sitt forhold til klubben han tjente som spiller og trener. Det skulle bli to vidt forskjellige historier for skotten som feiret med sin kone da ligagullet 2020 var klart.

Forlot klubben som en vinner

I 1984 var Souness kaptein da de røde, under Joe Fagan, vant europacupen, ligacupen og serien. Det ble hans siste sesong i rødt før han ble solgt til italienske Sampdoria, som på den tiden bygde et spennende lag med spillere som Roberto Mancini, Peitro Vierchowod og Gianluca Vialli.

Totalt vant han fem ligatitler med Liverpool og tre europacuptriumfer. Som trener vant han tre strake ligatitler med Rangers i Skottland før han skulle ta over Liverpool-jobben etter Dalglish.

Hughes spekulerer i om en følelse av å være uovervinnelig førte til Souness sine problemer i Liverpool. Han hadde blitt vant til å vinne, ofte og mye. 

BEST I EUROPA: Graeme Souness og Bruce Grobbelaar vinker til massene etter at Liverpool ble europeiske mestre etter å ha slått Roma.

BEST I EUROPA: Graeme Souness og Bruce Grobbelaar vinker til massene etter at Liverpool ble europeiske mestre etter å ha slått Roma.

Den første feilen, jobbtilbudet

I artikkelen nevnes en rekke feil som ble avgjørende for at prosjekt Souness skulle feile. Det første var at han tok jobben.

– Jeg ble blendet av følelsene mine for Liverpool, sa Souness om hvorfor han forlot den stabile jobben i Glasgow.

President David Murray forsøkte å holde han i Rangers. Såpass at Souness sa nei til Liverpool to ganger før han ble overtalt. Murray hadde advart han om at det ville bli en stor feil.

– Jeg må innrømme at han hadde rett, sa Souness.

Det gikk i feil retning på flere fronter. Intervju med den forhatte tabloidavisen og ikke minst spillerlogistikken.

I et tidligere intervju uttalte Souness: 

– Jeg fortjener all kritikk i verden, og det har jeg fått, men den har også vært rettferdig.

BYGDE MESTERLAG: Graeme Souness, en ung fan og storscorer Ally McCoist feirer Rangers sin suksess.

BYGDE MESTERLAG: Graeme Souness, en ung fan og storscorer Ally McCoist feirer Rangers sin suksess.

Den andre feilen, spillerlogistikk

Da Souness ankom Merseyside ble han advart om at klubben trengte å fornye seg. Klubbsekretær Peter Robinson skal ha meldt om en tropp som begynte å dra på årene og at den eneste som var god nok på lang sikt var John Barnes, som på den tiden var 27 år.

Liverpool var en klubb som tradisjonelt sett ikke hadde store lønninger. Flere av spillerne visste at den neste kontrakten ville bli deres siste. Samtidig var det økte pengesummer i omløp med introduksjonen av Premier League. Souness opplevde det som at spillerne hadde mistet sin lidenskap for klubben, på bakgrunn av hva de krevde i forhandlingene. Han angret senere på at han ikke var litt rausere.

Det hjalp ikke at mange av de unge spillerne som skulle ta Liverpool videre, hentet av både Dalglish og Souness, ikke var gode nok. Liverpools fall hadde begynt men ingen hadde innsett det ennå.

I tillegg til bomkjøp var det de som aldri ble hentet også. Souness sa nei til å ha Peter Schmeichel på prøvespill og da Michel Platini anbefalte han å signere Eric Cantona så avsto Souness da han ikke ønsket enda en utfordrende personlighet i garderoben. Han haddde nok med Bruce Grobbelaar.

ENGELSKMENN I ITALIA: Trevor Francis og Graeme Souness spilte sammen i italienske Sampdoria i storhetstiden.

ENGELSKMENN I ITALIA: Trevor Francis og Graeme Souness spilte sammen i italienske Sampdoria i storhetstiden.

Den tredje feilen, endret for fort

Etter sine to år i Italia så hadde Souness sett hvor fotballen var på vei. I Rangers så hadde han fått gjennomslag for sine nye treningsmetoder, forbedret kosthold og endrede rutiner. Her hadde han lyktes med å skape en moderne vinnermaskin.

Men i Liverpool hvor alkoholen fortsatt fløt friere møtte han motstand. I tillegg førte den intensiverte treningen til en skadekrise.

Selv om Liverpool vant FA-cupen i 1992 så kunne ingenting redde prosjektet. I januar 1994 trakk han seg mens de røde flørtet med nedrykksstreken. 

I juni i år ble han spurte hva han ville endret om han kunne ha forandret en ting fra sin trenertid. Souness svarte:

– Jeg skulle aldri ha tatt jobben. Jeg ønsker at jeg hadde sagt nei til Liverpool i 1991.

– Jeg gjorde noen feil, åpenbart en veldig stor en. Jeg skulle ønske at jeg kunne skru tiden tilbake.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]