18 av 20 klubber vil stoppe Newcastle fra å inngå lukrative sponsoravtaler med de nye eierne

Manchester City var den eneste klubben som avsto fra å stemme.

19. okt 2021 kl 09.33Arild Skjæveland

Mandag ble det holdt et nytt ekstraordinært Premier League-møte, med alle de 20 klubbene tilstede. Også i forrige uke var det et slikt møte – den gang uten Newcastle United. Temaet var oppkjøpet av Newcastle, fra Saudi-Arabias statlige investeringsfond, melder The Athletic

Jürgen Klopp var den eneste (!) manageren i ligaen som uttalte seg kritisk om oppkjøpet på fredagens pressekonferanse, og etterlyste en melding fra Premier League-sjef Richard Masters, men fra ligaens hovedkontor har det vært heilt stille. Senere har det kommet frem at flere klubber nå ønsker styrelederen Gary Hoffman fjernet.

På mandagens møte gikk flertallet inn for å blokkere Newcastle fra å inngå lukrative sponsoravtaler med sine eiere, for å unngå at det blir gjort transaksjoner mellom nærstående parter. Football Leaks og etterforskning fra UEFA har vist at Manchester City sine eiere tidligere har tydd til kreative løsninger når det kommer til sponsoravtaler, for å få langt større summer inn i klubben enn det som offisielt har blitt rapportert.

En har sett flere slike eksempel i Premier League – Everton med USM Holdings, Newcastle med Sports Direct, og Manchester City med Abu Dhabi,

Med Newcastles ekstremt rike nye eiere, ønsker de konkurrerende klubbene å unngå at noe lignende skal skje igjen.

City står på siden

Det ble først rapportert at 18 klubber stemte for forslaget om en regel for å blokkere Newcastle fra å inngå slike kommersielle avtaler, der Manchester City var den eneste andre klubben ved siden av Newcastle som stemte imot. Senere har det kommet frem at City avsto fra å stemme.

Tariq Panja i New York Times skriver at forslaget var for å sperre sponsoravtaler der sponsorene er tilknyttet lagets eiere, og at det i førsteomgang er snakk om å blokkere muligheten til å inngå slike avtaler i én måned, frem til en får en permanent regel på plass. 

Newcastle mener at regelen er konkurransebegrensende, og har fått juridiske råd om at regelen også kan være ulovlig. Det var ikke Amanada Staveley som stilte på møtet på vegne av «the Magpies», men deres daglige leder Lee Charney, noe som skal ha overrasket de andre klubbene. Han er nemlig ikke tilknyttet det nye lederskapet i klubben.

Én styreleder fra en av de mindre klubbene i Premier League skal ha snakket lidenskapelig om at disse begrensningene er noe som har blitt vurdert i årevis, og at dersom klubbene virkelig trodde på en slik løsning, måtte det presses gjennom.

Et forslag trenger 14 av 20 stemmer for å gå gjennom i Premier League.