Dette er alt vi vet så langt om «The Super League»

Her er alt vi vet om nyheten som ryster fotballverden.

Etter planen skal UEFA i dag offentliggjøre de kontroversielle endringene sine på Champions League-formatet fra og med 2024/25-sesongen. Gruppespillet skal fjernes, og erstattes av et monradsystem der 36 lag plasseres i samme gruppe, og ranking avgjør hvem som møter hvem i 10 innledende kamper.

Men alle er ikke imponert over det nye formatet, og spesielt ikke en rekke av storklubbene. Søndag ble det kjent at det etter utallige år med trusler, spekulasjoner og rykter nå kommer til å bli etablert en europeisk superliga. Søndag kveld kom klubbene, inkludert Liverpool FC, med en samlet pressemelding der de bekrefter oppstart av «The Super League». 

Klubbene bekrefter at de ikke synes UEFAs planer holder mål, og at de i stedet lager en turnering som sørger for kamper av høy kvalitet og «mer økonomisk støtte til den store fotballpyramiden». 

Hva er «The Super League»?

Den nye ligaen har allerede fått sin egen nettside. Den inneholder foreløpig kun pressemeldingen som kom sent søndag, i tillegg til noen stikkord om formatet for den nye turneringen.

I den nye superligaen skal 20 lag delta hver sesong. 15 av lagene har status som grunnleggere og vil automatisk kvalifisere seg til turneringen. I tillegg blir det plass til fem lag som må kvalifisere seg. Kampene skal spilles i midtukene som i dag er viet til Champions League.

The Super League skal etter planen starte allerede høsten 2022, men ifølge LeParisien kan turneringen allerede bli et faktum fra september 2021.

«The Super League har forberedt seg på dette. Trusler om eksklusjon holder ikke juridisk. Tidspunktet kan skyves fram om det kommer til en avtale med UEFA», sier Anas Laghari, Secretary general of the Super League. 

Turneringen deles inn i to grupper med ti lag i hver. Lagene møter hverandre hjemme og borte. De tre beste i hver gruppe går til kvartfinalen, mens lagene som blir nummer fire og fem i hver gruppe skal gjøre opp om de siste kvartfinaleplassene.

«Ved å bringe sammen de beste klubbene og spillerne i verden, vil The Super League levere spenning og drama man aldri har sett før i fotball», skriver grunnleggerne selv. De ønsker også å lage en kvinnelig superliga.

De 15 klubbene som grunnlegger ligaen dele 3,5 milliarder euro seg imellom bare for å delta.

Helt siden 1990-tallet har det en rekke ganger vært spekulert i om en europeisk superliga skal bli en realitet, men ofte har det blitt med trusler fra storklubbene som et ledd i jakten på mer innflytelse over fotballen. Aldri har planene vært så virkelige som nå.

Hvem står bak?

Foreløpig er det tolv klubber som har sluttet seg til planene:

  • AC Milan
  • Arsenal
  • Atletico Madrid
  • Chelsea
  • Barcelona
  • Inter Milan
  • Juventus
  • Liverpool
  • Manchester City
  • Manchester United
  • Real Madrid
  • Tottenham

Ifølge pressemeldingen som er lagt ut på Liverpool FC sine offisielle sider er det ventet at ytterligere tre klubber vil slutte seg til konseptet, og dermed føre antallet grunnleggere opp til 15. 

En rekke medier melder at de tre klubbene som foreløpig ikke har sluttet seg til planene er Bayern München, Borussia Dortmund og PSG. Det er kjent at trioen ble tilbudt en plass i ligaen, men sa nei. De velger heller å støtte UEFAs planer om en Champions League i ny drakt.

Ifølge The Athletic er fjorårets Champions League-finalister bekymret for å starte opp en turnering kun for de rikeste, og de er bekymret for hva det vil gjøre med ligafotballen i de forskjellige landene. Men de tolv klubbene som nå har gått med på offentliggjøring føler seg trygge på at de tre nevnte klubbene blir med til slutt.

En kilde hevder at de tolv klubbene har forpliktet seg til hele 23 år med «The Super League». Kontraktene har blitt hevdet å være bindende.

Hva svarer UEFA, FIFA og ligaene?

