Vi fulgte den dramatiske søndagen. Sist oppdatert kl 02.00Bekrefter oppstart av «The Super League» så snart det er mulig

Meldingen kommer dagen før UEFA skal bekrefte sine endringer for Champions League.

18. apr 2021 kl 14.30Arild Skjæveland

Mandag er det ventet at UEFA skal offentliggjøre de kontroversielle endringene sine på Champions League fra og med 2024/25-sesongen. Gruppespillet skal fjernes, og erstattes av et monradsystem der 36 lag plasseres i samme gruppe, og ranking avgjør hvem som møter hvem i 10 innledende kamper.

For UEFA betyr det 100 ekstra kamper i turneringen, og muligheten til å tjene vesentlig mer i TV-penger.

The Times rapporterer eksklusivt søndag at det har vært en dramatisk utvikling. Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea og Tottenham skal ha sagt ja til å være med i en europeisk superliga, skriver journalist Martyn Ziegler, som er en av de beste på slike saker.

Kan ende i retten

Ziegler skriver at kilder i UEFA insisterer på at de fortsatt kommer til å offentliggjøre endringene for Champions League, som gjør at klubbene må sette av fire ekstra midtuker for kamper på høsten fra 2024.

UEFA og FIFA har tidligere gått ut og lovet at de kommer til å utestenge alle klubber og spillere som deltar i en slik turnering fra VM og EM.

Derfor er det sannsynlig at det vil ende i rettsvesenet, dersom en europeisk superliga blir realisert.

Dette er planene for superligaen

15 klubber skal dele 3,5 milliarder euro seg i mellom – så de 15 klubbene som blir med får en stor sum bare for å delta i turneringen. Det er penger som kan brukes på stadion, treningsfasiliteter eller dekke tapte stadionrelaterte utgifter, som koronapandemien. Turneringen vil være for 20 lag, men de 15 som er med i oppstarten får fast plass og deltakelse hver sesong.

I en superliga vil det bli satt opp to grupper med 10 lag, som møter hverandre hjemme og borte. De fire beste i hver gruppe går videre til semifinale, og deretter finale.

Kampene skal fortsatt spilles i midtukene, og klubbene vil fortsatt delta i sine nasjonale ligaer.

En slik turnering er en enorm trussel for UEFA og Champions League, så det er neppe tilfeldig at dette dukker opp like før det skal annonseres endringer i turneringsformatet. Det har vært oppe med jevne mellomrom siden 1990-tallet, men foreløpig kun sett ut til å være et pressmiddel fra de store klubbene inn mot det europeiske fotballforbundet. Det er nærliggende å tro at det er detaljer i det nye oppsettet som storklubbene ikke er fornøyd med.

Klubbene som er med

Oppdatert kl. 16.10

Utover ettermiddagen, har det kommet meldinger som tyder på at ting er litt mer konkret denne gang. 

Det har vært snakk om at superligaen vil starte opp allerede i 2022/23-sesongen. Altså så tidlig som etter neste sesong.

Siden denne saken først ble publisert, skal også Manchester City ha sagt ja til å være med. Det er ingen franske eller tyske klubber som er med.

Dette er de 12 klubbene som har gitt tommel opp: Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, AC Milan Inter og Juventus.

Det skal være krisemøter i UEFA etter nyheten, så det tyder på at ting kanskje er mer alvorlig enn først antatt.

La Gazzetta dello Sport i Italia rapporterer at UEFA vil true de involverte klubbene med utestengelse fra europacupene.

Premier League ber klubbene ta avstand

Oppdatert kl. 17.10

Paris Saint-Germain og Bayern München skal ha takket nei til å være med, og grunnen skal være lojalitet til nasjonale ligaer og til UEFA, ifølge The Athletic. Det skal også ha vært krisemøter i Serie A på søndag.

Associated Press melder at Premier League har skrevet til de involverte klubbene, og sagt fra om at regelverket vil forhindre dem til å være med i andre turneringer uten tillatelse. Samtidig oppfordret de klubbene til å ta avstand fra superligaen, skriver journalist Rob Harris. 

Premier League har kommet med en sterk pressemelding, der de tar avstand fra planene. De mener at en europeisk superliga vil «knuse drømmen» om at alle klubber i England og Europa har mulighet til å klatre opp og prøve seg mot de beste.

Premier League vil jobbe sammen med supporterne, fotballforbundet FA, English Football League, spillerforeningen PFA, og managernes forening LMA for å forsvare engelsk fotball og dens integritet.

