Klopp forklarer hvorfor laget hans så sjelden lager frispark og får kort– Siden jeg kom hit, har vi alltid forsøkt å spille fotball i disse kampene

Jürgen Klopps kommentarer etter Southampton-kampen får fortsatt oppmerksomhet.

Etter lørdagens kamp mot Southampton, uttalte Jürgen Klopp at han ikke så spesielt frem til Merseyside-derbyet, fordi det har en tendens til å bli i overkant fysisk – der folk ofte går over streken.

Det var ikke vanskelig å forstå hva han mente, 14 måneder etter derbyet på Goodison der de røde mistet både Virgil van Dijk og Thiago Alcantara til langtidsskader etter stygge taklinger fra hjemmelaget.

Kommentarene fra lørdag var utgangspunktet for mange av spørsmålene på tirsdagens pressekonferanse, men det var ikke noe Klopp var særlig interessert i å bygge videre på.

– Jeg kan ikke hjelpe dere med de artiklene dere ønsker å skrive i dag. Skriv hva dere vil, sa Klopp på den åpne delen av pressekonferansen da han ble spurt om Everton-kampen.

Han fulgte det opp i den lukkede delen av pressekonferansen.

– Det er andre lokaloppgjør i verden, og det er noen spesielle ting rundt dette derbyet som kanskje ingen andre derby har, og vi vet alle hvorfor det er slik, sier han.

– Om jeg var overrasket? Det kan jeg ikke huske – men jeg er helt klart ikke overrasket lenger. Jeg forstår at det med to klubber i samme by vil være noe folk gjør til en stor ting, for det er en stor ting. Men når alt kommer til alt, etter alt snakk rundt det, så er det en fotballkamp som må bli spilt, sier manageren.

Ligaens «snilleste»

De røde får veldig få kort under sin tyske manager. Siden Klopp kom i 2015, har Liverpool vunnet «Fair Play»-tabellen hver eneste fulle sesong han har hatt ansvaret, og har fått færrest kort.

Denne sesongen er de Liverpool igjen på topp. Laget har fått 14 gule kort på 13 kamper – noe som gir 14 «poeng» på Fair Play-tabellen. Newcastle United er på andre siden av tabellen, med 42 «poeng» etter sine to utvisninger og 34 gule kort. Kveldens motstander Everton er på 15. plass, og har fått 24 gule og ett rødt kort så langt.

– Det er dumt at jeg må nevne det, men vi har vært det laget som har vært mest «fair» i England, og stort sett i Europa, de siste fem fulle sesongene. Det er ikke en pris noen ønsker å vinne i denne ligaen, men det er fakta, sa Klopp på pressekonferansen.

– Dersom du spiller med høyt press og gjenvinningspress, så er planen at du skal vinne ballen. For å vinne ballen må du ta ballen, og slik er det. Fordi vi ønsker å spille videre, er det vår måte – vi ønsker ikke å lage frispark eller noe slikt. Derfor er det vanlig for oss at vi ikke lager så mange frispark, fordi det forstyrrer vår måte å spille på. Vi vil vinne ballen på riktig måte og spille videre.

Vil spille fotball

Liverpool går til kampen som store favoritter, på grunn av de rødes gode form samtidig som Everton har slitt. Den blå naboen har ikke vunnet på sju kamper, og vi må tilbake til september for å finne forrige ligaseier.

– Tidligere år når kampene har blitt spilt før jeg kom hit, og du kan se video av det, så er det enkelte ting du ikke ønsker å se i fotball. Det vil trolig være enkelt å finne ting både fra Liverpool og Evertons side. Siden jeg har vært her, har vi alltid prøvd å spille fotball, sier Klopp.

Klopp har vunnet én gang på Goodison Park. Det var i hans første Goodison-derby, like før jul i 2016, da Sadio Mané scoret kampens eneste mål. De siste fire kampene på andre siden av Stanley Park har endt uavgjort.

Liverpools manager har veldig god statistikk mot Everton, med sju seire, fem uavgjorte og ett tap på 13 kamper. Tapet kom på Anfield forrige sesong, da de røde var inne i sin verste skadekrise og kampen ble spilt foran tomme tribuner. Det ble kaptein Jordan Hendersons siste kamp for sesongen, og ytterligere forverret skadekrisen.

Dette var Liverpools lag den dagen: Alisson, Alexander-Arnold, Henderson (Phillips 30), Kabak, Robertson, Jones (Shaqiri 63), Thiago (Origi 87), Wijnaldum, Salah, Firmino, Mané.

Everton - Liverpool spilles kl. 21.15, og vises på TV 2 Sport Premium.