Foreslår avgift på 10 prosent på kjøp av spillere som ikke kommer fra lavere divisjoner

Det har vært en omfattende gjennomgang av engelsk fotball – og nå kommer det forslag om endringer.

Etter at Bury FC ble lagt ned i 2019, var forskjellen mellom de megarike fotballklubbene og de mindre klubbene nedover i ligasystemet et veldig aktuelt tema før valget i Storbritannia i 2019.

Tory-partiet, som vant valget, lovet at det skulle bli satt opp en omfattende gjennomgang av engelsk fotball, ledet av supportere – med planer på sikt om en uavhengig regulator av fotballen i landet.

Den tidligere sportsministeren Tracey Crouch har ledet gjennomgangen, og har vært i samtaler med over 130 fotballklubber de siste seks månedene. Nå har rapporten kommet, og det det er ventet at planene om en uavhengig regulator vil få støtte fra regjeringen, skriver The Times

10 prosent fra spillerkjøp?

I rapporten er det 47 forslag til endringer. Én endring er svært aktuell – og det er å få en standardisert test for å sørge for at klubbene har skikkede eiere.

Det mest radikale forslaget handler om spillerkjøp. Dersom det blir innført en avgift på 10 prosent for kjøp av spillere som ikke kommer fra lavere divisjoner, der pengene fordeles til klubbene nedover i pyramiden. I rapporten regnes det med at det kan komme inn hele 160 millioner pund hvert år dersom en slik avgift blir innført.

Fallskjermbetalingene for klubber som rykker ned fra Premier League er også sett på som en stor utfordring, og det var en av grunnene til at Liverpool og Manchester Uniteds planer om «The Big Picture» fikk så stor støtte blant enkelte mindre klubber. I rapporten er det ønske om å endre dette systemet – og dersom Premier League og EFL ikke blir enig, er det opp til den uavhengige regulatoren til å finne en løsning.

Premier League-klubbene er ikke nødvendigvis like positive til slike endringer. Tidligere i dag uttalte Christian Purslow seg veldig kritisk. Han var Liverpools daglige leder i 2010 – og er nå daglig leder i Aston Villa. Se diskusjonen under.