UEFA er rasende

Oppdatert kl. 17.30

UEFA har kommet med sin egen pressemelding, sammen med Premier League, La Liga og Serie A. Der truer de de involverte klubbene ikke bare om utestengelse fra Europa, men også fra de nasjonale ligaene.

De skriver videre at spillere som deltar i en slik superliga, ikke lenger får representere sine landslag.

John W. Henry skal være dypt involvert

Oppdatert kl. 17.45

Ifølge Daily Mail kan den nye superligaen bli offentliggjort allerede søndag kveld. 

Florentino Perez (Real Madrid) skal være styreformann, mens John W. Henry (Liverpool), Joel Glazer (Manchester United) og Stan Kroenke (Arsenal) settes opp som nestformenn.

Det skal være Perez og de amerikanske eierne i Premier League-klubbene som står bak. Hele prosjektet har økonomisk støtte fra den amerikanske banken JP Morgan.

Den opprinnelige planen var at superligaen skulle bestå av 20 lag, men det kan også bli mellom 15 og 20 klubber.

Klokken 22.30 i kveld...

Oppdatert kl. 18.25

Daily Mail rapporterer at det etter planen skal komme en offentliggjøring av den nye europeiske superligaen kl. 22.30 i kveld...

Det ser mer og mer ut til å være alvor denne gang.

Nyheten dominerer sosiale medier, og supportere er nesten utelukkende negative til planene. Neil Atkinson i The Anfield Wrap oppsummerer det på en måte flere kanskje vil kjenne seg igjen i.

Protestene fortsetter

Oppdatert kl. 19.00

Det er snart ikke flere igjen som ikke har vært ute og fordømt planene om en europeisk superliga.

Organisasjonen Football Supporters Europe mener det vil være «den siste spikeren i kisten for europeisk fotball», rapporterer The Guardian

Football Supporters Association, som representerer supportere av engelske lag, går også hardt ut: «FSA, og uten tvil supporterne over hele kontinentet, vil fortsette å kjempe imot at dette blir opprettet», står det i pressemeldingen. Den er blitt delt videre av Spirit of Shankly, som representerer mange Liverpool-supportere. 

Deutsche Fussball Liga har gått ut med sin egen pressemelding. Bayern München og Borussia Dortmund fikk tilbudet om å være med, men sa nei. I pressemeldingen står det at de ville «vært uansvarlig, og skape en uopprettelig skade for de nasjonale ligaene».

Også den britiske regjeringen har gått hardt ut mot planene. Les pressemeldingen under.

Reaksjonene kan minne litt om da Liverpool og Manchester United fikk gjennomgå etter at «Project Big Picture» ble offentliggjort i oktober. Den gang ble ikke forslaget noe av. 

Ekspert foreslår poengtrekk...

Oppdatert kl. 19.15

Etter kampen mellom Manchester United og Burnley ble Sky Sports sin ekspertkommentator og ekspert Gary Neville spurt om planene. Han var rasende. Les egen sak om det her.

Hans egen klubb, Manchester United, er veldig involvert. Det stoppet ham ikke fra en skikkelig tirade om hvor feil han synes dette er.

– Trekk dem poeng i morgen, sett dem i bunnen av ligaen, og ta pengene fra dem. Dette må slås ned på. Det er kriminelt mot fotballsupportere i dette landet, sa han. Se alt det han sa i tweeten under.

Solskjær hørte først om det i dag

Oppdatert kl. 19.45

Ole Gunnar Solskjær var den første av managerne i de seks involverte klubbene som fikk spørsmål om den europeiske superligaen.

Det var ikke mye United-manageren ville eller kunne si, men det var likevel interessant at han sa at han først hørte om det i morges...

Store økonomiske tap og supporterprotester

Oppdatert kl. 20.20

Fotballfinansbloggeren SwissRamble er den beste når det kommer til fotballklubber og økonomi. Han har sett på hvor store tap de 12 involverte klubbene har hatt det siste året på grunn av koronapandemien... 1,2 milliarder pund er tapt før spillersalg.

Liverpool FC har så langt ikke offentliggjort sine tall.

Supportergruppen Spion Kop 1906 er gjengen som pynter Anfield til fest, med sine banners og flagg. De varsler at de kommer til å kjempe mot disse planene med alt de har.

Hastemøte i ECA

Oppdatert kl. 21.20

Etter planen skal det komme en melding med offentliggjøringen av planene kl. 22.30 norsk tid i kveld. Det nærmer seg...

