UEFA truer lagene med utestengelse nasjonalt og internasjonaltGjør alt for å stoppe planene om europeisk superliga

UEFA har kommet med en sterk pressemelding om superligaplanene.

18. apr 2021 kl 17.35Arild Skjæveland

Søndag kom nyheten UEFA i mange år har fryktet og vært redd for. Flere av de europeiske gigantene, deriblant Liverpool, skal ha takket ja til å være del av planene om en ny europeisk superliga fra og med 2022/23-sesongen.

Nyheten kommer dagen før UEFA selv skal offentliggjøre sine planer for «nye Champions League» fra 2024, der det går fra 32 til 36 deltakerlag.

Den første reaksjonen på nyheten var at det ble avfeid som «nok en ny runde» der storklubbene skulle legge press på UEFA for å få det som de ønsket med omleggingen av Champions League. Utover dagen er det mer og mer som tyder på at det er mer alvorlig denne gang.

Skal gjøre alt de kan for å stoppe det

UEFA og FIFA har tidligere vært ute og sagt at spillere som deltar i en europeisk superliga, vil utestenges fra internasjonal fotball. Det er et pressmiddel som tydeligvis ikke skremmer lenger.

Søndag kom Premier League med en pressemelding der de tok avstand fra planene, og like etter kom UEFA med sin egen sammen med alle de store ligaene.

«UEFA, det engelske fotballforbundet (FA) og Premier League, det spanske fotballforbundet (RFEF) og La Liga, det italienske fotballforbundet (FIGC) og Serie A, har fått høre at noen få engelske, spanske og italienske klubber kanskje planlegger å annonsere at de har opprettet en stengt såkalt Superliga.

Dersom dette skjer, vil vi gjenta at vi – UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, La Liga, Lega Serie, og også FIFA og alle våre medlemsnasjoner, vil stå sammen for å stoppe dette kyniske prosjektet. Et prosjekt som er skapt av egeninteressene til noen få klubber i en tid da samfunnet trenger solidaritet mer enn noen gang.

«Vi vil vurdere alle tilgjengelige tiltak for oss, på alle nivåer, både juridisk og sportslig, for å forhindre at dette skjer. Fotball er basert på åpen konkurranse og sportslig fortjeneste. Det kan ikke være på noen annen måte», står det i pressemeldingen.

Vil utestenge klubbene fra nasjonale ligaer

I pressemeldingen gjentar UEFA at involverte spillere ikke vil kunne spille for landslagene sine, dersom dette skjer.

«Som tidligere annonsert av FIFA og de seks internasjonale fotballforbundene, vil klubbene som er involvert utestenges fra å spille noen annen turnering nasjonalt, europeisk eller internasjonalt. Spillerne vil nektes muligheten til å representere landslagene sine», står det i den knallharde pressemeldingen.

«Vi takker de klubbene i andre land, og spesielt de franske og tyske klubbene, som har nektet å bli med på dette. Vi ber de som elsker fotball, supportere og politikere, om å stå sammen med oss om å kjempe mot et slikt prosjekt dersom det blir realisert. Denne vedvarende egeninteressen til noen få har pågått for lenge. Nok er nok», skriver de avslutningsvis.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]