Analyserte 34 ulike midtstoppere før van Dijk ble signert

Liverpool gjorde grundig research før de landet på Virgil van Dijk.

Mandag var det fire år siden Liverpool bekreftet kjøpet av Virgil van Dijk fra Southampton. Overgangen skulle ha skjedd sommeren i forkant, men Liverpool-supporterne og Jürgen Klopp måtte smøre seg med tålmodighet før rekordkjøpet var et faktum. 

Gjennom høsten 2017 måtte Liverpool klare seg med stopperne de hadde, og Klopp måtte svare på hvorfor de ikke gikk for et alternativ da van Dijk-overgangen glapp på sommeren. Ifølge Daily Mail sa Klopp at han hadde sett på hvert alternativ 500 millioner ganger, og at han og hans team landet på at det ikke var noe poeng i å gå for noen andre enn førstevalget. 

– Hvis det hadde vært en løsning der ute hadde vi gått for den. Jeg måtte ta en avgjørelse, og avgjørelsen var at våre gutter ikke var verre enn alternativene, sa Klopp kort tid etter laget hans hadde tapt 5-0 borte mot Manchester City. 

Grundig analyse

500 millioner ganger var selvsagt en kraftig overdrivelse fra tyskeren, men det er ingen tvil om at Liverpool gjorde bred og grundig research før de fant ut at Virgil van Dijk var mannen de ønsket. Det var sportsdirektør Michael Edwards som ledet dette arbeidet. 

Ifølge The Times vurderte Liverpool 34 ulike midtstoppere før van Dijk ble signert. Hver stopper ble analysert i minst 15 kamper over en periode på halvannet år i et forsøk på å avdekke styrker og svakheter. 

Til slutt var det bare én mann som oppfylte alle kriteriene. Han var verdt å vente på - og han var verdt å betale 75 millioner pund på. 

– Kvalitet koster. Det gjelder både for biler og fotballspillere. Han er en spiller i markedet som er verdt prisen sin, og kanskje folk nå tenker at han var for billig, har Klopp senere sagt om overgangen.

I kveld spiller van Dijk sin kamp nummer 150 for Liverpool. Kun 23 av de foregående har endt med tap, og han har en seiersprosent på hele 71,14 i rødt. Kun 56,92 prosent av kampene uten van Dijk i samme periode har endt med seier, ifølge The Times.

Alternativene

Det er ingen tvil om at det var andre kvalitetsstoppere i diskusjonen før van Dijk ble hentet. The Times nevner tre navn som ble nøye vurdert: 

Kalidou Koulibaly er like gammel som nederlenderen og har vist seg som en av verdens beste midtstoppere i flere år. Han var Napoli-spiller i 2017 og spiller fremdeles for italienerne. 

Aymeric Laporte var en annen mulighet. Tre år yngre enn van Dijk og alltid ansett som et stort stoppertalent. I stedet for å havne i Liverpool endte han i 2018 i Manchester City, der han har levert varene.

Jose Maria Gimenez ble også vurdert. Uruguayaneren, som nå er 26 år, har spilt for Atletico Madrid siden 2013. 

Davinson Sanchez gikk fra Ajax til Tottenham i 2017. Han skal også ha vært på Liverpools radar, ifølge Daily Mail. Det samme gjelder Michael Keane, som dro fra Burnley til Everton samme sommer.

Heldigvis kunne ingen av dem måle seg med Virgil van Dijk.