Reporteren Marc Behrenbeck i tyske Sky Sports rapporterer at det nå er et hastemøte i European Club Association (ECA) som representerer 246 klubber i Europa. Det er her Juventus-sjef Andrea Agnelli sitter som leder, og det er ECA som har den tette dialogen med UEFA når det skal komme endringer i Champions League.

Han rapporterer at Agnelli ikke er tilstede på møtet, og at det er Edwin van der Saar som leder møtet. 

En teori flere har...

Oppdatert kl. 21.30

Det er mange som mener at disse superligaplanene igjen er et forsøk på å legge press på UEFA, og få det som de vil i den kommende nylanseringen av Champions League fra 2024.

Tror Barrett vil si fra

Oppdatert kl. 21.35

I Liverpool FC er den tidligere Liverpool Echo-, The Times og Joe-journalisten Tony Barrett ansatt som et bindeledd mellom supporterne og klubbledelsen.

Tony Evans, en annen journalist som har fulgt Liverpool tett i en årrekke, garanterer at Barrett får med seg kaoset og misnøyen etter disse nyhetene, og vil melde fra. Om det vil ha noe å si spørs – men for de som måtte lure på om John W. Henry og co får med seg reaksjonene... Se tweeten her.

Dette sa Jürgen Klopp i 2019...

Oppdatert kl. 21.50

Mens vi venter på en pressemelding som kanskje kommer kl. 22.30... Liverpools manager har allerede blitt spurt om en europeisk superliga. Dette svarte han i 2019:

– Jeg håper at denne superligaen aldri blir noe av, sa Klopp i et intervju med tyske Kicker.

– For meg er det Champions League som er «superligaen», der du ikke ender opp med å spille mot de samme lagene. Selvsagt er økonomien viktig, men hvorfor skulle du skape et system der Liverpool møter Real Madrid 10 år på rad?

– Hvem ønsker å se det hvert år?

Flere politikere melder seg på

Oppdatert kl. 22.05

Britenes statsminister Boris Johnson er den siste som går ut og kritiserer planene om en ny superliga. Han sier at det er «veldig skadelig for fotball», og at regjeringen støtter fotballforbundene med å handle for å få det stoppet, melder BBC

Også opposisjonens leder, Keir Starmer fra Labour, ber klubbene om å ombestemme seg.

De 12 involverte klubbene ville nok forventet at det ville komme reaksjoner på de kontroversielle planene, men kan neppe ha forestilt seg at det skulle bli så mye som det har blitt.

ECA har kommet med pressemelding

Oppdatert kl. 22.25

ECA, som representerer klubbene i Europa, har gått ut med en pressemelding om at de er «sterkt imot» planene om en lukket superliga.

De skriver videre at de vil samarbeide med UEFA om omstruktureringen av Champions League.

Det ser ut til at de (foreløpig) 12 klubbene står helt alene i denne saken – og har gjort seg veldig upopulære i hele fotball-Europa...

22.30 har passert

Oppdatert kl. 22.32

Offentliggjøringen av den nye europeiske superligaen skulle komme kl. 22.30 norsk tid. Det er et klokkeslett som nå har passert, og foreløpig har det ikke kommet noen pressemelding. 

Vi følger utviklingen.

Ingen av de involverte klubbene stilte på ECA sitt møte

Oppdatert kl. 22.40

Simon Stone i BBC rapporterer at ingen av de 12 klubbene som skal ha sagt ja til en europeisk superliga stilte på ECA sitt hastemøte i kveld.

Klubbene svarte heller ikke på invitasjonene til å delta. Juventus-sjef Andrea Agnelli er også leder i ECA, men stilte altså ikke i møtet. Møtet ble ledet av Edwin van der Saar (Ajax).

Både Paris Saint-Germain og Bayern München, som skal ha sagt nei, stilte på møtet.

I pressemeldingen som kom litt før 22.30, skrev ECA at de stiller seg bak UEFA og planene om å omforme Champions League.

En time på overtid

Oppdatert kl. 23.30

Nå er det én time siden kunngjøringen skulle komme. Det ser ikke ut til at den kommer likevel i kveld. Dersom det skjer den neste timen, skal vi selvsagt få det med oss.

Arsene Wenger ble spurt om mulighetene for en superliga i oktober 2020. Da sa han at det kom til å skje, dersom de engelske klubbene kom ombord. Topp seks-klubbene er som kjent de involverte her, sammen med tre klubber fra Spania og tre fra Italia. Se det Wenger sa under.

