Luis Suarez ble presset ut av Barcelona – nå beviser han at katalanerne tok feil med storspill i Atletico Madrid

Luis Suarez fikk drømmeovergangen til Barcelona men bruddet med klubben var bittert. Nå storkoser den tidligere Liverpool-spissen seg i Atletico Madrid.

Luis Suarez fikk sin drømmeovergang fra Liverpool til Barcelona i 2014, men enden på katalanervisa ble et mareritt. Sommeren 2020 ble han presset ut av Barcelona, mot sin egen vilje. I en 40 sekunder lang telefonsamtale fortalte nye manager Ronald Koeman at han ikke lenger var ønsket.

I stedet fant Suarez lykken hos en rival.

– Passer Atletico som hånd i hanske

Suarez ble hentet av Diego Simeone og Atletico Madrid da Barcelona ikke ville ha han, og det har vært en suksesshistorie. I sin første sesong hjalp han Atletico Madrid til La Liga-tittel.

Det nye eventyret startet på best mulig måte. 27. september debuterte han for klubben, og scoret to mål og leverte en målgivende pasning i 6-1-seieren over Granada.

I januar 2021 scoret han vinnermålet i sluttminuttene mot Alaves og med det slo han Radamel Falcaos rekord som spilleren med den beste starten for Atletico dette århundret. Ni mål og to målgivende var fasit etter tolv La Liga-kamper.

– Han har lederskap, er alltid “i” spillet og han er intelligent, sa Simeone halvveis inn i sesongen.

Signeringen har gjort at Atletico spiller litt høyere i banen.

– Det er takket være Suarez sin tilstedeværelse, sa Simeone.

– Vi har forandret oss radikalt og han passer oss som hånd i hanske, sa Atletico-spiller Koke.

På den siste kampen av 2020/21-sesongen scoret han vinnermålet mot Real Valladolid, og med det vant Atletico Madrid La Liga for første gang på syv år. Spissen ble klubbens toppscorer med 21 mål.

– Da han kom hit handlet all praten om avskjeden med Barcelona, og han kom med opprøret til en 20 år gammel gutt, med entusiasme, med et ønske om å vise at han fortsatt har det. Og når en fyr, som er vant med å vinne, kommer til et lag som trenger å vinne… da kan tiden fremover se ordentlig bra ut, sa Simeone til ESPN etter ligatriumfen.

Den 2. oktober møtte han gamle lagkamerater og scoret ett mål og noterte én målgivende pasning da Atletico Madrid vant 2-0. Suarez feiret ikke målet mot gamleklubben, men holdt fingrene som en telefon mot øret og så rett mot Koeman på tribunen.

FREKK GEST: Suarez scoret mot tidligere lagkamerater og "feiret" på denne måten.

FREKK GEST: Suarez scoret mot tidligere lagkamerater og "feiret" på denne måten.

En slik frekk gest var overhodet ikke overraskende fra uruguayaneren, som også i Liverpool-trøya hadde en freidig feiring foran en motstanders manager.

Ble overtalt av Gerrard til å bli værende

Kenny Dalglish hentet Suarez fra Ajax i januar 2011 for 22,8, millioner pund. Han rakk å være klubbens dyreste signering i noen timer, før de også signerte Andy Carroll for 35 millioner pund fra Newcastle.

Suarez scoret sitt første røde mål i debuten mot Stoke City på Anfield. Klubben han kom til lå på en 12. plass og da sesongen var over hadde han hjulpet Liverpool opp til en 6.plass på tabellen.

I februar 2012 vant han sitt eneste trofé med Liverpool da Cardiff City ble slått i ligacupfinalen på Wembley.

28. april 2012 scoret han sitt første hattrick da Norwich ble slått 3-0 på Carrow Road. Mye av sesongen hadde blitt ødelagt av anklager om rasistisk språk mot Manchester Uniteds Patrice Evra. Han ble funnet skyldig og Suarez ble utestengt i åtte kamper.

Høsten 2012 gikk Everton-manager David Moyes ut mot Suarez. Han mente at spillere som han, som filmer og kaster seg på bakken, gjorde at supportere fikk avsmak for Premier League. Da Merseyside-derbyet gikk av stabelen på Goodison Park noen dager senere, scoret selvfølgelig Suarez. Feiringen hans var av det legendariske slaget; han løp for harde livet mot Moyes og slang seg i bakken foran ham.

"FILMET" FORAN MOYES: Suarez feiret målet i Merseyside-derbyet med å kaste seg foran David Moyes, som hadde anklaget søramerikaneren for filming.

"FILMET" FORAN MOYES: Suarez feiret målet i Merseyside-derbyet med å kaste seg foran David Moyes, som hadde anklaget søramerikaneren for filming.

