Derfor nekter flere og flere å gjøre dette
Steven Gerrards lidenskapelige tale kom etter det siste av en rekke tilfeller av rasisme i fotballen. Nå har flere aktører fått nok av det som beskrives som det største problemet i fotballen.
Forrige uke kom nok et tilfelle av rasisme i fotballen, da Rangers-spiller Glen Kamara angivelig skal ha blitt utsatt for rasistisk hets av Slavia Praha-spiller Ondrej Kudela i Europa League-kvartfinalen.
Etter kampen avga Rangers-manager Steven Gerrard et ektefølt og lidenskapelig intervju der han støttet sin spiller og samtidig rettet en pekefinger mot fotballens ledere, etter stadig nye rapporter om rasistisk hets.
– Jeg tror det jeg vil skje og det som kommer til å skje er to forskjellige ting. For mye av dette er fremdeles i spillet. Mange har jobbet ekstremt hardt for å fjerne det. Jeg føler meg sint og opprørt selv, sa Gerrard i det strålende intervjuet som du kan se under:
Lagkameraten Kemar Roofe ble for øvrig utsatt for rasisme i sosiale medier etter den nevnte kampen mot Slavia Praha, og mandag kveld kom Sky Sports med nyheten om at politiet har arrestert en mann som hetset Alfredo Morelos i forbindelse med kampen mot Celtic.
Flere vil ikke lenger knele
I fjor sommer, da Premier League nærmet seg restart etter koronanedstengningen, sluttet en rekke klubber seg til «Black Lives Matter»-kampanjen. Bakgrunnen var det brutale drapet av George Floyd i USA, som fikk en hel verden til å ta til gatene i protest mot rasismen. Premier League kastet seg på, blant annet ved at spillerne bar «Black Lives Matter» i stedet for sine egne navn bakpå draktene. I tillegg skulle spillerne knele, eller «take a knee», før hver kamp. Det er fremdeles prosedyre den dag i dag.
Men kampanjen har tilsynelatende gjort lite med tanke på å stanse rasismen i fotballen. Rangers og Celtic valgte i søndagens Old Firm-derby å avstå fra å knele, som støtte for Kamara. Det samme gjorde Dundee United og Motherwell i sin kamp.
– Vi vil ikke knele. Jeg snakket med mine kapteiner i går og de kom sammen fram til at de vil bli stående, og de skal stå side om side. Vi i støtteapparatet vil gjøre det samme, sa Gerrard før kampen ifølge Sky Sports.
Celtic-kaptein Scott Brown sa det ikke var en vanskelig avgjørelse å bli stående i støtte for Kamara.
– Det som skjedde med ham er motbydelig. Det har ikke noe å si om man spiller for Rangers eller Celtic. Dette skal ikke være en del av spillet, sa Brown.
Også i England har flere spillere og klubber i det siste droppet å knele før kampene. The Guardian skriver at Brentford i Championship er en av de klubbene. De begrunner avgjørelsen med at det ikke lenger har noen påvirkning og innflytelse å knele. Også i QPR har knelingen blitt kritisert som en svekket markering.
Nylig valgte Crystal Palace-spiller Wilfried Zaha, som den første i Premier League, å bli stående oppreist før kampstart.
– Jeg føler det å knele er nedverdigende, sa han ifølge The Guardian.
– Vi prøver å si at vi er likeverdige, men disse tingene fungerer ikke. Med mindre det skjer endringer vil jeg ikke snakke eller høre om det, sa Zaha videre.
Premier League-sjef Richard Masters sa på forrige møte med klubbene at de vil diskutere om man også framover skal knele før kampstart. Han sa videre at de ikke vil stå i veien dersom spillere ønsker å avstå fra å knele.
– Det største problemet
Arsenal-direktør Vinai Venkatesham kalte rasisme for det største problemet i fotballen etter at spiss Eddie Nketiah ble offer for rasistisk hets på sosiale medier etter at han la ut et treningsbilde på Twitter. Venkatesham rettet pekefingeren mot nettopp de sosiale mediene, der mye av hetsen foregår.
– Hetsen av så mange svarte fotballspillere på sosiale medier er sannsynligvis det største problemet vi har i fotballen for øyeblikket. Spillere og dommere er alle mennesker og har følelser som alle andre, og vi må ikke undervurdere hvor hardt hets på sosiale medier kan gå inn på folk, sa direktøren ifølge The Guardian.
Nketiah føyde seg inn i en lang rekke av Premier League-spillere som har blitt hetset for sin hudfarge den siste tiden. Manchester Uniteds Marcus Rashford og Anthony Martial, samt Chelseas Reece James, er blant de altfor mange spillerne som har blitt utsatt for rasisme.
Ga klar beskjed
Også Liverpool-spillere har både blitt utsatt for rasisme, og sagt klart i fra at det ikke er akseptabelt. I forbindelse med «No Room for Racism»-kampanjen til Premier League, snakket Divock Origi ut om en episode der han mottok rasistiske tilrop som ung spiller.
– Vi spilte bortekamp da en av foreldrene kom med rasistiske tilrop fordi jeg spilte en god kamp og spilte mot sønnen hans, sa Origi.
– Det var grusomt. Jeg pleide ikke gråte mye, men da knakk jeg sammen. Jeg kunne ikke spille mer fordi det såret meg, sier han.
Gini Wijnaldum og Frenkie de Jong fikk mye honnør da de på det nederlandske landslaget feiret en scoring sammen ved å peke på armene sine, og signalisere at de er likeverdige selv om hudfargen er forskjellig.
Kaptein Jordan Henderson skrev i et kampprogram denne sesongen om rasisme.
– På Liverpool og England, denne sesongen og forrige sesong, har jeg sett folk som jeg har delt garderobe med bli utsatt for det jeg vil kalle for skriftlig hets - i form av trusler og angrep i kommentarer og direktemeldinger, skrev Henderson ifølge BBC - han vil helst se at man ikke lenger skal kunne ha anonyme profiler på sosiale medier.
– Ta bort muligheten til å gjemme seg som en feiging. Det ville vært en god start, skrev han.
Fordømmer rasisme
I februar fant Liverpool FC det nødvendig å gå sammen med Everton, Manchester City og Manchester United, samt myndighetene i de to byene, om en uttalelse som fordømmer rasisme.
– Vi fordømmer den rasistiske hetsen som for mange spillere, tjenestemenn og supportere fortsetter å møte på, mest nylig på sosiale medier. Vi står skulder til skulder og sier nei til rasisme, hat og diskriminering i alle former i vårt vakre spill. Det skal ikke skje og det må stoppe», skrev de ifølge The Athletic.