Supportergrupper til involverte klubber tar avstand

Oppdatert kl. 23.50

Spirit of Shankly har så langt kun lagt ut en kort melding om at de alltid har vært imot en superliga. De skriver at dagens melding kom brått, men at det foreløpig kun er spekulasjoner.

De vil komme med en større pressemelding dersom planene bekreftes.

Chelsea Supporters Trust tar stor avstand fra planene, og det samme gjør Manchester United Supporters Trust og Tottenham Hotspur Supporters Trust. Manchester Citys offisielle supporterklubb har også lagt ut en melding.

Tror det kommer en offentliggjøring. Stille fra FIFA

Oppdatert kl. 23.55

Den gode fotballjournalisten James Horncastle tror fortsatt det vil komme en pressemelding om superligaen snart. Det skriver han på Twitter. Han er kjent som en som har veldig gode kontakter spesielt inn mot de italienske klubbene.

Egentlig skulle det kommet kl. 22.30.

Ellers er det ganske interessant at FIFA snart er de eneste som ikke har vært ute og fordømt planene. De gjorde det i januar, da de truet med at spillere som deltok i en slik turnering ikke fikk spille landskamper.

Tilfeldigheter?

Oppdatert kl. 00.10

Merkevarenavnet «The Super League» ble registrert 16. april, med denne logoen (se tweet under) fra Dave Phillips. Det kan være helt tilfeldig – men ser veldig ut til å være fotballrelatert.

Det skal komme i kveld...

Oppdatert kl. 00.12

The Guardians Ed Aarons har fått beskjed om at det kommer en pressemelding innen kort tid. Det skriver han på Twitter.

Der kom bekreftelsen!

Oppdatert kl. 00.25

Denne gang var det alvor.Etter mange timer med venting og spekulasjoner, kom pressemeldingen mange hadde fryktet fra «The Super League».

I pressemeldingen står det:

«Tolv av Europas ledende fotballklubber har i dag kommet sammen for å offentliggøre at de har blitt enig om å starte en ny midtuketurnering, the Super League, som skal styres av de stiftende klubbene».

«AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazional Milano, Liverpool FC, Manchester United, Real Madrid CF og Tottenham Hotspur har alle blitt med som stiftende klubber. Det er ventet at ytterligere tre klubber vil være med før den første sesongen, som etter planen skal starte så snart det er praktisk mulig».

«Fremover vil de stiftende klubbene se frem til å diskutere med UEFA og FIFA, og jobbe sammen for å levere det beste utfallet for den nye ligaen og for fotballen som helhet.»

«Opprettelsen av The Super League kommer i en tid der det er en global pandemi, som har gjort at ustabiliteten i modellen til den eksisterende europeiske fotballen har akselerert. I flere år har de stiftende klubbene hatt mål om å forbedre kvaliteten og intensiteten i de europeiske turneringene for hver sesong, og skape et format for toppklubber og spillere til å konkurrere regelmessig»

«Pandemien har vist at et strategisk syn og en bærekraftig kommersiell tilnærming trengs for å øke verdien, og støtten for hele den europeiske fotballpyramiden. De siste månedene har det vært omfattende dialog med de involverte i fotballen om fremtidig format for europeiske turneringer. De stiftende klubbene mener at forslaget etter disse samtalene ikke løser de viktigste problemene, inkludert behovet for å gi kamper av høyere kvalitet, i tillegg til økonomiske ressurser for hele fotballpyramiden».

Lagt ut på Liverpools hjemmesider

Oppdatert kl. 00.35

Pressemeldingen er lagt ut på Liverpool FC og de andre involverte klubbene sine hjemmesider.

Det var en del interessant informasjon i pressemeldingen – som at storklubbene er langt ifra fornøyd med den nye Champions League-modellen, verken når det kommer til økonomi eller størrelsen og kvaliteten på kampene.

Agnelli og Juventus er ferdig i ECA

Oppdatert kl. 00.40

Andrea Angelli, som har sittet både i UEFAs eksekutivstyre og som leder for de 246 europeiske klubbene, er ferdig både i UEFA og ECA.

I tillegg forlater Juventus ECA, rapporterer James Horncastle på Twitter.

Dette er virkelig dramatisk.

Carragher er rasende

Oppdatert kl. 00.45

Jamie Carragher er den siste som er ute og kritiserer Liverpool FC for planene. Han skriver at det er flaut, og nevner de som tidligere har vært involvert i klubben opp gjennom årene..