Senere i sesongen beit han Branislav Ivanovic i armen i en Premier League-kamp på Anfield – dette var andre gang uruguayaneren bet en motstander. Han ble utestengt i ti kamper, og den sommeren ytret han ønske om å forlate Liverpool, blant annet på grunn av den store mediaoppmerksomheten på han og hans familie.

Arsenal forsøkte seg, men Liverpool sa nei – Suarez skulle bli en sesong til. Steven Gerrard skal ha vært sentral i å overtale Suarez til å gå med på en sesong til.

«Steven sa til meg «jeg lover deg at hvis du blir denne sesongen så vil karrieren din ta av og neste år kan du gå til Bayern, Barcelona, Real Madrid, hvor enn du vil, men bli dette året for ting er ikke noe bedre i Arsenal.»»

Han angret neppe på det. 2013/14-sesongen var spinnvill, og Suarez scoret 31 Premier League-mål da Liverpool mistet ligagullet i oppløpet. Suarez vant PFA Player of the Year og Football Writers’ Association Player of the Year, og ble solgt til Barcelona for 65 millioner pund.

Suarez i Liverpool:

Kamper: 133

Mål: 82 

Målgivende: 47

Minutter per mål: 138

Suarez i Barcelona:

Kamper: 283

Mål: 195

Målgivende: 113

Minutter per mål: 122,2

Suarez i Atletico Madrid

Kamper: 48

Mål: 26

Målgivende: 4

Minutter per mål: 140

Levde Barcelona-drømmen

Barcelona-karrieren startet på dårlig vis da han under sommerens VM nok en gang bet en motspiller og ble utestengt i fire måneder. Da utestengelsen var over, fortsatt han der han slapp i 2013/14-sesongen for Liverpool. Han utgjorde en fronttrio med Lionel Messi og Neymar – populært kalt MSN – og sammen tok de seg til Champions League-finalen hvor Juventus ventet. Suarez scoret ett av målene da katalanerne vant 3-1.

SUPERTRIO: Neymar, Suarez og Messi – MSN – var en nærmest ustanselig fronttrio for Barcelona frem til 2017.

SUPERTRIO: Neymar, Suarez og Messi – MSN – var en nærmest ustanselig fronttrio for Barcelona frem til 2017.

På sin første sesong i Barcelona scoret han 25 mål og noterte 20 målgivende pasninger. “MSN” sto for 122 mål seg imellom. Sesongen etter scoret de 131 mål, og Suarez scoret 59 mål og 24 målgivende. 

Neymar dro til PSG i 2017, men livet tutet og gikk for Suarez og hans bestekompis Messi. Barcelona vant La Liga i både 2017/18 og 2018/19, samt Copa del Rey i 2017/18.

Ble presset ut av Barcelona

2019/20 ble en skuffende sesong, og i kvartfinalen av Champions League tapte de 8-2 for Bayern München. I august 2020 ble Ronald Koeman ansatt som ny manager, og klubben var keen på å kvitte seg med en nest best betalte spilleren i klubben. Koeman, som kom inn så sent på sommeren, var neppe mannen som først tok avgjørelsen, men det var han som var budbringeren. Nederlenderen følte også at klubben trengte fornying og at de ønsket yngre, mer dynamiske spillere. Suarez hadde tross alt bare scoret 21 mål på 36 kamper i 2019/20. Suarez omtaler usikkerheten i Barcelona som en tung periode, både for han selv og familien.

Suarez sine advokater og Barcelona begynte forhandlinger. Barcelona måtte kjøpe ham ut, og ville la han gå gratis men i kontrakten inkluderte de en liste over klubber han ikke fikk dra til. Altetico Madrid var ikke på listen – de regnet det ikke som en mulighet at han skulle dra dit.

I september signerte han for Diego Simeones lag. Klubbene kom til en enighet – Atletico fikk spilleren “gratis”, men i kontrakten mellom klubbene er det klausuler avhengig av prestasjon. Spissen måtte gå ned i lønn for å få overgangen, men i februar 2021 kom det ut at Barcelona betalte mellomlegget. Så desperat var de etter å bli kvitt stjernen.

Suarez var skuffet over hvordan Barcelona-eventyret endte, og det var også Messi, som var rasende på lagkameratens vegne. Messi tok til Instagram for å angripe egen klubb. «Du fortjente en avskjed som passet den du er: en av de viktigste spillerne i klubbens historie, som oppnådde store ting for laget og på individuelt nivå. Du fortjente ikke at de kastet deg ut som de gjorde», skrev Messi.

«Men sannheten er at ingenting overrasker meg lengre.»

Da Atletico Madrid møtte Barcelona tidligere i måneden, feiret Suarez scoring ved å se mot Koeman og holde en “telefon” mot øret. Atletico vant 2-0. Suarez og co ligger på en fjerdeplass i La Liga – Barcelona på syvendeplass.

Atletico Madrid - Liverpool spilles kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.