– Det er en skandale. Trekk dem poeng og ta pengene fra dem

Søndag kveld kan planene om en europeisk superliga bli offentliggjort, og Liverpool er med…

18. apr 2021 kl 19.42Arild Skjæveland

Det var ingen bombe da det tikket inn en nyhetsmelding rundt kl 14.00 søndag, om at Liverpool og de andre topp seks-klubbene i Premier League var med på planene om en europeisk superliga.

Helt siden 1990-tallet har vi hørt om en slik liga, og frem til nå har nok de fleste tenkt at det bare er et pressmiddel mot UEFA for at storklubbene skal få det som de vil i europeisk fotball. Denne gang virker det mer reelt enn tidligere.

Gary Neville er Sky Sports sin fremste fotballekspert og ekspertkommentator. Han var fly forbannet da han ble spurt om planene.

– Dette er grådighet. Trekk dem poeng i morgen, sett dem i bunnen av ligaen, og ta pengene fra dem. Seriøst. Dette må slås ned på. Det er kriminelt mot fotballsupportere i dette landet, sa Neville på direkten på Sky Sports.

Mener klubbene må straffes hardt

Neville var rasende.

– Dette er den største sporten i verden. Det er den største sporten i dette landet, og det er en kriminell handling mot supporterne. Så enkelt er det. Trekk dem poeng. Ta fra dem penger. Og straff dem!, sa han videre.

– De er feiginger. Du hører aldri fra eierne av disse klubbene. De er bare feiginger. De har ingen stemme. Så vil de komme ut fra gjemmestedene sine om noen få uker og si at de bare snakket om det. Seriøst – midt i en pandemi og økonomisk krise – fotballklubber i ligasystemet går konkurs og permitterer spillere. Klubber lever på lånt tid i League One og Two, så sitter denne gjengen og har samtaler på Zoom om å stikke av og skape mer grådighet. Det er en vits, tordner han.

Han var ikke ferdig der når det kom til eierne av klubbene. Etter planen skal styreformennene fra Liverpool, Manchester United og Arsenal være nestformenn i den nye superligaen. Alle er amerikanere med en bakgrunn fra amerikansk idrett.

– De har ingen lojalitet til dette landet og disse ligaene. Nok er nok.

– Dette er slik som gjør at du forkaster din egen klubb. Hvordan kan du i det hele tenke tanken på å komme hit og se superliga, etter å ha forlatt 14 klubber i Premier League for å spille mot hverandre. Championship-klubber som dør, League One og League Two-klubber som dør, og ligapyramiden som du har kjempet for å 130 år blir borte, på grunn av seks klubber.

– Det er latterlig, det kommer aldri til å skje. Det vil aldri skje. La dem stikke av, men straff dem med en gang. Bare straff dem. Dersom de har signert et brev om at de er med på planene, så bør de seks klubbene straffes hardt. Enorme bøter, poengtrekk, ta fra dem titlene. Hvem bryr seg? Gi tittelen til Burnley, Fulham, sier han.

Spesielt skuffet over Liverpool, Arsenal og sin egen klubb

Neville trakk frem Liverpool spesielt, som en klubb han var skikkelig skuffet over nå.

– La Fulham bli oppe, og la Manchester United, Liverpool og Arsenal rykke ned, for det er de tre klubbene som har historien i dette landet, og som bør få det mest. Ja, City, Chelsea, nye penger i spillet og de har kommet frem. Jeg er ikke fornøyd med dem heller, Tottenham bryr jeg meg ikke så mye om, men Manchester United, Liverpool og Arsenal bør vite bedre.

– Historien og tradisjonene i de tre klubbene er enorm, og jeg setter pris på det. Jeg setter pris på historien og tradisjonene i de tre klubbene.

– Liverpool Football Club… Altså, seriøst! Du går på gaten i Liverpool – jeg har ikke noe godt forhold til dem, jeg liker ikke dem og de liker ikke meg – men det du tenker om dem er at de er ærlige, har integritet, så etter menneskene rundt seg og sine egne. Det er borte. Glem det. Dersom de signerer det brevet om at de er med på planene, så er de like ille som alle andre.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]