«Salah har nådd et nytt nivå denne sesongen»

Mohamed Salah har vært utrolig stabil siden han kom til Liverpool fra Roma sommeren 2017, men tallene viser at han har tatt et ekstra steg opp på nivåstigen denne sesongen.

17. okt 2021 kl 21.40Einar Kvande

I Premier League står Salah med sju mål og fire assists på de åtte første kampene. Det betyr at han bidrar med en scoring eller en assist hvert 65. minutt i Premier League så langt denne sesongen.

Sammenlignet med forrige sesong, da han gjorde 22 mål og hadde fem assists, var tilsvarende tall hvert 114. minutt. Da Liverpool vant ligatittelen i 2019/20 gjorde han 19 mål og hadde 10 assists, og da var tallet hvert 100. minutt. I 2018/19 gjorde han 22 mål og hadde åtte assists, og da var tallet hvert 109. minutt.

Nå er han til og med bedre enn han var i sin utrolige debutsesong, da han satte ny Premier League-rekord for en sesong med 38 kamper, med 32 mål og 10 assists, noe som medførte at han scoret eller skapte et mål hvert 70. minutt.

James Pearce i The Athletic trekker frem den sju uker lange ferien fra siste kamp i 2020/21 til han startet preseason-trening i Østerrike den 1. juli som en av årsakene til at Salah fyrer på alle sylindre igjen denne sesongen. Han aksepterte at Liverpool nektet ham å delta i Tokyo-OL, vel vitende om at det ville gagne ham utover i sesongen. 

– Selv toppspillere trenger en pause. Dette kombinert med en hel preseason la det rette grunnlaget, sier assistentmanager Pep Lijnders til Athletic.

– Noen ganger undervurderer folk hvor viktig det er med restitusjon etter intensive perioder. Hans innstilling har vært helt strålende siden sesongen startet. Han går foran som et godt eksempel.

Fulle tribuner inspirerer

Pearce tror også at fulle tribuner igjen har vært en inspirasjonskilde for Salah. Han har ikke latt kontraktsamtalene distrahere seg heller. Han har bare skaffet seg enda bedre kort på hånden utover i sesongen. 

– Vi vet alle at Mo er en spesiell spiller, og han spiller med ren glede, sier Lijnders.

– Når toppspillere trives og har denne profesjonaliteten, så blir de ustoppelige. Noen ganger ser det ut som han spiller i parken, og er en ung gutt igjen, dribler og kombinerer for å score.

Liverpool har gjort 22 mål på åtte ligakamper så langt. De har scoret tre eller flere mål i seks strake bortekamper i alle turneringer. Det har ingen andre engelske toppserielag gjort noen gang tidligere. 

– Laget, og spesielt høyresiden vår, fungerer veldig bra nå, sier Lijnders.

– Når spontanitet og kreativitet kommer sammen får vi mål som det på lørdag og det mot Manchester City.