Slik blir nye Champions League

I skyggen av superligadebatten har UEFA har vedtatt sitt nye Champions League-format.

19. apr 2021 kl 17.15Einar Kvande

Fra sesongen 2024/25 blir Champions League spilt i et nytt format.

– Prinsippet om at prestasjonene i de hjemligene ligaene skal ligge til grunn for spill i Champions League beholdes. Det skal være solidaritet i denne sporten, og dette skal være en åpen turnering, sier UEFA-president Aleksander Ceferin.

– Den nye formatet sørger for å ta vare på drømmen til alle lag i Europa om å delta i Champions League, gjennom resultater ute på banen, og vil sørge for at fotballen vil blomstre over hele Europa, og ikke bare hos et lite selvvalgt kartell, legger han til som et stikk til klubbene som har dannet The Super League.

– Fotballen er en sosial og kulturell skatt, hvor tradisjoner og følelser deles over hele kontinentet, utbroderer Ceferin. 

Det nye formatet

Dagens vedtak i UEFA betyr at antall klubber i Champions League økes fra 32 til 36 fra 2024/25-sesongen.

Det tradisjonelle gruppespillet erstattes med en enkelt liga som inkluderer alle deltakende lag.

Alle de deltakende klubbene vil være garantert minst 10 ligakamper mot 10 forskjellige motstandere. Fem kamper på hjemmebane og fem kamper på bortebane. Dette blir da isteden for de seks gruppespillkampene mot tre forskjellige lag. 

Kvalifiseringen til Champions League vil fortsatt være åpen, basert på et lags prestasjoner i hjemlige turneringer. 

En av de nye plassene vil gå til klubben som kommer på tredjeplass hos den nasjonen som ligger på femteplass på UEFA-rankingen. En annen av de nye plassene vil gå til en nasjonal mester. De to siste plassene vil gå til klubbene som ligger høyest på UEFA-rankingen de siste fem årene som ikke har kvalifisert seg for Champions League, men som har kvalifisert seg til enten Champions League-kvalifisering, Europa League eller Europa Conference League.

Alle kampene med unntak av finalen vil spilles i midtuker.