At UEFA ikke vil miste sine største klubber til en ny superliga er ingen overraskelse, og det europeiske fotballforbundet gikk søndag knallhardt ut mot de tolv utbryterne. De har gått sammen med alle de store ligaene om en pressemelding.

«UEFA, det engelske fotballforbundet (FA) og Premier League, det spanske fotballforbundet (RFEF) og La Liga, det italienske fotballforbundet (FIGC) og Serie A, har fått høre at noen få engelske, spanske og italienske klubber kanskje planlegger å annonsere at de har opprettet en stengt såkalt Superliga», skriver de. 

De kaller prosjektet kynisk og legger til at de vil gjøre alt i sin makt for å hindre at planene blir realisert.

«Vi vil vurdere alle tilgjengelige tiltak for oss, på alle nivåer, både juridisk og sportslig, for å forhindre at dette skjer. Fotball er basert på åpen konkurranse og sportslig fortjeneste. Det kan ikke være på noen annen måte», står det i pressemeldingen.

UEFA-president Aleksander Ceferin gikk enda lenger da han talte i forbindelse med at vedtaket for ny Champions League ble gjort mandag. Spesielt gikk han hardt ut mot Ed Woodward i Manchester United og Andrea Agnelli i Juventus.

– Vi visste ikke at vi hadde slanger så nærme oss, men nå vet vi det, sa Ceferin.

Også European Club Association (ECA) er sterkt imot planene.

Etter langt om lenge kom også FIFA med en uttalelse natt til mandag. De er også imot planene. FIFA-president Gianni Infantino understreket dette på nytt tirsdag.

Også politikere har kastet seg inn i debatten, blant annet politikere fra EU og Englands statsminister Boris Johnson. 

Hvordan reagerer supporterne?

Supporterne til rivaliserende klubber har vel sjelden for vane å være enige med hverandre, men i denne saken synes det å være ganske unisont. De fordømmer The Super League og herrene som står bak prosjektet.

En rekke supporterklubber har allerede kommet med uttalelser der de understreker dette. 

Liverpools supporterunion Spirit of Shankly har kommet med en pressemelding der de som ventet fordømmer planene.

Supportergruppen Spion Kop 1906 har varslet at de vil fjerne alle flagg og bannere fra The Kop før lørdagens hjemmekamp mot Newcastle på Anfield.

Arsenal-bloggen Arseblog peker også på at det er eierne til klubbene som står bak dette prosjektet. De skriver «Ikke hat klubben din. Hat eierne».

Kan dette få konsekvenser for storklubbene?

UEFA har allerede kommet med en rekke trusler, blant annet at spillere som er involvert i den nye superligaen ikke vil få lov til å spille for sine landslag igjen dersom ligaen startes opp. 

«Som tidligere annonsert av FIFA og de seks internasjonale fotballforbundene, vil klubbene som er involvert utestenges fra å spille noen annen turnering nasjonalt, europeisk eller internasjonalt. Spillerne vil nektes muligheten til å representere landslagene sine», står det i den knallharde pressemeldingen.

«Vi takker de klubbene i andre land, og spesielt de franske og tyske klubbene, som har nektet å bli med på dette. Vi ber de som elsker fotball, supportere og politikere, om å stå sammen med oss om å kjempe mot et slikt prosjekt dersom det blir realisert. Denne vedvarende egeninteressen til noen få har pågått for lenge. Nok er nok», skriver de avslutningsvis.

Det har også blitt truet med å kaste ut lagene fra sine respektive ligaer. I Premier League kreves det flertall fra 14 av 20 klubber for å få gjennom et vedtak. Det er 14 klubber som ikke er med i planene om The Super League. Om de får lov til å kaste ut de andre klubbene av ligaen er ikke sikkert. De 14 klubbene skal møtes tirsdag. De seks utbryterne er ikke invitert.

De tolv klubbene har allerede meldt seg ut av den europeiske klubbforeningen ECA, som inntil nylig var ledet av Juventus-sjef Andrea Agnelli. 

Folkene som står bak «The Super League», med styreleder og Real Madrid-president Florentino Perez i spissen, hevder at det ikke finnes grunnlag for å utestenge spillere fra landslagsfotball eller utestenge klubber fra Champions League. 

Hva sier grunnleggerne?

