Supporterklubbens formann: – Skuffende at de ikke ser selv hvordan de ødelegger fotballen

Formann i LFCSCN, Pål Chr. Møller, er skuffet over at Liverpool FC er med på planene om en ny europeisk superliga.

19. apr 2021 kl 10.57Jens Bessesen

– Det er negativt at Liverpool FC er med på dette, på lik linje med alle de andre klubbene. Det er skuffende at de ikke ser selv hvordan de ødelegger fotballen. Det er kun én ting som driver dette - penger, sier formann i LFCSCN, Pål Chr. Møller.

Søndag kom nyheten som rystet en hel fotballverden. Tolv klubber i Europa, deriblant Liverpool FC, har blitt enige om å starte opp «The Super League» fra høsten 2022. I superligaen skal 20 lag delta, og hele 15 av lagene skal ha fast plass i turneringen hver sesong. Det er kun fem lag som skal gjennom kvalifisering til å delta. 

– Strider mot idrettens natur

Superligaen har fått massiv kritikk fra både fotballforbund, politikere og ikke minst supportere det siste døgnet. Møller mener en slik superliga vil rokke ved idrettens grunntanke.

– Ethvert sånt opplegg hvor man har kvalifisert seg på forhånd strider mot enhver sports natur. Når det er bestemt på forhånd hvem som skal være med, fordi de har mest penger, strider det mot alle sporters verdier, uansett om det er fotball eller noe annet, sier han. 

Champions League har i mange år prøvd å sikre at de største lagene skal ha en best mulig sjanse til å komme med, men Møller mener det med den nye superligaen vil gå for langt.

– Dette gjør at sporten blir utrolig kjedelig. Man mister spenningselementet. Som supporter vet vi at Liverpool er med og skal møte de samme lagene hvert år. Hele kvalik-elementet blir borte, og turneringen blir kjedelig og forutsigbar, sier han. 

Vil ødelegge spenningen i ligaen

Møller mener dessuten man mister mye av sjarmen med europeiske klubbturneringer.

– Det er spenning knyttet til å det å møte lag fra andre land. Det gir nye og spennende opplevelser, og nye steder å møte. Man er ikke med i europacupen for å møte fem andre lag fra England. Derfor synes jeg det blir kjedelig. Denne sesongen har det vært kamper mot Atalanta og Leipzig. Hvert år er det nye lag. Det vil falle bort med superligaen, sier Møller.

Ikke minst tror han interessen for Premier League vil bli kraftig redusert når seks lag allerede er forhåndskvalifisert til superligaen. 

– Se på tabellen som den har vært nå i en del uker. Vi har visst at City kom til å vinne. Og hvis vi på forhånd vet at seks lag skal være med i den nye superligaen hvert år, hva er vitsen med å slåss om andre-, tredje- og fjerdeplass? Umiddelbart er det den mest negative siden ved dette. For Liverpool ville de siste 10-15 kampene denne sesongen blitt uinteressante, sier Møller. 

– De rike blir rikere

Han mener The Super League ødelegger sjarmen med fotballen og at det er skapt for at de rike skal bli rikere.

– Leicester og West Ham kjemper i toppen i år. Leicester er et bedre lag enn Arsenal, det har de vært i noen sesonger. Men de får ikke være med fordi de ikke har nok penger. Leicester viste dessuten at det er mulig å vinne selv om du er outsider. En superliga vil føre til at forskjellene blir større og at sporten blir uinteressant, sier han. 

Grunnleggerne bak superligaen påstår at det er en slik turnering supporterne ønsker seg. Møller er helt uenig.

– Det er veldig kjedelig å spille mot de samme lagene hele tiden. Jeg håper virkelig ikke at dette blir noe av, sier han.

Møller skal snakke om saken på flere kanaler i dag. Du kan se ham på TV 2 Nyhetskanalen klokken 17.30, NRK Dagsnytt 18 klokken 18 og høre ham på P1 Pluss klokken 13.