Utsetter avgjørelse om nytt Champions League-format

Det så ut til at en endring om Champions League-formatet skulle skje allerede denne uken, men nå er det utsatt.

30. mar 2021 kl 12.36Jens Hapnes Rege

Det har lenge vært snakk om at Champions League-formatet er modent for endring. Slik systemet er per dags dato er det ofte lite spenning i gruppespillet, mens det først er når gigantene møtes i sluttspillet at seerne tiltrekkes. 

UEFA ønsker flere kamper mellom de aller beste lagene, og i utgangspunktet så det ut til at en avgjørelse skulle tas allerede denne uken. 

Møtes denne uken

Ifølge The Times skulle UEFAs komité for klubbkonkurranser foreslå endringer til et «sveitsisk system» fra 2024 når de møttes tirsdag, men uenigheter om kommersielle rettigheter gjør at avgjørelsen nå er utsatt til 19. april, skriver The Athletic.

I komiteen for klubbkonkurranser sitter blant andre Manchester Uniteds visedirektør Ed Woodward og Manchester Citys administrerende direktør Ferran Soriano. 

MESTERE: Liverpool vant Champions League i 2019.

MESTERE: Liverpool vant Champions League i 2019.

Formatet

I det sveitsiske systemet kommer det til å være 36 deltakende lag kontra 32 slik det er nå. Hvert lag kommer til å spille fem hjemmekamper og fem bortekamper mot motstandere med forskjellig kvalitet basert på seeding.

Resultatene fra de ti kampene vil føres inn i en felles tabell, hvor de åtte øverste lagene går direkte videre til sluttspillet, mens lagene fra 9. til 24. plass må spille play-off for å ta seg videre. 

I det nye formatet vil ingen lag «gå videre til» Europa League dersom de ryker ut av Champions League.

Kan kvalifisere seg basert på koeffisient 

Det er noen omdiskuterte aspekter ved det nye formatet. 

To av de ekstra plassene formatet åpner opp for går til lagene med høyest koeffisient som ikke kvalifiserte seg til Champions League, men som kvalifiserte seg til Europa League. 

Denne sesongene ville det betydd at Liverpool kunne ha kommet på 6. plass bak Everton, men fortsatt få Champions League-plass basert på koeffisienten sin. 

I tillegg kommer de fire ekstra kampene til å skape enda mer hodebry i en allerede tettpakket fotballkalender. 

Det var forventet at endringen skulle stemmes gjennom denne uken, men nå er det altså utsatt inntil videre. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]