Foreløpig er det stille fra Liverpools eier John W. Henry, men i pressemeldingen som ligger ute på klubbens sider finner vi uttalelser fra presidenten i Real Madrid, Florentino Perez, Juventus-eier Agnelli og Manchester United-eier Joel Glazer. Det er denne trioen som blir sjefene for den nye ligaen. Perez er styreleder. 

– Superligaen vil starte et nytt kapittel for europeisk fotball, ved å sikre verdensklasse turneringer og fasiliteter, og økt økonomisk støtte til den store fotballpyramiden, sier Glazer.

– Vi vil hjelpe fotball på alle nivåer og ta det til sin rette plass i verden. Fotball er den eneste globale idretten med over fire milliarder fans, og det er vårt ansvar som store klubber å gi dem det de vil ha, sier Perez.

Mange har spekulert, og spekulerer fremdeles i, hvorvidt dette bare er nok et pressmiddel fra storklubbene for å få mer innflytelse og makt hos UEFA. Men aldri før har planene om en superliga kommet til dette stadiet.

Perez ga et nytt intervju natt til tirsdag.

Hva sier Jürgen Klopp og Liverpool-spillerne?

Jürgen Klopp måtte svare på hva han synes om «The Super League»-planene i forbindelse med mandagens kamp mot Leeds i Premier League. Foreløpig har vi ikke hørt et ord fra FSG og Liverpool FCs toppledelse. The Athletic skriver tirsdag at Klopp var rasende på FSG, både for at de har sluttet seg til superligaen, og for timingen på kunngjøringen, like før en viktig kamp i ligaen. 

I tillegg var han såret over at supporterne må ta ut raseriet på laget, i form av protester og fjerning av flagg.

– Folk er sinte, skuffet, frustrerte. Jeg skjønner det, men laget gjorde ikke noe galt bortsett fra at vi ikke har vunnet nok fotballkamper denne sesongen. De viktigste delene av en fotballklubb er supporterne og laget. Vi må sørge for at ingenting kommer mellom de to, sa Klopp.

James Milner svarte også på hva han synes om den nye superligaen. 

– Jeg liker det ikke, og håper det ikke blir noe av, var det klinkende klare svaret fra Liverpools visekaptein.

Hvordan reagerer andre klubber?

En rekke klubber i en rekke land har gått ut og tatt avstand fra «The Super League», blant annet Borussia Dortmund, som ifølge mange var tiltenkt en plass i turneringen. 

I Premier League har det foreløpig vært stille fra de fleste klubbene, men Everton kom tirsdag formiddag med krass kritikk av de seks utbryterklubbene. 

«Everton er triste og skuffet over å se at forslaget om en løsrevet liga blir fremmet av seks klubber. Seks klubber som bare handler etter egen interesse. Seks klubber ødelegger ryktet til ligaen vår og spillet. Seks klubber velger å være respektløse overfor alle de andre klubbene de har rundt seg på Premier League-tabellen. Seks klubber som tar for gitt og til og med sviker de fleste fotballsupportere i vårt land og utenfor».

«At det slo tilbake på dem er forståelig og fortjent, og må lyttes til. Arrogansen er ikke ønsket i fotball bortsett fra klubbene som laget denne planen», skriver Everton.

Foreløpig har det som vi kjenner til ikke kommet noen offentlige støtteerklæringer til «The Super League».

Hva er supporterklubbens syn på «The Super League»?

«Skuffelsen over det Liverpool FC har gjort er stor både blant våre medlemmer og vi som er med å drive supporterklubben. Dette går rett i fotballhjerte. Derfor brukte vi hele gårsdagen til å informere fortløpende på vår hjemmeside og våre plattformer på sosiale medier. I tillegg til å delta på riksdekkende TV, debattprogrammer som NRK Dagsnytt 18 og mer eller mindre alle norske nettaviser – flere ganger på samme dag», skriver daglig leder i supporterklubben Tore Hansen i denne kommentaren,der vi også oppklarer en misoppfattelse om at noe av kontigenten til oss går til Liverpool FC. 

«Vi har aldri tidligere opplevd et slik engasjement og trøkk i noen annen sammenheng. Derfor var det viktig for supporterklubben å være en tydelig stemme utad og å være synlige. Vi er ikke klubbens stemme i slike saker, vi taler selvsagt supporternes sak», skriver Hansen.

Her er noen av sakene som ble lagt ut i går: