Spår at koronapandemien kan koste Premier League-klubbene inntil 675 millioner pund når neste TV-avtale skal inngås

Koronapandemien gir Premier League-klubbene det ene økonomiske tilbakeslaget etter det andre.

25. sep 2020 kl 20.18 Einar Kvande

Premier League-klubbene har allerede tapt en milliard pund på koronapandemien, skriver The Telegraph, og nå ventes det at verdien på de mest lukrative TV-rettighetene i sportens verden vil falle med inntil 15 prosent når neste TV-avtale skal inngå med de innenlandske TV-selskapene på øyriket.

Premier League-ledelsen frykter at Sky og BT ikke vil være like generøse når neste budrunde starter. Rundt 200 av 380 ligakamper ventes å bli gjort tilgjengelige for TV-selskapene når Premier League starter sin auksjon igjen i desember eller rett over nyttår. Dette er en avtale som vil gjelde fra sesongen 2022/23.

– Det er vanskelig å se hvordan Premier League kan få TV-selskapene til å betale mer penger enn de gjør nå, sier finansanalytiker Julian Aquilina.

– Kanskje klarer de å få like godt betalt, men BT snakker hele tiden om å legge seg lavere når de har sine møter. Min vurdering er at verdien vil gå ned, fordi den har vært så høy tidligere, legger han til.

Økonomiske problemer trass i rekordhøye seertall

Sky og BT sine seertall har vært rekordhøye under kornapandemien, men begge har hatt store økonomiske tap det siste halve året, noe som har ført til at BT har økt prisen på sitt abonnement med fire pund i måneden.

– Koronapandemien har akselerert faktorer som allerede var tydelige for Premier League. Pandemien kommer til å ha stor innvirkning, selv om det kanskje ville ha skjedd likevel, bare over lenger tid, sier tidligere medierettighets-rådgiver David Kogan.

Premier League har ikke villet offentliggjøre detaljene for neste budrunde ennå, men skal være optimistiske foran neste auksjon. Men allerede i oktober i fjor advarte Yousef Al-Obaidly i BeIN Sports at den endeløse veksten i prisene på sportsrettigheter er over. Han mente at betalingsviljen for slike rettigheter ville falle markant på grunn av ulovlig streaming og endringer i TV-trendene.

Koronapandemien har også rammet Sky hardt, med store fall i kanalens inntekter. 

– Fotball er fortsatt den viktigste sporten for TV-selskapene i Storbritannia, og spesielt Premier League, sier Aquilina. 

– Men det betyr ikke at Premier League-rettighetene er skjermet mot et fall i verdi, legger han til.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]