– Vokste opp med å hate Liverpool og Manchester United

Leeds-supporter Kjetil Rekdal spår en ny artig kamp når Liverpool kommer på besøk til Elland Road.

17. apr 2021 kl 17.27Jens Bessesen

– Jeg vokste opp med å hate Liverpool og Manchester United. Det var jo litt færre som holdt med lag som Leeds, Tottenham, Manchester City og Arsenal, så vi ble litt underdogs, sier Kjetil Rekdal til Liverpool.no. 

Rekdal er en av de største landslagsspillerne i norsk fotballhistorie, og han har de siste 20 årene hatt en imponerende trenerkarriere i norsk, belgisk og tysk fotball. Nå er 52-åringen fra Møre og Romsdal trener for HamKam i OBOS-ligaen, og for første gang på noen år er det blitt lettere å følge favorittlaget Leeds tett. 

– Du vet aldri hva du får

Etter 16 år er United endelig tilbake i det gode selskap, og laget har virkelig bitt godt fra seg i Premier League. Før møtet med Liverpool ligger de på 10. plass, en imponerende prestasjon for et nyopprykket lag.

– Det er gøy annenhver helg stort sett, de står med 14 seiere og 14 tap. Sesongen har vært veldig gøy på det beste og frustrerende på det verste. De spiller attraktiv fotball og du vet aldri hva du får. De kan spille fabelaktige kamper og de kan tape stort, sier Rekdal. 

Det er ingen tvil om at favorittlaget har satt sitt stempel på Premier League i sin retur til det gode selskap.

– Nå ligger de der jeg håpet at de skulle havne, men jeg var spent. De hadde mye skader på forsvarsspillerne i starten. Men jeg hadde en god følelse på at de skulle klare å holde seg unna nedrykksstreken, sier treneren, som er offensiv på vegne av den engelske storklubben. 

– Nå har jeg forventninger til at de skal ta nye steg neste år og kanskje nærme seg europacup-plassene, sier Rekdal. 

Ny tenning

Som så mange andre nordmenn ble Rekdal bitt av den engelske fotballbasillen på 70- og 80-tallet. Det var på 70-tallet at Leeds virkelig hadde sin storhetstid, men de var blant Englands aller største fotballklubber frem til de økonomiske problemene og nedrykket i 2004. Fremdeles har de mange supportere på verdensbasis. I Norge er de fremdeles inne blant de fem mest populære engelske fotballklubbene. 

Rekdal sier han fulgte mer med i sin ungdom enn han gjør nå, og at tiden som spiller og trener har ført til at det er vanskelig å få med seg kamper. Spesielt da laget lå i Championship og League One, og få kamper ble tv-sendt. 

– Det ble litt ny tenning da de kom opp igjen, sier Rekdal. 

At engasjementet fremdeles er på plass er tydelig. Bare se på denne videoen fra da Leeds tok en sjokkseier mot Manchester City forrige helg:

Hyller Bielsa

Leeds sin argentinske manager Marcelo Bielsa er virkelig en av fotballens kulthelter, og han blir hyllet for jobben han gjør med den gamle storklubben. Rekdal er også en stor beundrer.

– Han har gjort en formidabel jobb med Leeds, og han har utviklet spillere til uante nivåer. Patrick Bamford hadde aldri scoret i Premier League før. Liam Cooper kom fra Chesterfield og Luke Ayling fra Bristol City. Laget som er der nå er nesten det samme som da han tok over. Kalvin Phillips har blitt en kanongod spiller, og det samme har Stuart Dallas, Klich, Harrison, Alioski og så videre. Han har gjort Championship-spillere om til å bli gode Premier League-spillere. Der har han gjort en enorm jobb, men skal Leeds kunne kjempe om topp fire må de nok ha mer kvalitet, sier Rekdal. 

En av spillerne som har tilført den kvaliteten er 24 år gamle Raphinha, som har tatt Premier League med storm etter at han ble kjøpt fra franske Rennes i fjor sommer. Brasilianeren har blitt linket til Liverpool, og trekkes frem av Rekdal som spilleren som har imponert mest denne sesongen. 

– Tar du selv inspirasjon fra Bielsa i din jobb?

– Det finnes ingen fasit i fotball og man må følge med på trender som kommer og går, og da plukker man opp litt fra rundt omkring. Det som er fascinerende med Leeds er den enorme fysiske kapasiteten, og at de alltid prøver å score mål. Selv mot City med ti mann legger de igjen noen på topp. Det er det som er tankegangen, sier Rekdal. 

Spår ny målfest

I serieåpningen mellom Liverpool og Leeds ble det målfest. Til slutt vant Liverpool 4-3. Rekdal spår en ny artig kamp.

– Jeg håper på en åpen kamp med tut og kjør, som i serieåpningen. Hvis begge lag spiller som normalt blir det artig. Jeg håper på mye mål, og flest hjemmemål, sier Rekdal, som håper å kunne få noe å erte sine barndomskamerater som er LFC-supportere for. 

Men selv om hatet fra gammelt av fremdeles sitter litt i kroppen, er Rekdal imponert over det Liverpool har levert de siste årene.

– De har spilt fantastisk fotball de to siste sesongene. Den som er glad i fotball anerkjenner det, selv om man legger ut litt artige twittermeldinger. Det er bare sunn rivalisering, sier Rekdal. 

Leeds United - Liverpool spilles mandag kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium og Sumo.