– Vi erkjenner at det fremdeles er et stort problem

Joel Matip vil fortsette å ta et oppgjør med rasisme i fotballen.

21. okt 2021 kl 22.11Jens Bessesen

Premier League har lagt ut en video der Joel Matip er i samtale med fire ungdommer fra LFC Foundation i forbindelse med satsingen Premier League Kicks. Videoen er også en del av kampanjen #NoRoomForRacism, som ligaen kjører. 

Et av temaene det blir snakket om er at spillerne fortsatt går ned på kne før kamp som et symbol på at de tar avstand fra rasisme. I videoen blir Matip spurt hvorfor han synes det er en riktig rest.

– Jeg synes det er et symbol på at vi erkjenner at det fremdeles er et problem, sier Matip. 

Han legger til at han selv har opplevd rasistisk hets i sitt liv, blant annet i oppveksten i Tyskland.

– Det er ikke alltid lett å vite hvordan man skal reagere. Å holde seg rolig er det viktigste, og så må du finne noen å snakke med etterpå, enten det er lærere, foreldre eller venner. Å takle det på egen hånd ikke lett, sier Matip.

– Det er også viktig ikke å bli aggressiv, men likevel si ifra at det ikke er ok, sier midtstopperen.

Flere har sluttet

Spillere fra samtlige Premier League-lag har gjort som Matip og deltatt i den aktuelle kampanjen. 

Liverpool.no skrev i vår en sak om at mange ville slutte å knele etter en rekke tilfeller av rasisme i fotballen. Blant annet var Steven Gerrard dypt engasjert etter at Rangers-spiller Glen Kamara ble hetset i en kamp i Europa League. 

I fjor sommer, da Premier League nærmet seg restart etter koronanedstengningen, sluttet en rekke klubber seg til «Black Lives Matter»-kampanjen. Bakgrunnen var det brutale drapet av George Floyd i USA, som fikk en hel verden til å ta til gatene i protest mot rasismen. Premier League kastet seg på, blant annet ved at spillerne bar «Black Lives Matter» i stedet for sine egne navn bakpå draktene. I tillegg skulle spillerne knele, eller «take a knee», før hver kamp. Det er fremdeles prosedyre den dag i dag.