Spirit of Shankly har også lagt ut en ny melding om hvor store motstandere de er av dette. Der kommer det nok en ny melding etterhvert.

FIFA bryter endelig tausheten

Oppdatert kl. 00.50

FIFA har endelig brutt tausheten, mange, mange timer på overtid. De var det siste fotballforbundet igjen som ikke hadde uttalt seg, og kanskje en av dem man forventet å høre fra først.

Det internasjonale fotballforbundet er imot opprettelsen av en ny superliga.

Mer om modellen

Oppdatert kl. 01.00

Liverpool FC har lagt ut litt ekstra informasjon om modellen for «The Super League» som er verdt å merke seg. Noe har allerede blitt rapportert tidligere, men nå er det altså bekreftet.

Det er 12 klubber som hittil er med som «stiftende klubber». Det skal komme ytterligere tre klubber med, slik at dette tallet blir 15.

For hver sesong skal det være 20 klubber som deltar. De 15 klubbene som stiftet turneringen, og ytterligere fem lag som kvalifiserer seg basert på prestasjoner i den foregående sesongen.

Kampene skal spilles i midtukene, og planen er at klubbene skal fortsette å delta i sine nasjonale ligaer, og følge kalenderen nasjonalt.

Turneringen skal starte i august måned, bestående av to grupper på ti lag. Lagene møtes hjemme og borte, der de tre beste lagene i hver gruppe automatisk kvalifiserer seg til kvartfinale. Lagene som kommer på fjerde og femteplass går til en playoff for å spille om de siste kvartfinaleplassene. Så er det utslagsrunder over to kamper, før en finale spilles i mai.

Det er også planer om å opprette en kvinnelig superliga.

Florentino Perez (Real Madrid) er satt opp som turneringens første styreformann. Andrea Agnelli (Juventus) er nestleder, og det samme er Joel Glazer (Manchester United). Tidligere ble det rapportert at John W. Henry (Liverpool) og Stan Kroenke (Arsenal) skulle få lignende roller, men det ser ikke ut til å ha blitt noe av.

Liverpool melder seg ut av ECA

Oppdatert kl. 01.05

Det er ikke bare Juventus som melder seg ut av European Club Association (ECA). Det er gjør også Liverpool, og de andre 10 involverte klubbene skriver Jason Burt i The Telegraph.

ECA har representert 246 europeiske klubber, og har vært med på å påvirke retningen UEFA skal ta i europacupene sine. Nå representerer de kun 234 klubber. 

Andrea Agnelli (Juventus) har frem til i kveld vært ECA sin leder, men har her gått bak ryggen på både ECA og UEFA for å stifte The Super League.

Ny nettside er lansert

Oppdatert kl. 01.10

The Super League har fått sin egen hjemmeside. Den finner du her: https://thesuperleague.com/

Protester fra Frankrike

Oppdatert kl. 01.15

Det franske fotballforbundet og Ligue 1 er sterkt imot opprettelsen av den nye The Super League. Paris Saint-Germain var av klubbene en forventet skulle være med, men de har sagt nei.

EU blir involvert

Oppdatert kl. 01.25

Det har vært flere politikere som har uttalt seg kritisk til den nye superligaen, deriblant Boris Johnson (Storbritannia) og Emmanuel Macron (Frankrike).

Nå er også EU på banen, og europakommissær Margaritis Schinas. Han er svært kritisk til planene.

UEFA-møtet og falske rykter

Oppdatert kl. 01.50

Det har versert falske rykter på Twitter om at årets Champions League og Europa League blir suspendert. Det skjer ikke, melder journalister som har sjekket det ut. Deriblant Miguel Delaney i The Independent.

UEFA planlegger å fortsette som planlagt med møtet der de legger frem endringene i Champions League fra og med 2024/25-sesongen. Det blir uten Agnelli fra Juventus, som ellers ville vært sentral. Han er nå ute av komiteen.

Møtet varer fra kl. 09.00 til 14.00, ifølge den spanske journalisten Arancha Rodriguez. De blir nok travelt.

Da tar vi kvelden

Oppdatert kl. 02.00

Det har vært litt av en dag, og mye å ta inn. Det neste døgnet vil vi helt sikkert få mye mer informasjon om disse planene som har sjokkert fotball-Europa, og som gjør at det går mot full konflikt mellom politikere, fotballforbund, ligaer og 12 mektige klubber.

Vi kommer til å fortsette å følge utviklingen rundt superligaplanene, for her er ikke siste ordet sagt.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]